ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από ποιον εμπνεύστηκε ο Σταλόνε τον χαρακτήρα του Ρόκι Μπαλμπόα

Αφίσα από την διάσημη ταινία «Rocky».

United Artists

Η ταινία Rocky του 1976 μπορεί να μην ήταν η πρώτη ταινία πυγμαχίας, αλλά σίγουρα ανέβασε το είδος σε νέα ύψη.

Η ιστορία του ενός μαχητή του δρόμου από τη Φιλαδέλφεια που κατάφερε να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο, ξεκίνησε την καριέρα του Σιλβέστερ Σταλόνε στο Χόλιγουντ και δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα franchise στην κινηματογραφική ιστορία.

Ο Σταλόνε έγραψε το σενάριο της ταινίας καθώς πάλευε να βρει δουλειά εκείνη την εποχή. Έριξε πολλές από τις προσωπικές του απογοητεύσεις στην ιστορία, που έρχεται μέσα από τη συγκινητική ερμηνεία του ομώνυμου ήρωα της πυγμαχίας της εργατικής τάξης.

Αυτό που λείπει από την ταινία σε αθλητικό ρεαλισμό το αναπληρώνει σε καρδιά και ωμή συγκίνηση. Φτιαγμένο σε σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό με αυτοσχέδιες σεκάνς που γυρίστηκαν γύρω από τη Φιλαδέλφεια, ήταν μια μεγάλη επιτυχία στο box office και τώρα θεωρείται ευρέως μια από τις καλύτερες αθλητικές ταινίες που έχουν γίνει ποτέ.

Πώς κατάφερε ο Σταλόνε να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του Rocky; Αποδίδει τον χαρακτήρα Terry Malloy από το On the Waterfront που υποδύθηκε ο Marlon Brando, και την σκληρή απεικόνιση των χαρακτήρων στο Mean Streets του Martin Scorsese ως τις κύριες πηγές έμπνευσής του. Αλλά καμία από αυτές τις ταινίες δεν περιλαμβάνει πυγμαχία.

Ο Rocky βασίζεται όντως σε πραγματικό πυγμάχο;

Το 1975, ο Σταλόνε παρακολούθησε τον αγώνα του παγκόσμιου τίτλου στην πυγμαχία βαρέων βαρών μεταξύ του τότε διπλού παγκόσμιου πρωταθλητή Muhammad Ali και του Chuck Wepner. Ο 36χρονος Wepner είχε γίνει πρωταθλητής της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ στο παρελθόν, αλλά έχασε όλους τους προηγούμενους αγώνες του ενάντια σε πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές και μελλοντικούς διεκδικητές του τίτλου και τους έχασε άσχημα. Περνούσε τις μέρες του κάνοντας δύο δουλειές ως οδηγός ντελίβερι σε κάβα και πάλευε με ερασιτέχνες τη νύχτα σε ένα τοπικό κλαμπ πυγμαχίας.

Ωστόσο, ο Wepner πολέμησε γενναία εναντίον του σπουδαίου Muhammad Ali, καταρρίπτοντάς τον στον 9ο γύρο για να ηγηθεί του αγώνα. Σχεδόν κέρδισε τον αγώνα, προτού ο Muhammad Ali τον βγάλει νοκ-άουτ στον τελευταίο γύρο.

«Έβλεπα τον αγώνα σε έναν κινηματογράφο», είπε ο Σταλόνε στους New York Times το 1976, «και είπα στον εαυτό μου "Ας μιλήσουμε για πνιγμένες φιλοδοξίες και σπασμένα όνειρα και για τους ανθρώπους που κάθονται στο κράσπεδο και κοιτάζουν τα όνειρά τους να χάνονται στην αποχέτευση". Το σκέφτηκα για ένα μήνα. Αυτό ήταν το στάδιο της έμπνευσής μου».

Παρά την παραδοχή ότι εμπνεύστηκε από την ιστορία του Wepner, ο Σταλόνε ισχυρίστηκε ότι ο χαρακτήρας του Rocky δεν βασιζόταν απευθείας σε αυτόν.

Το όνομα "Rocky" είναι ξεκάθαρα μια αναφορά σε πραγματικούς πρωταθλητές πυγμαχίας. Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών Rocky Marciano, αλλά η αληθινή ιστορία είναι ενός άλλου Rocky, από τον οποίο ο Σταλόνε αντλούσε έμπνευση.

Ο Rocky Graziano, του οποίου η ιστορία της ζωής του μεταφέρθηκε στην ταινία του 1956 Somebody Up There Likes Me με πρωταγωνιστή τον Paul Newman, είναι ο άνθρωπος του οποίου το όνομα δανείστηκε ο Σταλόνε για τη δημιουργία του Rocky Balboa.

Και το επώνυμο; Στις αρχές του 1976, ο Σταλόνε μετακόμισε στο Χόλιγουντ αναζητώντας την επιτυχία. Μετά από κάποιο διάστημα που έμεινε σε φτηνά μοτέλ, βρήκε ένα μέρος να ζήσει. Το σπίτι όπου θα έγραφε το σενάριο για τον Ρόκι. «Some dump in the valley», όπως το περιγράφει στο αυτοβιογραφικό του ντοκιμαντέρ Sly. «One street away from Balboa Boulevard».

Με πληροφορίες από: Who was the real Rocky Balboa?

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης