ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Damien Hirst κατηγορείται ότι πούλησε έργα τέχνης με ψευδή στοιχεία

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Damien Hirst παρευρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης "Cherry Blossoms" στο Cartier Foundation for Contemporary Art στο Παρίσι Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021. 

AP

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του κόσμου της τέχνης, ο Damien Hirst, έχει κατηγορηθεί ότι είπε ψέματα για τις ημερομηνίες περισσότερων από 1.000 πινάκων που υποστήριξε ότι έγιναν το 2016.

Ως μέρος ενός έργου που ονομάζεται «The Currency», ο Hirst χρησιμοποίησε βοηθούς για να δημιουργήσει 10.000 κομμάτια μεγέθους A4 που όλα περιείχαν πολύχρωμες κουκκίδες μπογιάς τοποθετημένες σε λευκό φόντο. Συνέλαβε την ιδέα το 2016 και οι πίνακες χρονολογήθηκαν με το χέρι με το ίδιο έτος στο πίσω μέρος πριν παρουσιαστούν στους αγοραστές.

Η ιδέα πίσω από την εκτεταμένη συλλογή έργων ζωγραφικής του Hirst ευθυγραμμίζεται με την ενασχόλησή του με την υπέρβαση των ορίων του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η τέχνη και του αν θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μορφή νομίσματος μέσω της τέχνης. Αυτό το έργο ήταν αμφιλεγόμενο για διάφορους λόγους. Όχι μόνο ο Hirst δεν δημιούργησε κάθε κομμάτι ο ίδιος, αλλά έδωσε επίσης στους αγοραστές την επιλογή να αγοράσουν έναν πίνακα ως NFT ή ως φυσικό αντικείμενο.

Αποφάσισε να προσφέρει τους πίνακες ως NFT το 2018, όταν η τεχνολογία άρχισε να σαρώνει τον κόσμο της τέχνης. Τελικά, το «The Currency» ήταν έτοιμο προς πώληση το 2021, με τον Hirst να συγκεντρώνει περαιτέρω διαμάχες αφού αποφάσισε ότι όσοι ήθελαν να αγοράσουν μια έκδοση NFT θα κάψουν και να καταστρέψουν τον αντίστοιχο πίνακα. Σε μια ζωντανή ροή του 2022, ο Hirst κατέληξε να κάψει περίπου 4.000 πίνακες ως μέρος του έργου.

Όπως και στην περίπτωση του Hirst, η διαμάχη συνέχισε να έρχεται. Ο Guardian ανακάλυψε τώρα ότι πολλά από αυτά τα κομμάτια κατασκευάστηκαν το 2018 και το 2019 – πιθανώς περισσότερα από 1.000. Μια ανώνυμη πηγή είπε στο δημοσίευμα ότι η διαδικασία δημιουργίας αυτών των κομματιών για τον Hirst ήταν σαν μια «γραμμή παραγωγής Henry Ford».

Επιπλέον, ένας καλλιτέχνης που εργάστηκε στο έργο αποκάλυψε επίσης: «Υπήρχαν πολλά σεντόνια σε αυτά τα τραπέζια και ήταν αρκετά χαμηλά, οπότε έπρεπε να σκύβεις συνεχώς για να κάνεις τα σημεία. Μετά από λίγο, μερικοί άνθρωποι έπαθαν επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς από καταπόνηση».

Οι δικηγόροι του Hirst δεν έχουν αρνηθεί ότι πολλοί από τους πίνακες που χρονολογούνται ως κατασκευασμένοι το 2016 δημιουργήθηκαν μετά από αυτό. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το 2016 είναι απλώς η χρονιά που σχεδιάστηκε το όλο έργο.

Ωστόσο, όταν οι πίνακες κυκλοφόρησαν μέσω της εταιρείας του διευθυντή του Hirst, Heni, οι διαφημίσεις ανέφεραν: «Τα φυσικά έργα τέχνης δημιουργήθηκαν στο χέρι το 2016 χρησιμοποιώντας μπογιά σμάλτου σε χειροποίητο χαρτί». Είναι ενδιαφέρον ότι δύο από τους πίνακες φαίνεται να έχουν χρονολογηθεί με ακρίβεια, με έναν να γράφει «2018» και έναν άλλο «2021».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Hirst, αυτοί οι πίνακες πρέπει να ήταν «λανθασμένα παραποιημένοι μετά από μεταγενέστερες αλλαγές στην ονομασία και τον τίτλο των έργων».

Με πληροφορίες από Damien Hirst accused of selling artwork under false pretences

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης