ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρίο 2016: Η Gisele, το κλίμα, η διαφορετικότητα & 10 πρόσφυγες πρωταγωνιστές της τελετής

Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια. Με την τελετή έναρξης να έχει ολοκληρωθεί υπάρχουν εκείνοι που ενοχλήθηκαν από το πολύ, πολύ χρώμα της φιέστας που σηματοδότησε τους αγώνες στο Ρίο επιδιδόμενοι σε κακοπροαίρετο σχολιασμό για να κερδίσουν στο άθλημα της τοξικότητας. Το κέρδισαν.

Και μετά υπάρχουν εκείνοι που διέκριναν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Ρίο τα μηνύματα που έχει ανάγκη το σήμερα που πνίγεται στο μίσος.

Εναρμονισμένη με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας η τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκε στη θρυλική αρένα του Μαρακανά παρουσία 60.000 θεατών κόστισε τα μισά από το Λονδίνο εκθείασε πολλά. Εκθείασε την ομορφιά της χώρας βάζοντας την Gisele Bundchen να περπατήσει τη μεγαλύτερη πασαρέλα της ζωής της.

Στην τελετή της χώρας της η 36χρονη Gisele αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο λίκνισμα και την υπεροχή φορώντας μια δημιουργία του βραζιλιάνου σχεδιαστή, Alexandre Herchovitch.

Περπατώντας υπό τους ήχους του δημοφιλέστερου σύγχρονου ακούσματος μετά το “Imagine” του Τζον Λένον, το “The Girl from Ipanema” των Βινίσιους ντε Μοράες και Τομ Ζομπίμ (εμβληματικοί καλλιτέχνες της μπόσα νόβα), το παγκοσμίου φήμης super model έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην τελετή έναρξης του Ρίο αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο που θα θυμόμαστε από την έναρξη των αγώνων της πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Με περισσότερους από 4.800 ανθρώπους να συμμετέχουν μαζί με 8.000 εθελοντές και περίπου 11.000 αθλητές, αυτό που συνέβη στο γήπεδο ορόσημο του Ρίο, Μαρακανά, ήταν μια ωδή στην προστασία του περιβάλλοντος -και αυτό ήταν συγκινητικό ειδικά για μια πόλη που υποφέρει από τα εγκλήματα στο περιβάλλον.

Μπροστά σε 28 αρχηγούς κρατών και αξιωματούχων το Ρίο υπερασπίστηκε τον πλανήτη μας με τον καλύτερο τρόπο στέλνοντας ένα μήνυμα αφύπνισης και ανάγκης για δράση. Το μήνυμα αυτό είδαν και οι τηλεθεατές ανά τον κόσμο που ήταν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια.

Σκηνοθετημένη από τον Φερνάντο Μεϊρέλες η τελετή είχε το μήνυμα ειρήνης που προϋπόθετε, είχε τη σάμπα με την 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962 να υπενθυμίζει την όρεξη των Βραζιλιάνων για ζωή. Το BBC, καυστικό όπως πάντα, σχολίασε την καλλιτέχνη χαρίζοντας της αξία.

Το Twitter ενθουσιάστηκε με τους περισσότερους από 1.000 χορευτές, η φιέστα των οποίων συνοδεύτηκε από την παρότρυνηση της ηθοποιού Λίλα Γκαζέ να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, γεφυρώνοντας τις διαφορές, πολεμώντας το μίσος.

“Να κοιτάξουμε για τα πράγματα που μας ενώνουν και να γιορτάσουμε τις διαφορές μας” είπε η γνωστή Βραζιλιάνα καλλιτέχνης καθώς το διάσημο transgender μοντέλο Λέα T, κόρη του παλαίμαχου Βραζιλιάνου διεθνή ποδοσφαιριστή Τονίνιο Σερέζο, έγραψε ιστορία. Έγινε το πρώτο διεμφυλικό πρόσωπο που συμμετέχει σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών από πάντα.

Η Λέα Τ ηγήθηκε της βραζιλιάνικης αποστολής που μπήκε στο στάδιο Μαρακανά, σε μία συμβολική κίνηση για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα με περίπου 60.000 συμπατριώτες της να αποθεώνουν την κίνηση των υπευθύνων.

Συνολικά παρέλασαν 206 χώρες, με το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ) και τη συγκινητική, γεμάτη συναίσθημα φορτισμένη αποστολή της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία.

“Με την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα”.

Με τους Ολυμπιακούς κύκλους να είναι πράσινοι για πρώτη φορά στέλνοντας ένα μήνυμα για τον πλανήτη που πληγώνουμε η τελετή έναρξης του Ρίο μπορεί να έμοιαζε ψυχεδελική (ήταν), πολύχρωμη (ήταν), υπερβολική (ήταν), αιρετική (ήταν), να θύμισε μια φιέστα καρναβαλίστικη στους κοντόφθαλμους του κόσμου τους οποίους όμως η αμαζόνα της χώρας Gisele θα πάταγε επάνω τους με πείσμα και λίκνισμα ολέθριο.

Haters gonna hate, το είπαμε, το ξαναλέμε. Ο πλανήτης Γη χρειάζεται προστασία, οι πρόσφυγες πατρίδα και η κοινωνία ποικιλομορφία που θα ξορκίσει το φόβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης