ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: H «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοντζ παίζει έξυπνα με τη βασική ασθένεια της εποχής μας

O συγγραφέας David Lodge.

Clara Molden

Το ύφος του βιβλίου είναι αρκετά φλεγματικό αλλά δεν γίνεται ποτέ ενοχλητικά ειρωνικό, ο αναγνώστης βρίσκει μία συμπάθεια στον πρωταγωνιστή, που πέρα από το πρόβλημα με το γόνατο του, πάσχει από... δυστυχία.

Το μόνο πρόβλημά του φαίνεται να είναι μια «εσωτερική διαταραχή του γόνατος», αλλά μια κρίση μέσης ηλικίας έχει χτυπήσει και ο ίδιος ανακαλύπτει το άγχος του να μην είναι ευτυχισμένος.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος είναι γραμμένο ως περιοδικό, το δεύτερο μέρος είναι γραμμένο σε δραματικούς μονολόγους, το τρίτο μέρος αποτελείται από εγγραφές περιοδικών και απομνημονεύματα και το τέταρτο μέρος είναι μια αφήγηση που γράφτηκε αφού συνέβησαν τα γεγονότα και ο Passmore επέστρεψε στο Λονδίνο.

Στο πρώτο μέρος, ο Passmore αρχίζει να γράφει ένα ημερολόγιο που ενεργοποιείται από μια περιγραφή που έπρεπε να γράψει για τον θεραπευτή γνωσιακής συμπεριφοράς του. Πριν από αυτό έγραφε μόνο σενάρια αλλά όχι αφηγηματικά κείμενα. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, αναλογίζεται τα προβλήματα και την κατάθλιψή του.

Το βιβλίο του Ντέιβιντ Λοντζ, «Η Θεραπεία».

Εκδόσεις Κυψέλη

Οι δραματικοί μονόλογοι φαίνεται να παρουσιάζουν μια εξωτερική ματιά στον Passmore, αλλά ο αναγνώστης ανακαλύπτει αργότερα ότι οι μονόλογοι γράφτηκαν από τον ίδιο, κάτι που καταστρέφει την αντικειμενικότητα αυτού του μέρους. Ο αναγνώστης δεν μπορεί να ξεφύγει από την οπτική γωνία του Passmore, αλλά διαβάζει τα πάντα φιλτραρισμένα μέσα από τα μάτια του.

Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται στον αναγνώστη τα απομνημονεύματα για τη Maureen, την πρώτη αγάπη του και την πρώτη του κοπέλα. Γράφοντας την ιστορία τους ο Passmore συνειδητοποιεί ποιο είναι το πρόβλημά του: πρόδωσε τη Maureen κι από τότε το έχει μάλλον μετανιώσει.

Το τέταρτο μέρος είναι γραμμένο από τον Passmore κοιτάζοντας προς τα πίσω τα γεγονότα. Λέει για το ταξίδι του στην Ισπανία όπου έψαξε για τη Maureen στο δρόμο του Σεντ Τζέιμς. Εκεί είναι που ο Passmore συμβιβάζεται με τα προβλήματά του και βρίσκει ηρεμία.

Οι γνωστές του δόσεις γνωστικής θεραπείας, αρωματοθεραπείας και βελονισμού δεν προσφέρουν καμία βοήθεια και αποκτά μια εμμονή με τη φιλοσοφία του Kierkegaard.

Επιπλέον, ο Tubby, όπως είναι το παρατσούκλι του Passmore, καθώς αναφέρεται από αρκετούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, πραγματοποιεί ένα προσκύνημα στο Santiago de Compostela για να βρει την πρώτη του αγάπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης