ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ένας ανύπαρκτος ποιητής άλλαξε για πάντα τη λογοτεχνία

Πώς ένας ανύπαρκτος ποιητής άλλαξε για πάντα τη λογοτεχνία

Αυτοπροσωπογραφία του Ερν Μάλλεϊ

Sidney Nolan Trust

Ο αξιότιμος Ρωσοαμερικανός μυθιστοριογράφος Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ ήταν μεταξύ των τιτάνων της μοντέρνας λογοτεχνίας, φημισμένος για το ακλόνητο αγκάλιασμα των ταμπού στη Lolita και την προοδευτική, θεμελιώδη συγχώνευση ποίησης και πεζογραφίας, στο Pale Fire.

Ειδικά στο Pale Fire, ο Ναμπόκοφ κατασκεύασε ένα μυθιστόρημα γύρω από ένα ποίημα 999 στίχων. Το μυθιστόρημα περιελάμβανε έναν πρόλογο, το ποίημα και πολλά κεφάλαια εκτεταμένου σχολιασμού.

Εμφανώς επηρεασμένος από τον James Joyce, ο Ναμπόκοφ παίζει παιχνίδια με τον αναγνώστη του, χρησιμοποιώντας έναν διττό αφηγητή για να προκαλέσει και να μπερδέψει. Στο εν λόγω έργο, σκόπευε να διακωμωδήσει τους ακαδημαϊκούς σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, που συχνά παίρνουν τη δουλειά τους πολύ στα σοβαρά.

Το κλασικό βιβλίο του Ναμπόκοφ, Bewildering του 1962, που είναι πράγματι ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραπλανητικής μυθοπλασίας όλων των εποχών, έχει αφήσει πίσω του μία ολόκληρη σχολή. Ωστόσο, ένα πιο πονηρό, αν και λιγότερο ολοκληρωμένο, παράδειγμα προηγήθηκε του Pale Fire κατά μερικές δεκαετίες. Το επίμαχο ποιητικό κατόρθωμα συνέβη το 1943, χάρη στους Αυστραλούς ποιητές James McAuley και Harold Stewart.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εμφανίστηκε μια ποιητική συλλογή που πιστώνεται στον μυστηριώδη Ερν Μάλεϊ. Ο ποιητής ήταν ένας Άγγλος ομογενής που ζούσε στην Αυστραλία και έμεινε ορφανός στα εφηβικά του χρόνια. Αφού συλλογίστηκε το τραύμα του όπως κάνουν συχνά οι ποιητές, πέθανε μετά από μια τραγωδία, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Η μεταθανάτια ποίηση κέρδισε ραγδαία δημοτικότητα χάρη στο τραγικό της σκηνικό, με πολλούς να περιγράφουν τον Μάλεϊ ως έναν πραγματικό σπουδαίο ποιητή της αυστραλιανής λογοτεχνίας.

Το συγκλονιστικό στα έργα αυτής της συγκεκριμένης ιστορίας είναι ότι ο Ερν Μάλεϊ δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν ένα πονηρό κατασκεύασμα που αποδόθηκε στους McAuley και Stewart. Οι νεαροί ποιητές έγραψαν τη σειρά ποιημάτων από τη φανταστική οπτική του Μάλεϊ, πριν τα στείλουν στον Max Harris, εκδότη του μοντερνιστικού λογοτεχνικού περιοδικού Angry Penguins. Η συνοδευτική επιστολή, υπογεγραμμένη από την αδερφή του Ερν, Έθελ Μάλεϊ, ισχυριζόταν ότι τα ποιήματα βρέθηκαν ανάμεσα στα υπάρχοντα του νεκρού ποιητή.

Ο Harris, εντυπωσιασμένος από τα ποιήματα και το βάθος των περιγραφών τους, τα δημοσίευσε σε ειδικό τεύχος του περιοδικού του, πιστεύοντας ότι ο Μάλεϊ ήταν πραγματικό πρόσωπο. Τελικά, η φάρσα αποκαλύφθηκε, προκαλώντας σκάνδαλο στη λογοτεχνική κοινότητα της Αυστραλίας. Όπως είχαν σκοπό ο McAuley και ο Stewart, ο Harris γελοιοποιήθηκε για την ανοησία του και ακολούθησαν συζητήσεις σχετικά με την αξία και την ερμηνεία της μοντερνιστικής ποίησης.

Με πληροφορίες από: "Ern Malley: how a poet who never existed changed literature forever"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ