ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μουσεία της Λάρισας: Πόλος έλξης για όσους θέλουν να μάθουν την ιστορία της περιοχής

Φωτογραφία από το εσωτερικό του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας (αρχείου)

Eurokinissi

Το Διαχρονικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, είναι από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης της Λάρισας και αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής και όχι μόνο.

Μια διαχρονική διαδρομή στον θεσσαλικό χώρο, ξεκινώντας από την παλαιολιθική εποχή και φτάνοντας μέχρι την οθωμανική περίοδο, μπορεί να απολαύσει κάθε επισκέπτης στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Τα εκθέματα του μουσείου ξεπερνούν τα 3.000, και η μόνιμη έκθεση χωρίζεται σε 11 ενότητες. Όλες οι ενότητες αποτελούνται από ευρήματα της Θεσσαλίας και της Λάρισας, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό των Θεσσαλών από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός προώθησης και προβολής των εικαστικών τεχνών πανελλαδικής εμβέλειας.

Κεντρικός πυρήνας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας είναι η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης στην Ελλάδα. Η συλλογή περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Στο μουσείο επίσης ανήκουν τα περίφημα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν, σχεδιασμένα από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Στις συλλογές του μουσείου συμπεριλαμβάνονται επίσης 680 έργα τέχνης προερχόμενα από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας και τη συλλογή του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και έργα που έχουν αποκτηθεί ύστερα από δωρεά ή αγορά.

Από την άλλη στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας υπάρχουν συλλογές πάνω από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι. Καλύπτουν τους τομείς παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίας, σταμπωτών, κεντημάτων, ξυλογλύπτων, χαρακτικών και εικαστικών έργων, ενώ υπάρχει και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο.

Η ανάδειξη όλων αυτών των μουσειακών εκθεμάτων των σημαντικών μουσείων της Λάρισας, έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του δήμου Λαρισαίων και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια να προβληθεί το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προς αυτήν την κατεύθυνση δημιουργήθηκε και ένα πρότζεκτ περιήγησης και ανακάλυψης των μουσείων που ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά, με αφορμή και την διεθνή ημέρα μουσείων στις 18 Μάη. Αυτή η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με το τρενάκι του αστικού ΚΤΕΛ και με διαδοχικές στάσεις στα μουσεία.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων Θωμάς Ρετσιάνης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης και σημείωσε σχετικά με την κοινή ανάδειξη των μουσείων, ότι «η πρωτότυπη κοινή δράση των Μουσείων υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων αντανακλά αφενός τη διάθεση και το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων και αφετέρου την κοινή μας πεποίθηση πως η αλληλεπίδραση και οι συμπράξεις στον τομέα του Πολιτισμού και των Μουσείων έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος τόσο για το κάθε Μουσείο ξεχωριστά όσο και για το συνολικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης