ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι Sex Pistols προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης στη Βρετανία

Ένας υπάλληλος της Bonhams κοιτάζει μια συλλογή από διαφημιστικές αφίσες από τους Sex Pistols που εμφανίστηκαν στον οίκο δημοπρασιών Bonhams στο Λονδίνο, Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Με τον προκλητικό τίτλο και τους στίχους του, το God Save The Queen των Sex Pistols πυροδότησε την οργή του κατεστημένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το BBC προσπάθησε να εξηγήσει το χαοτικό κίνημα της νεολαίας που φαινόταν να αμφισβητεί τα ίδια τα θεμέλια της βρετανικής κοινωνίας.

Στις 27 Μαΐου 1977, κατά τη διάρκεια της πατριωτικής προετοιμασίας για την 25η επέτειο από την άνοδο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄στο θρόνο, το πανκ συγκρότημα «The Sex Pistols» κυκλοφόρησε ένα σινγκλ που πυροδότησε θύελλα διαμάχης και τους έκανε διάσημους μέσα σε μία νύχτα.

Το τραγούδι, God Save the Queen, ήταν μια σφοδρή κριτική της μοναρχίας και της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης που αυτή αντιπροσώπευε. Τροφοδοτημένο από απογυμνωμένες κιθάρες, ακατέργαστη ενέργεια και εξαγριωμένους στίχους, διακήρυξε ότι η Βασίλισσα «δεν είναι άνθρωπος», ότι οι άνθρωποι «δεν είχαν μέλλον» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «ένα φασιστικό καθεστώς».

Ο δίσκος και η χρονική στιγμή της κυκλοφορίας του λίγο πριν από το Ασημένιο Ιωβηλαίο, φαινόταν μια πολύ άμεση πρόκληση για την παραδοσιακή ευλάβεια που δινόταν στην μονάρχη εκείνη την εποχή. Το BBC, είχε εκδώσει τότε πλήρη απαγόρευση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών του τραγουδιού.

Με τη στάση του κατά της εξουσίας, το πανκ ως είδος μουσικής ήταν μια απάντηση στην πλήξη, τον κοινωνικό κομφορμισμό και την αποξένωση που ένιωθαν πολλοί νέοι. Η μουσική που προέκυψε από αυτό άρθρωσε την υποκρισία που έβλεπαν τόσοι στο βρετανικό κατεστημένο όσο και στην κυρίαρχη κουλτούρα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Απείθαρχοι και αντιδραστικοί, οι Sex Pistols, ενσάρκωσαν αυτό το πανκ ήθος.

Έξι μήνες πριν από την κυκλοφορία του σινγκλ, τον Νοέμβριο του 1976, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, το BBC, είχε προσκαλέσει το συγκρότημα να δώσει συνέντευξη στο πρόγραμμα επικαιρότητας, Nationwide.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ήθελε να καταλάβει ένα πολιτιστικό κίνημα που αντικαόπτριζε τον θυμό και την απογοήτευση που φαινόταν να κυριαρχεί στη νεολαία του έθνους και που ανησυχούσε τόσο ξεκάθαρα τους κυβερνώντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης