ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρόμπιν Σάρμα στο CNN Greece: «Δεν θα ήμουν ο καλύτερος μέντορας για τον εαυτό μου»

Ρόμπιν Σάρμα στο CNN Greece: «Δεν θα ήμουν ο καλύτερος μέντορας για τον εαυτό μου»

Είκοσι λεπτά με τον Ρόμπιν Σάρμα. Ο διάσημος μέντορας δισεκατομμυριούχων, κορυφαίων αθλητών και αρχηγών κρατών μιλάει στο CNN Greece.

Ο Ρόμπιν Σάρμα, best seller συγγραφέας, μέντορας και σύμβουλος διάσημων προσωπικοτήτων, παγκόσμιων «κροίσων» και επιχειρηματικών κολλοσσών, βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας προώθησης του νέου του βιβλίου «Ο Πλούτος που Δεν Αγοράζεται με Χρήμα» (στην Ελλάδα από τις εκδ. Διόπτρα).

Το CNN Greece συνάντησε τον επιδραστικό συγγραφέα και είχε μια αποκαλυπτική κουβέντα μαζί του για τον πραγματικό πλούτο, τα ζητήματα που πραγματεύεται στο νέο του βιβλίο, τα θέματα που τον ταλαιπώρησαν και τους μέντορες που πολλοί άνθρωποι αναζητούν και χρειάζονται στη ζωή τους. Επίσης, ανέφερε σημαντικά πράγματα που πιστεύει ότι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, καθώς και τις συνήθειες που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία και την ευτυχία.

Στο νέο σας βιβλίο «Ο Πλούτος που δεν Αγοράζεται με Χρήμα», αναφέρεστε και σε πράγματα που είναι λίγο πολύ γνωστά, ωστόσο πολύ λίγοι καταφέρνουν -έστω κάποια από αυτά- να εφαρμόσουν στη ζωή τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Βλέπω αρκετούς ανθρώπους που ζουν εφαρμόζοντας τις ιδέες που μοιράζομαι στο βιβλίο. Υπάρχουν πολλές ιδέες στο βιβλίο που είναι φρέσκες και νέες, όπως το πιο σύνηθες σήμερα: να ξεπεράσεις τον ψηφιακό εθισμό από το κινητό ή τα social media. Στο ερώτημα γιατί πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τις ιδέες του βιβλίου, η απάντηση είναι διότι είμαστε πάρα -μα πάρα- πολύ απασχολημένοι στο να είμαστε απασχολημένοι! Έτσι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν τον χρόνο να κάνουν πράξη αυτές τις ιδέες, τις συνήθειες ή τα πρωτόκολλα. Το βιβλίο μου «Το κλαμπ των 5 π.μ.» μπορεί για κάποιους να είναι δύσκολο και για όλους όχι. Αν ένας άνθρωπος μπορεί να το κάνει τότε όλοι μπορεί να το κάνουν. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εθισμένοι, είμαστε κάτι σαν «cyber zombies». είμαστε εθισμένοι στα τηλέφωνά μας, δεν είμαστε παραγωγικοί γιατί είμαστε απασχολημένοι. Οι πιο πολλοί περνάμε τις περισσότερες ώρες της ζωής μας «σκαρφαλώνοντας σε ένα βουνό» που πιστεύω ότι στο τέλος της ζωής μας θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν το λάθος βουνό… Eίμαστε λοιπόν απασχολημένοι κάνοντας πολλά και διαφορετικά πράγματα και δεν κάνουμε focus στους πραγματικούς στόχους που έχουν νόημα στη ζωή.

Στη σύγχρονη λοιπόν εποχή είμαστε «σκλάβοι» ποιων πραγμάτων. Των social media; Του χρήματος και της εργασίας;

Εξαρτάται από τον άνθρωπο. Υπάρχουν άνθρωποι που «υπνωτίζονται» από τα χρήματα τα οποία γίνονται αυτοσκοπός. Υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι που έχουν εμμονή με το χρήμα, είναι εθισμένοι με το κέρδος. Και λόγω αυτού μπορεί να έχουν χάσει όλα τα υπόλοιπα δηλαδή τον χρόνο, την οικογένεια, τη σύνδεση με τη συνείδηση και με την πνευματική τους ζωή. Δεν θα το έλεγα «σκλάβοι». άλλοι άνθρωποι είναι εθισμένοι με το τηλέφωνό τους ή έχουν εθισμό με την τεχνολογία, με τα likes που παίρνουν. Άλλοι άνθρωποι είναι εθισμένοι με τη δουλειά τους ή με την αποδοχή και την επιβεβαίωση από τους άλλους.

Αυτός είναι και ο λόγος που χρειαζόμαστε μέντορες και συμβούλους; Επειδή είμαστε λίγο χαμένοι στη… μετάφραση;

Έμαθα ότι υπάρχει ένα μέρος κάτω από την Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά όπου μιλούσαν οι φιλόσοφοι για διάφορα θέματα και αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι πάντα και όλοι, χρειαζόμαστε τη συντροφιά των φιλοσόφων. Είναι σημαντική υπόθεση όταν βρίσκουμε έναν καλό μέντορα που μπορεί να μας διδάξει πολλά πράγματα και να μας σώσει από διάφορα λάθη και σκέψεις. Υπάρχει πολλή μοναξιά, πολλή σύγχυση και επιθετικότητα στον κόσμο σήμερα και αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν όλα αυτά ή ξεχνούν σημαντικά πράγματα. Έτσι το βιβλίο μου πολύ ειλικρινά φέρνει τον κόσμο σε επαφή με τη φιλοσοφία και την πληροφορία, αλλά επίσης και με τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να κατακτήσουν τον πραγματικό πλούτο της ζωής και να έχουν μια πολύ καλύτερη ζωή.

Ποια είναι η δική σας επαφή με την ελληνική φιλοσοφία;

Δεν θα έλεγα ότι έχω μελετήσει αρκετά την ελληνική φιλοσοφία. Αλλά έχω διαβάσει πολύ Στωικισμό. Επίσης στο βιβλίο μου υπάρχει ένα μέρος που έχει να κάνει με το memento mori, με τη μικρή και σύντομη ζωή μας. Υπάρχει ένα κεφάλαιο που λέει φάε το τελευταίο σου γεύμα σήμερα, ζήσε την κηδεία σου ώστε να συνειδητοποιήσεις και να συνδεθείς με τη θνητότητά σου, το μάταιο, να καταλάβεις τι είναι πραγματικό σημαντικό και να αντιληφθείς το αίσθημα του κατεπείγοντος… Οπότε πιστεύω ότι υπάρχει μια σύνδεση με τους στωικούς φιλοσόφους εδώ. Ακόμα, ένα άλλο πράγμα που νομίζω είναι κοινό, είναι ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν αφηγητές ιστοριών. Και μέσα σε αυτό το βιβλίο έχω προσθέσει ιστορίες ανθρώπων που έχω συναντήσει, ιστορίες δικές μου, ιστορίες διάσημων προσώπων που σπρώχνουν έναν βράχο όπως Σίσυφος.

Οι καλύτεροι μέντορες είναι οι νεκροί μέντορες; Εννοώντας τα μεγάλα και φωτισμένα μυαλά που έζησαν στο μακρινό ή πιο κοντινό παρελθόν.

Αν δεν μπορείς να βρεις έναν ζωντανό μέντορα σε κάτι που θες να καταφέρεις -και αυτός μπορεί να είναι ο παππούς σου, κάποιος στη δουλειά σου, κάποιος στο περιβάλλον σου- τότε βρες έναν νεκρό μέντορα! Ας πούμε, αν θες να γίνεις πλούσιος τότε μπορείς να μάθεις από τον Ωνάση, αν θες να γίνεις ένας μεγάλος δημιουργός τότε μελέτησε τον Πικάσο. Επίσης προτείνω να μελητήσεις το βιβλίο The Meditations of the Emperor Marcus Aurelius Antoninus αν θες να γίνεις σοφότερος. Έτσι, αν δεν μπορείς να βρεις κάποιον μέντορα εν ζωή, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο με όλους τους σπουδαίους ανθρώπους στον κόσμο και να λάβεις καθοδήγηση από αυτούς. Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο είναι σαν να συνομιλείς με τον συγγραφέα του και όταν διαβάζεις τα βιβλία ανθρώπων είναι σαν να σου μιλάνε, σαν να σε συμβουλεύουν. Σαν να σου λένε έτσι πέτυχα τους στόχους μου, έτσι ξεπέρασα τα εμπόδια ή τις δυσκολίες και τις τραγωδίες, έτσι περνώ την καθημερινότητά μου κλπ., διαβάζοντας τα βιβλία μάς ασκούν επιρροή και έμπνευση.

sarma-book.jpg


Με ποιον τρόπο το βιβλίο «Ο Πλούτος που δεν Αγοράζεται με Χρήμα», διαφέρει από άλλα βιβλία αυτοβελτίωσης;

Πριν απαντήσω θα πω ότι ασχολούμαι με το mentoring, τη συμβουλευτικά εδώ και 31 χρόνια. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών αναπτύσσεις μια μοναδική φιλοσοφία και κυρίως, μια ξεχωριστή μεθοδολογία για τη ζωή. Σε αυτό το δεύτερο είναι που εστιάζω στο νέο μου βιβλίο. Επίσης, 31 χρόνια εμπειρίας σού επιτρέπουν να προσφέρεις λύσεις σε πραγματικά προβλήματα ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Ακόμα, πολλοί αναγνώστες μου βρίσκουν μια διαφορετική προσέγγιση και επεξήγηση σε σχέση με άλλους συγγραφείς. Τέταρτον αυτό είναι το επίπεδο αγάπης για εμένα, είναι αυτό που κάνω, είναι το οξυγόνο μου. Αυτό το βιβλίο το έγραψα με απεριόριστη αγάπη εδώ και ένα χρόνο, αλλά και με κόπο! Το έγραψα 20 φορές, το ξαναδιάβασα, έκανα διορθώσεις. όσοι το διάβασαν πρώτοι, σχολίασαν πως ένιωσαν πόσο το νοιάστηκα και πόσο το φρόντισα. Υπάρχουν πολλοί καλοί συγγραφείς αυτού του είδους. Εγώ έχω μια δυνατή σχέση με τους αναγνώστες μου. από που πηγάζει από αυτό; Αγαπώ τους ανανγώστες μου!

Άρα, ποιο είναι το δώρο που αυτό το βιβλίο έχει δώσει σε εσάς;

Ευχαριστώ για την ερώτηση, είναι πολύ σημαντική. Αυτό το βιβλίο μού έχει δώσει πολλά δώρα. Ήταν ένα βιβλίο δύσκολο να γραφτεί γιατί είμαι τελειομανής και ήθελα να το κάνω άριστο, έτσι έπρεπε να πιέσω τον εαυτό μου να ξεπεράσει τα όριά του. Και όπως είπε ένας φίλος μου: «δεν έγραψες εσύ το βιβλίο, το βιβλίο έγραψε εσένα». Όταν λοιπόν κάνεις κάτι δύσκολο, απαιτητικό, επικίνδυνο, δημιουργικό, δεν δημιουργείς απλώς και μόνο εσύ το προϊό,ν αλλά και το προϊόν δημιουργεί εσένα! Για εμένα αυτό ήταν πολύ μεγάλο θέμα.

Το δεύτερο είναι ότι με όσο περισσότερη αγάπη δούλευα τόσο περισσότερη αγάπη έπαιρνα. Το οποίο είναι τεράστιο δώρο για εμένα! Όσο πιο γενναιόδωροι γινόμαστε τόσο πιο ζεστή αγάπη δεχόμαστε και αυτό είναι μεγάλο δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας.

Πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε ειρήνη στο μυαλό και την καρδιά μας; Μαζί με την υγεία, είναι η γαλήνη ο πραγματικός πλούτος τελικά;

Είναι ένα μέρος ναι, αλλά μπορεί να νιώθουμε πλούσιοι με ένα πιο ευρύ τρόπο. Μπορεί να νιώθεις ήρεμος στην καρδιά και στο μυαλό αλλά να σου λείπουν πράγματα σε άλλους τομείς της ζωής σου. H γαλήνη είναι υπέροχη αλλά αν δεν έχεις ακεραιότητα δεν θα είσαι ήρεμος. Το να έχεις γαλήνη είναι τεράστιο και πολύ σημαντικό και μπορεί να φέρει και ευτυχία σε κάποιους, αλλά δεν αρκεί πάντα μόνο αυτό.

Ποια είναι η παγίδα στην απάντηση «θα προσπαθήσω» να κάνω κάτι;

Αναφέρεστε στο κεφάλαιο που λέω σταμάτα να χρησιμοποιείς αυτές τις δύο «κακές» λέξεις. Όταν σε παροτρύνει κάποιος να κάνεις κάτι και του απαντάς «θα προσπαθήσω» αυτό σημαίνει ότι «δεν ενδιαφέρομαι» ή ότι «είμαι πολύ φοβισμένος να μπω σε ένα (όποιο) παιχνίδι». Ή ότι «δεν πιστεύω στον εαυτό μου» ή ότι «δεν θέλω να θεωρηθώ υπεύθυνος, να φέρω ευθύνη» για κάτι άρα και «είμαι ευθυνόφοβος». Η απάντηση «θα προσπαθήσω» σημαίνει ότι δεν κάνω καμία επένδυση, ότι δεν θέλω καμία δέσμευση. «Πώς θα ζήσω μία υπέροχη ζωή όταν θα προσπαθώ να κάνω διάφορα πράγματα;». Δεν σημαίνει ότι πρέπει να λες ναι σε όλα. Δεν θα ακούσεις ποτέ τους μεγάλους ηγέτες να λένε «θα προσπαθήσω». Οι μεγάλοι ηγέτες, οι μεγάλοι πολεμιστές δεν πάνε στη μάχη λέγοντας «θα προσπαθήσω». Λένε «θα πάω να κάνω τη δουλειά, πάω να το τελειώσω».

Λέγοντας «θα προσπαθήσω» είναι και μια κούφια υπόσχεση;

Δεν είναι καν υπόσχεση, είναι μια δικαιολογία για να βγάλεις τον εαυτό σου από τη θέση της όποιας προσωπικής ευθύνης και υποχρέωσης, αποφεύγεις και είναι δειλία. Όταν έγραφα αυτό το βιβλίο δεν είπα στον εαυτό μου «θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο βιβλίο μου μέχρι τώρα». Αν είναι ή όχι, το αποφασίζουν οι αναγνώστες μου. Και από όσο λένε πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο μου μέχρι τώρα. Πριν ξεκινήσω να το γράφω- και κατά τη διάρκεια της συγγραφής- δεν είπα στιγμή «θα προσπαθήσω να το κάνω καταπληκτικό». Είπα ότι «θα κάνω τη δουλειά, θα το κάνω!».

Πώς ήταν η διαδικασία συγγραφής του βιβλίου;

Άθλια, μια ταλαιπωρία, μια μιζέρια (γέλια). Ήταν ένα πολύ δύσκολο βιβλίο για να γραφτεί. Ένα Σαββατοκύριακο είχα ένα ωραίο δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο Τορόντο και είναι κάποια στιγμή που η έμπνευση εμφανίζεται και γράφεις ακατάπαυστα. όλα κινούνται πολύ γρήγορα και νιώθω ότι προχωράω πολύ καλά. Εκείνο το weekend στο Τορόντο λέω «ουάου τελείωσε», μου πήρε έξι μήνες και ένιωθα πολύ καλά. Έτσι, το έδωσα στον εκδότη μου να κάνουν τις διορθώσεις, μου το έστειλαν πίσω, το έδωσα στη βοηθό μου την Άντζελα να περάσει τις αλλαγές μου, τις έκανε, μου το έδωσε και το ξανακοιτάζω... Και σκέφτομαι ότι κι όμως δεν είναι και τόσο καλό! Μιλάμε για 450-500 σελίδες που νόμιζες ότι ήταν καλές και όμως δεν ήταν! Τότε πάω σε ένα μέρος ολομόναχος για μια εβδομάδα με 400 σελίδες ανά χείρας για να αντιμετωπίσω με ειλικρίνεια τον εαυτό μου. τις ξαναβλέπω και παραδέχομαι στον εαυτό μου ότι δεν είναι καλό. Ένιωσα τέτοια απελπισία και θυμό! Έτσι, άρχισα να το ξαναγράφω, μία προς μία σελίδα για κάθε ενότητα την οποία τέλειωνα μετά από κανένα μήνα σε εκείνο το ωραίο μέρος. Το έγραφα όλο ξανά από την αρχή και αυτό ήταν πολύ δύσκολο! Όπως λέτε και στα ελληνικά, είχα τους «δαίμονές μου» να αντιμετωπίσω και να παλέψω μαζί τους. Ήμουν μόνο εγώ και οι δαίμονές μου. Και έπρεπε να τα καταφέρω, όχι να προσπαθήσω, αλλά να το κάνω!

sharma.jpg

Θα ήταν ο Ρόμπιν Σάρμα ο καταλληλότερος, ο καλύτερος μέντορας για τον Ρόμπιν Σάρμα, δηλαδή για τον εαυτό του;

Ουάου! Όχι, δεν το νομίζω!

Γιατί;

[παύση] Πιστεύω ότι αν ήμουν ο μέντορας του εαυτού μου δεν θα ήμουν καθόλου καλός, διότι θα ήμουν πολύ κοντά σε εμένα. Έγραψα ένα βιβλίο για να συμβουλεύσω τον αναγνώστη. ο καλός μέντορας είναι αυτός που έχει μια αντικειμενική φωνή, μια ουδέτερη άποψη, είναι αποστασιοποιημένος ώστε να μπορέσει να δει αντικειμενικά το (ξένο) πρόσωπο και το πρόβλημα. Άρα, δεν θα έπρεπε να συνδέομαι τόσο πολύ με κάποιον, π.χ. με εμένα για να είμαι καλός μέντορας του εαυτού μου. Όταν διαλογίζεσαι, όταν καταγράφεις κάτι, όταν οραματίζεσαι, κάνεις mentoring στον εαυτό σου.

Ποια είναι επόμενα σχέδιά σας;

Είμαι σε μια ατελείωτη περιοδεία για το νέο μου βιβλίο την οποία απολαμβάνω πολύ και ανυπομονώ να περάσω ένα μήνα αυτό το καλοκαίρι στη Νότια Αφρική, να χαλαρώσω διαβάζοντας κλασικούς συγγραφείς, να κάνω μεγάλες βόλτες και να είμαι με την Ελ απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Όταν έρθει ο κατάλληλος και σωστός καιρός, θα αρχίσω να γράφω το επόμενο βιβλίο μου για το οποίο έχω ήδη κάποιες ιδέες. Αυτή τη φορά θα είναι μια ιστορία όπως το «Το κλαμπ των 5 π.μ.». Μετά, απλώς θα συνεχίσω να βελτιώνω τον εαυτό μου μέσω της προσωπικής εξέλιξης, θα συνεχίσω να επικεντρώνομαι στην οικογένειά μου, να γράφω περισσότερα βιβλία, να κάνω κι άλλες παρουσιάσεις κάτι που λατρεύω, έτσι έρχονται ακόμα περισσότερα ταξίδια και αεροπλάνα, περισσότερες υπογραφές βιβλίων… Είναι η ζωή μου! Εδώ και πάνω από 25 χρόνια αυτή είναι η ζωή μου και τη λατρεύω...

Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα

Νο1 best seller των New York Times

Για πολλούς ανθρώπους ο Ρόμπιν Σάρμα έχει πλέον καθιερωθεί ως μέντορας και συνοδοιπόρος στην πορεία της ζωής τους. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από ενενήντα δύο γλώσσες και διαλέκτους, ενώ ο ίδιος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα ηγεσίας παγκοσμίως.

Μετρώντας πάνω από τριάντα χρόνια συγγραφής, στο νέο του βιβλίο συνεχίζει να μεταδίδει τη φιλοσοφία του και επικεντρώνεται στο θέμα του πλούτου.

Τι μπορεί, λοιπόν, να μας εξασφαλίσει την ιδανική ζωή; Ο Σάρμα έρχεται να διαψεύσει ότι αυτό που θα μας δώσει τελικά την ευτυχία είναι τα χρήματα. Σίγουρα η οικονομική άνεση είναι κάτι που αφορά την ποιότητα της ζωής μας, όμως δεν είναι η μοναδική μορφή πλούτου… Υπάρχουν άλλες επτά!

Η άνοδος σε μια κοινωνικά κατασκευασμένη κλίμακα επιτυχίας δεν είναι η απάντηση για μια ευτυχισμένη ύπαρξη. Ούτε η απόκτηση τεράστιων χρηματικών ποσών ούτε και το να επιδιώκουμε να έχουμε όσα έχουν οι άλλοι.

Ο Ρόμπιν Σάρμα μέσω των κεφαλαίων του βιβλίου, που λειτουργούν σαν μικρές καθημερινές συνεδρίες συμβουλευτικής, μας καλεί να εξερευνήσουμε όλες τις μορφές πλούτου που μπορούν να δώσουν νόημα και να ομορφύνουν τη ζωή μας.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο

ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Στον Πλούτο που δεν αγοράζεται με χρήμα παρουσιάζεται μια εντελώς νέα φιλοσοφία που θα αλλάξει τη ζωή σας και μια μεθοδολογία για να απολαμβάνετε μια πραγματικά πλούσια ζωή, με προσωπική δύναμη, ασυνήθιστη αυθεντικότητα, εξαιρετικά ικανοποιητική εργασία και έναν όμορφο τρόπο ζωής που θα σας κάνει να νιώσετε πως σας έχει χαμογελάσει η τύχη.

Βασισμένο στο μαθησιακό μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου, το οποίο ο Robin Sharma –θρυλικός ειδικός στην προσωπική ανάπτυξη και διάσημος μέντορας δισεκατομμυριούχων, κορυφαίων αθλητών και αρχηγών κρατών– έχει διδάξει στους πελάτες του με μεταμορφωτικά αποτελέσματα, το αριστούργημα αυτό είναι βέβαιο ότι θα γίνει ο καθημερινός οδηγός σας για να απολαμβάνετε μια ονειρεμένη ζωή.
Ανακαλύψτε τις κρυμμένες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε την πλουσιότερη δυνατή ζωή για να μη μετανιώνετε μια ζωή για τις προοπτικές που δεν αξιοποιήσατε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ