ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Sony Music θα αγοράσει τον μουσικό κατάλογο των Queen για 1 δισ. δολάρια

Η Sony Music θα αγοράσει τον μουσικό κατάλογο των Queen για 1 δισ. δολάρια

O Φρέντι Μέρκιουρι σε συναυλία των Queen, στην Κολωνία της Γερμανίας την Κυριακή 20 Ιουλίου 1986. 

AP Photo/Marco Arndt, File

Η Sony Music βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά του μουσικού καταλόγου των Queen, ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια όπως το Bohemian Rhapsody και το Radio Gaga, σε μια πιθανή συμφωνία 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Brian May, ο Roger Taylor, ο John Deacon και το κληροδότημα του Freddie Mercury είναι ισότιμοι μέτοχοι της Queen Productions Ltd, η οποία ανέφερε έσοδα 52 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε φρενίτιδα για την απόκτηση μουσικών καταλόγων, οι οποίοι έχουν προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από εξειδικευμένα επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες ιδιωτικών μετοχών όπως η KKR και η Blackstone, που ανταγωνίζονται για συμφωνίες με εταιρείες παραδοσιακής μουσικής.

Οι κατάλογοι τραγουδιών θεωρούνται ελκυστικές επενδύσεις επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δεκαετίες σε ταινίες, να παιχτούν στο ραδιόφωνο ή να χρησιμοποιηθούν για διαφημίσεις. Όλα αυτά φέρνουν πολλά χρήματα για τους κατόχους των δικαιωμάτων.

Ο κατάλογος του Bruce Springsteen πουλήθηκε στη Sony το 2021 για περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Neil Young και ο Bob Dylan έχουν συνάψει επίσης συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων. Το 2022 η Warner Music απέκτησε τον κατάλογο του David Bowie για περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια.

Φέτος, η Sony απέκτησε ποσοστό 50% στον μουσικό κατάλογο του Michael Jackson από την περιουσία του αείμνηστου τραγουδιστή για τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Billboard.

Ωστόσο, ορισμένες επενδύσεις τα πήγαν λιγότερο καλά. Το βρετανικό επενδυτικό ταμείο δικαιωμάτων μουσικής Hipgnosis, το οποίο κατέχει τα δικαιώματα σε τραγούδια καλλιτεχνών από την Beyoncé έως τον Neil Young, συμφώνησε στην εξαγορά 1,6 δισ. δολαρίων από την Blackstone, τον ιδιωτικό επενδυτικό οίκο, τον περασμένο μήνα μετά από μήνες αναταραχής για τη δομή και την ηγεσία της εταιρείας.

Η Hipgnosis ξεκίνησε μια στρατηγική αναθεώρηση πέρυσι για να αξιολογήσει τις επιχειρηματικές της επιλογές μετά από μια εξέγερση των μετόχων σχετικά με μια προγραμματισμένη πώληση καταλόγου.

Η Sony Music και η Disney Music Group, η οποία κατέχει τα δικαιώματα των Queen στη Βόρεια Αμερική, έχουν έρθει σε επαφή για σχόλια.

Ένας εκπρόσωπος των Queen αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με πληροφορίες από: Sony Music reportedly in talks to buy Queen’s music catalogue for $1bn

ΔΗΜΟΦΙΛΗ