ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Λόρδος Βύρωνας εκτός από ποιητής και φιλέλληνας ήταν κι εξαιρετικός αθλητής - Η άγνωστη πτυχή του

O Λόρδος Βύρωνας εκτός από ποιητής και φιλέλληνας ήταν κι εξαιρετικός αθλητής -  Η άγνωστη πτυχή του
Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Θεόδωρος Βρυζάκης. Χρονολογία: 1861. Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου/Unsplash

Ο ρομαντικός ποιητής George Gordon Byron, κοινώς γνωστός ως Lord Byron ή Λόρδος Βύρωνας για τους Έλληνες, ήταν διάσημος για πολλά πράγματα στην εποχή του.

Μεταξύ των πολλών κατορθωμάτων του, ο Byron ήταν ριζοσπαστικός υποστηρικτής του εργατικού πολιτικού κινήματος, του Λουδισμού. Σκανδαλώδεις φήμες κυκλοφόρησαν για τη σχέση του με την ετεροθαλή αδερφή του, Augusta. Ταξίδεψε πολύ σε όλη την Ευρώπη. Και τελικά πέθανε ηρωικά σε ηλικία μόλις 36 ετών, πολεμώντας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά συχνά φημισμένη πτυχή της ζωής του Λόρδου Βύρωνα είναι οι αθλητικές του ικανότητες. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε με ένα ελαττωματικό πόδι, ήταν ένας καταπληκτικός αθλητής με ιδιαίτερη τάση στην πυγμαχία, την ξιφασκία, τη σκοποβολή, την ιππασία και την κωπηλασία.

Ωστόσο, ένα άλλο άθλημα τον εντυπωσίαζε πάνω από κάθε άλλο. Ο Λόρδος Μπάιρον ήταν εξαιρετικός κολυμβητής. Αν ζούσε σήμερα, ίσως θα μπορούσε να αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο σε αγώνες κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η απόσταση, τόσο περισσότερο φαινόταν να απολαμβάνει την πρόκληση.

«Όσο πιο βίαιη είναι η κούραση, τόσο καλύτερη η διάθεσή μου για την υπόλοιπη μέρα», είχε γράψει κάποτε. Προφανώς, ήταν μπροστά από την εποχή του στο να κατανοήσει καλά τη σχέση μεταξύ άσκησης και ψυχικής υγείας.

Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιοδείας στην Ευρώπη με τον φίλο του John Hobhouse, ο Byron πήγε την αγάπη του για τις μεγάλες βουτιές στο επόμενο επίπεδο. Το 1810, σε ηλικία μόλις 22 ετών, κολύμπησε τρία μίλια διασχίζοντας τον Ελλήσποντο (το στενό των Δαρδανελίων) που χωρίζει την ηπειρωτική Ευρώπη από την Ασία. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι την απόσταση την έκανε σε «μία ώρα και 10 λεπτά», σύμφωνα με τον Hobhouse.

Αργότερα, το 1816, ο Byron προκάλεσε τον Ιταλό ευγενή Angelo Mengaldo σε έναν αγώνα κολύμβησης στη Βενετία. Ο Mengaldo καυχιόταν για τα δικά του επιτεύγματα στην κολύμβηση και ο Byron δεν αποδεχόταν ποτέ τις ικανότητές του να επισκιάζονται από κάποιον άλλο.

Οι δυο τους έτρεξαν από το Lido της Βενετίας στο Μεγάλο Κανάλι και κατέβηκαν στο ίδιο το κανάλι μέχρι ένα σημείο τερματισμού στο κέντρο της πόλης. Όχι μόνο ο Byron κέρδισε τον Mengaldo στον αγώνα, αλλά πήγε ακόμη πιο μακριά από την συμφωνημένη απόσταση.

Ο Byron έγινε ο πρώτος άνθρωπος σε ιστορικά ρεκόρ που κολύμπησε το πλάτος του Ελλήσποντου και το μήκος του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ