ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών

Το κλεμμένο άγαλμα του Ραμσή του Δευτέρου στο Κάιρο.

photo/Instagram

Η Αίγυπτος υποδέχτηκε μετά τρεις δεκαετίες, ένα άγαλμα 3.400 ετών που απεικονίζει το κεφάλι του βασιλιά Ραμσή Β' που είχε κλαπεί από τη χώρα.

Το άγαλμα κλάπηκε από ναό στην αρχαία πόλη Άβυδος στη Νότια Αίγυπτο. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή, αλλά ο Shaaban Abdel Gawad, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος επαναπατρισμού αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι το άγαλμα εκτιμάται ότι έχει κλαπεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

https://www.instagram.com/p/C6DzB-BMwF3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν το τεχνούργημα όταν προσφέρθηκε προς πώληση σε έκθεση στο Λονδίνο το 2013. Το άγαλμα «μετακόμισε» σε πολλές άλλες χώρες πριν φτάσει στην Ελβετία, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων.

«Αυτό το άγαλμα είναι μέρος μιας ομάδας αγαλμάτων που απεικονίζουν τον βασιλιά Ραμσή Β' καθισμένο δίπλα σε μια σειρά από αιγυπτιακές θεότητες», είπε ο Abdel Gawad.

Η Αίγυπτος συνεργάστηκε με τις ελβετικές αρχές για να αποδείξει τη νόμιμη ιδιοκτησία του αγάλματος. Η Ελβετία το παρέδωσε στην αιγυπτιακή πρεσβεία στη Βέρνη πέρυσι, αλλά μόλις πρόσφατα η Αίγυπτος έφερε το τεχνούργημα πίσω στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ