ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα τραγούδια που χρησιμοποιούσε η CIA για να βασανίζει κρατουμένους

Δέκα τραγούδια που χρησιμοποιούσε η CIA για να βασανίζει κρατουμένους
Pexels/ RDNE

Σύμφωνα με εσωτερικές έγγραφα της CIA «οι κρατούμενοι κρατούνταν σε απόλυτο σκοτάδι και δεσμεύονταν συνεχώς σε απομονωμένα κελιά με δυνατό θόρυβο ή μουσική και μόνο έναν κουβά για να χρησιμοποιηθούν για τα ανθρώπινα απόβλητα». Στόχος ήταν να «δημιουργηθεί φόβος, να αποπροσανατολιστεί ο ύποπτος» και να «παραταθεί το σοκ της σύλληψης».

Αυτή η μέθοδος βασανιστηρίων έχει καταδικαστεί και κατηγορηθεί ευρέως από πολλούς μουσικούς. Ο Stevie Benton του συγκροτήματος Drowning Pool, του οποίου το τραγούδι «Bodies» φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, σχολίασε: «Θεωρώ τιμή μου να σκέφτομαι ότι ίσως το τραγούδι μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξουν άλλη μια επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ή κάτι τέτοιο».

Τα βασανιστήρια με τη χρήση μουσική όντως έσπασαν «πολλούς» ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα δεν οδήγησαν στην απόκτηση ουσιαστικής γνώσης γεγονότων από τους πράκτορες της CIA. Απλώς οδήγησε σε σοβαρές ψυχολογικές επιπλοκές σε πολλούς κρατούμενους. Ήταν παρόμοιο με το να κόβατε τη γλώσσα ενός κρατούμενου πριν επιχειρήσετε να τον ανακρίνετε.

Τα τραγούδια που αναφέρονται παρακάτω είναι ενδεικτικά της πρακτικής της CIA. Είναι γνωστά κομμάτια που ακολουθούν μια πολύ δυτική δομή τραγουδιού, συχνά μιλώντας για αμερικανικά ιδανικά.

Τα τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν σε βασανιστήρια είναι τα παρακάτω:

Baby One More Time – Britney Spears

Bodies – Drowning Pool

Born in the U.S.A. – Bruce Springsteen

Die MF Die – Dope

Enter Sandman – Metallica

Kim – Eminem

Raspberry Beret – Prince

Rawhide – The Blues Brothers

Theme Song – Barney & Friends

White America – Eminem

ΔΗΜΟΦΙΛΗ