ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πέντε πιο «badass» στιγμές του Μπρους Λι στην ιστορία του κινηματογράφου

Σκηνή από την ταινία «Enter The Dragon».

Sequoia Pictures Concord Production Inc. Warner Bros.

Υπάρχουν λίγοι αστέρες της πραγματικής δράσης τόσο εμβληματικοί και τόσο επικίνδυνοι όσο ο Μπρους Λι, εκτός ίσως από τον Chuck Norris, με τον Αμερικανό ηθοποιό και καλλιτέχνη πολεμικών τεχνών να γίνεται σύμβολο της ποπ κουλτούρας στα τέλη του 20ού αιώνα.

Γνωστός για την υποκριτική του ικανότητα σε κινηματογραφικούς ρόλους όπως το Enter the Dragon, The Green Hornet και Way of the Dragon, ο Bruce Lee ήταν ένας πολύπλευρος σταρ γνωστός για τη φιλοσοφική του κοσμοθεωρία και τη στάση ζωής του.

Αν και η φιλμογραφία του είναι σχετικά μικρή, συμπεριλαμβανομένων 32 ταινιών στην 32χρονη καριέρα του, η κληρονομιά του Bruce Lee στη βιομηχανία παραμένει πανίσχυρη, καθώς έγινε γνωστός για τον αγώνα του με τον Chuck Norris στο Way of the Dragon όπως και για τον ρόλο του ως Kato στο The Green Hornet. Ως άτομο με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια, ο Bruce Lee είναι γνωστός για τις παρασκηνιακές του ακρότητες, με την προσωπικότητά του να εμπνέει και να «ερεθίζει» τους γύρω του.

Εκτός από τους υποκριτικούς του άθλους, οι οποίοι ήταν συγκριτικά περιορισμένοι, ο Lee ενέπνευσε το κοινό του τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης με σημαντικές ομιλίες και φιλοσοφικές ωθήσεις προς έναν νέο τρόπο σκέψης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε από τις πιο «badass» στιγμές του πίσω από τα παρασκήνια:

Κομπάρσος εναντίον Bruce Lee

Ως πιθανώς ο πιο θανατηφόρος άνθρωπος στον κόσμο με τα γυμνά του χέρια, είναι φυσικό ότι άτομα με υπερβολική αυτοπεποίθηση θα τον προκαλούσαν σε καυγά.

Αυτό ακριβώς συνέβη στα γυρίσματα του Enter the Dragon, όπου ο Bruce Lee δίδαξε πολλές τεχνικές σε κομπάρσους της ταινίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού Jackie Chan. Αν και, όταν ένας άλλος αναιδής τον προκάλεσε σε αγώνα, ο Bruce Lee δεν πήρε την πρόκληση ελαφρά. Όπως θυμάται ο Thomas Nilsson στο περιοδικό Black Belt: «Ο Μπρους έπαιξε μαζί του για μερικά λεπτά και μετά τον χαστούκισε μέχρι που ο τύπος ήταν αιμόφυρτος και μπερδεμένος».

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Μην τα βάζετε με έναν αθλητή με μαύρη ζώνη.

Οι τυπικές κινηματογραφικές μηχανές δεν μπορούσαν να καταγράψουν την ταχύτητά του

Γνωστός για τις αστραπιαίες γροθιές, τις κλωτσιές και τον χρόνο αντίδρασης του, ακόμη και τα κινηματογραφικά συνεργεία εξεπλάγησαν το 1966 όταν βρέθηκαν με ένα τεχνικό πρόβλημα στα γυρίσματα του The Green Hornet, με τις κάμερες να μην μπορούν να καταγράψουν την ταχύτητα του Bruce Lee.

Κινούμενος με ταχύτητα μεγαλύτερη από 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η ταχύτητα του Bruce Lee στην κάμερα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στο γύρισμα, το οποίο τελικά έπρεπε να απαθανατίσει τη δράση σε αργή κίνηση. Όπως θυμάται ο Bruce Lee σε μια βιογραφία που φέρει το όνομα του ηθοποιού: «Ακόμη και όταν επιβράδυνα, η εικόνα που έδειχνε η κάμερα ήταν μια θολούρα», με τον Lee να προτείνει να εγγραφεί σε υψηλότερο ρυθμό καρέ για να διασφαλιστεί ότι οι κινήσεις του θα μπορούσαν να καταγραφούν στην κάμερα».

Ο Burt Ward τον φοβόταν

Η ταινία του 1966 The Green Hornet ήταν ένα κομμάτι ποπ κουλτούρας που αιχμαλώτισε τη φαντασία του αμερικανικού κοινού σε βαθμό που οι δύο πρωταγωνιστές έκαναν μια crossover εμφάνιση στην εμβληματική σειρά Batman.

Σε ένα σημείο του προγράμματος, ο Κάτο (Μπρους Λι) επρόκειτο να πολεμήσει τον Robin (Burt Ward), αν και ο σκηνοθέτης ήταν πολύ ενάντια στην ιδέα. Όπως αναφέρθηκε στο Newsweek, «Ο Burt Ward ήταν απολύτως φοβισμένος όταν επρόκειτο να δουλέψει μαζί του».

Δίδαξε στον Steve McQueen πώς να παλεύει

Τη δεκαετία του 1960, ο Bruce Lee ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σόου μπίζνες με όλους να θέλουν ένα μέρος της τέχνης του. Μεγάλα ονόματα προσέλαβαν τον Lee για να τους διδάξει πολεμικές τέχνες.

Τέτοιοι αστέρες των ταινιών και του αθλητισμού ήταν ο Τζέιμς Κόμπερν, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, ακόμη και το σύμβολο της ταινίας δράσης Steve McQueen. Πληρώνοντας τον Lee όχι μόνο για να τους διδάξει σωματικές κινήσεις και αυτοάμυνα, οι σταρ ήθελαν επίσης ο ηθοποιός να τους δείξει νέους τρόπους σκέψης. Ο Bruce Lee και ο Steve McQueen ήρθαν τόσο κοντά ως φίλοι που ο ηθοποιός του Great Escape κουβάλησε το φέρετρο στην κηδεία του Lee το 1973.

Τον δάγκωσε κόμπρα στα γυρίσματα του Enter the Dragon

Ο τελευταίος κινηματογραφικός ρόλος του Bruce Lee στο Enter the Dragon θα κυκλοφορούσε την ίδια χρονιά του πρόωρου θανάτου του ηθοποιού, με τη συναρπαστική ταινία να λειτουργεί ως μια κληρονομιά για τον εμβληματικό ηθοποιό.

Η φύση των κινήσεων και των βίαιων ενεργειών του ηθοποιού σήμαινε ότι συχνά έβαζε τον εαυτό του σε κίνδυνο όταν επρόκειτο για τραυματισμούς. Δύο από αυτές τις στιγμές ήρθαν στο Enter the Dragon. Ο ηθοποιός, σε μία σκηνή, γρονθοκοπεί ένα γυάλινο μπουκάλι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνει 12 ράμματα, ενώ σε μία άλλη τον τσιμπά μία κόμπρα! Ευτυχώς είχε αφαιρεθεί το θανατηφόρο δηλητήριό της.

Με πληροφορίες από: The five most badass Bruce Lee moments in movie history

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης