ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αποκαλύπτει την πρώτη σκηνή της νέας του ταινίας «Megalopolis»

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αποκαλύπτει την πρώτη σκηνή της νέας του ταινίας «Megalopolis»

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στα Όσκαρ την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

AP

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ο Φράνσις Φορντ Κόπολα άρχισε να εργάζεται στο Megalopolis, αλλά το πρώτο τρέιλερ της νέας ταινίας του γνωστού σκηνοθέτη είναι επιτέλους εδώ.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1970 με τον Νονό - μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου - άρχισε να σκέφτεται το concept για τη Μεγαλόπολη όταν δούλευε στο Apocalypse Now, το οποίο κυκλοφόρησε το 1979.

Το έργο πρόκειται να είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ, συνδυάζοντας τη σύγχρονη Νέα Υόρκη με στοιχεία από την Αρχαία Ρώμη. Ο Κόπολα έχει παραδεχτεί στο παρελθόν, ωστόσο, ότι τα σχέδιά του να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σταμάτησαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που επηρέασαν ορισμένα στοιχεία του σεναρίου του.

Έτσι, τα πλάνα της Νέας Υόρκης που τράβηξε ο Κόπολα πετάχτηκαν στην άκρη και τα σχέδιά του να κάνει την ταινία - είχε αρχίσει ακόμη και να κάνει οντισιόν ηθοποιούς - απορρίφθηκαν. Αντίθετα, διασκεύασε ένα βιβλίο, Youth Without Youth, για έναν άνθρωπο που δυσκολεύεται να ολοκληρώσει ένα μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνικό έργο.

Ωστόσο, ο Κόπολα ήξερε ότι δεν επρόκειτο να τα παρατήσει, ακόμα κι αν το έργο μιας τόσο μεγάλης ταινίας ήταν τόσο τρομακτικό. Είχε ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο στο σενάριο που χρειαζόταν απλώς να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει την παραγωγή.

Ο σκηνοθέτης παραδέχτηκε στο Vanity Fair ότι το σενάριο έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί εκατοντάδες φορές. Εξήγησε: «Από νωρίς, θυμάμαι μια φορά πήρα 130 κενές σελίδες και έβαλα τον τίτλο μόνο, ανακοινώνοντας με τόλμη τη Μεγαλόπολη του Φράνσις Φορντ Κόπολα και κάτω από αυτό, Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη».

«Προσποιήθηκα ότι δεν ήταν εντελώς κενό, ζυγίζοντάς το στα χέρια μου, ώστε να μπορούσα να φανταστώ πώς με κάνει να νιώθω και να πιστέψω ότι μια μέρα θα μπορούσε να υπάρξει στ’ αλήθεια», πρόσθεσε. «Μετά, μόλις είχα ένα προσχέδιο, πρέπει να το είχα ξαναγράψει 300 φορές, ελπίζοντας ότι κάθε επανεγγραφή θα το βελτίωνε, έστω και μισό τοις εκατό καλύτερο».

Η ταινία πρόκειται να συμμετάσχει ένα ηχηρό καστ, με τους Adam Driver και Giancarlo Esposito να ηγούνται του συνόλου. Άλλοι πρωταγωνιστές είναι οι Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman, Talia Shire, Laurence Fishburne και Jon Voight.

Το Megalopolis θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών στις 17 Μαΐου και θα είναι η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη μετά το Twixt του 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ