ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απαγορεύσεις βιβλίων - Τα σχολικά εγχειρίδια αποτελούν τον τελευταίο στόχο

Unsplash

Το κύμα απαγορεύσεων βιβλίων που σαρώνει τις ΗΠΑ, συνήθως έχει στόχο έργα μυθοπλασίας που θεωρούνται αμφιλεγόμενα. Τώρα, όμως «χτυπάει» και σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία.

Το διοικητικό συμβούλιο της ανεξάρτητης σχολικής περιφέρειας Cypress Fairbanks στο Χιούστον καταψήφισε τη συμπερίληψη ορισμένων κεφαλαίων σε εγχειρίδια επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τα εμβόλια, την ανθρώπινη ανάπτυξη, την ποικιλομορφία και την κλιματική αλλαγή.

Η πρόταση για την αφαίρεση των κεφαλαίων έγινε από την αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Natalie Blasingame και υποστηρίχθηκε σχεδόν ομόφωνα.

Η Blasingame που υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο από το 2021, δεν έδωσε συγκεκριμένη εξήγηση για την απόφαση, αλλά είπε ότι τα θέματα υπερβαίνουν αυτό που απαιτεί το κράτος να διδάξει και δημιουργεί «μια αντίληψη ότι οι άνθρωποι είναι κακοί».

Πέρυσι, το κρατικό συμβούλιο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους ενέκρινε εγχειρίδια για τα προγράμματα σπουδών των φυσικών επιστημών των σχολείων, απορρίπτοντας πολλά βιβλία για το κλίμα.

Ειδικοί στην εκπαίδευση λένε ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, με αποτέλεσμα να παραλείπονται πληροφορίες και σε άλλα μαθήματα σε δημόσια σχολικά διαμερίσματα σε όλη τη χώρα.

Η PEN America βρήκε 3.362 περιπτώσεις μεμονωμένων βιβλίων που απαγορεύτηκαν σε δημόσια σχολεία για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 – αύξηση 33% από πέρυσι - με τη Φλόριντα και το Τέξας να πρωτοστατούν σε αυτό. Αυτά τα βιβλία περιλαμβάνουν κυρίως μυθιστορήματα με θέματα φυλής ή σεξουαλικότητας και όχι βασικό ακαδημαϊκό υλικό.

Η λογοκρισία των σχολικών βιβλίων είναι «μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτού του κινήματος».

Οι απαγορεύσεις βιβλίων έχουν γίνει βασικό στοιχείο των πλατφορμών καλά χρηματοδοτούμενων ακροδεξιών πολιτικών, οι οποίοι προσπάθησαν να κερδίσουν μεγαλύτερη παρουσία στα σχολικά συμβούλια σε όλες τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης