ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τζόναθαν Γέο αποκαλύπτει γιατί το πορτρέτο του Βασιλιά Καρόλου είναι τόσο… κόκκινο

Ο Τζόναθαν Γέο αποκαλύπτει γιατί το πορτρέτο του Βασιλιά Καρόλου είναι τόσο… κόκκινο

Ο καλλιτέχνης Jonathan Yeo, αριστερά, και ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ' στα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου στο μπλε σαλόνι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο

AP

Ο πίνακας του Τζόναθαν Γέο, ο οποίος αποκαλύφθηκε από τον μονάρχη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Τρίτη, απεικονίζει τον Βασιλιά Κάρολο να φορά τη στολή των Φρουρών της Ουαλίας σε ένα κατακόκκινο φόντο.

Το ασυνήθιστο πορτρέτο έχει διχάσει τις απόψεις μεταξύ των βασιλικών θαυμαστών και των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με κάποιους να λένε ότι το πολύ κόκκινο που επικρατεί στο έργο τους έκανε να αισθανθούν «άβολα» και ότι φαινόταν σαν ο μονάρχης να ήταν «στην κόλαση» ή πνιγμένος στο αίμα.

Ο Γέο είπε ότι «ξεπέρασε» τις ανάμεικτες αντιδράσεις από νωρίς και διασκέδασε με τα σχόλια και τα memes του Διαδικτύου που προκάλεσε το πορτρέτο.

«Η [μικρότερη] κόρη μου ήταν πολύ πρόθυμη να μου δείξει όλα τα τρελά πράγματα για τον πίνακα στο TikTok», είπε στους Sunday Times. «Μου έδειξε όλες τις συνωμοσίες σχετικά με τον πίνακα που λένε ότι είμαι σατανιστής και Illuminati».

Και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από το τι κάνετε με μια φωτογραφία, ανεξάρτητα από το πόσο προφανής πιστεύετε ότι είναι η ιστορία που λέτε, κάποιος θα διαβάσει κάτι άλλο σε αυτήν».

Όσο για το γιατί επέλεξε να χρησιμοποιήσει τόσο πολύ κόκκινο στο πορτρέτο, ο 53χρονος είπε ότι ήθελε να τονίσει αλλά και να αποσπάσει την προσοχή από τη στολή του βασιλιά.

«Νόμιζα ότι το κόκκινο θα αποσπάσει πραγματικά την προσοχή», είπε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η λύση του ήταν να καλύψει ολόκληρο τον πίνακα με κόκκινο.

«Αυτό μπορεί να είχε επίσης ψυχολογικό υπόβαθρο, μιας κι έπαθα καρδιακή προσβολή [τον Μάρτιο του 2023] όταν το ζωγράφιζα», λέει. «Αλλά σίγουρα για τίποτα από αυτά δεν είχα επίγνωση. Μου αρέσει αυτό το χρώμα».

Αποκάλυψε ότι δυσκολευόταν να ζωγραφίσει τα μετάλλια και τη στολή του Βασιλιά, και πως ήθελε να το κάνει πιο πρωτοποριακό.

«Πιθανότατα ξόδεψα περισσότερο χρόνο για τα μετάλλια παρά για το πρόσωπο γιατί ήξερα τι ήθελα να κάνω με το πρόσωπο όταν ξεκίνησα», είπε.

«Όσο περισσότερο ζωγράφιζα τα μετάλλια, τόσο περισσότερο ήταν το πρώτο πράγμα που έβλεπες επειδή ήταν τόσο λαμπερά. Δεν ήθελα να είναι τόσο λαμπερά, αλλά έπρεπε να είναι κάπου εκεί. Τα έβαλα μέσα αλλά κάπως... τα "εξαφάνισα"».

Ο νέος πίνακας έχει διαστάσεις 8 πόδια 6 ίντσες επί 6 πόδια 6 ίντσες και ανατέθηκε το 2020 για να γιορτάσει τα 50 χρόνια του τότε Πρίγκιπα της Ουαλίας ως μέλος της Εταιρείας The Drapers.

Ο Γέο είχε τέσσερις συναντήσεις με τον Βασιλιά, ξεκινώντας όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας τον Ιούνιο του 2021 στο Highgrove και αργότερα στο Clarence House. Η τελευταία συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο Clarence House.

Το πορτρέτο θα εκτεθεί δημόσια για ένα μήνα στη Philip Mold Gallery στο Λονδίνο, από τις 16 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ