ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Nick Cave φτιάχνει κεραμικά για να ξεχάσει τον πόνο και να βρει τη συγχώρεση

O Nick Cave φτιάχνει κεραμικά για να ξεχάσει τον πόνο και να βρει τη συγχώρεση

Ο Nick Cave παίζει στο Orpheum Theatre, Παρασκευή, Οκτ. 27, 2023, στο Λος Άντζελες. 

(AP Photo/Chris Pizzello)

Ο μουσικός, συγγραφέας, σεναριογράφος και -πλέον- γλύπτης Nick Cave θα κάνει το ντεμπούτο του σε εικαστική έκθεση στην γκαλερί Xavier Hufkens στις Βρυξέλλες το 2024. Ο Cave αποκάλεσε το έργο που εκτίθεται ως «ένα ταξίδι προς κάποιου είδους λύτρωση από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων».

Η έκθεση θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2024 και θα παρουσιάσει το πρώτο σημαντικό σύνολο εικαστικών έργων του Cave, με τίτλο «The Devil—A Life (2020–22).» Η συλλογή αποτελείται από 17 γυαλωμένα κεραμικά ειδώλια που ακολουθούν την ιστορία του Διαβόλου από το λίκνο μέχρι τον τάφο. Στυλιστικά, τα γλυπτά θυμίζουν τα βικτωριανά ειδώλια του Staffordshire "flatback" που κατασκευάστηκαν από τα μέσα του 18ου αιώνα και είναι δημοφιλή μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Ο Nick Cave θα γράψει τη μουσική για τη βιογραφική ταινία της Amy Winehouse

Τα κεραμικά έργα του Cave παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Φινλανδία τον Σεπτέμβριο του 2022, στο Μουσείο Τέχνης Sara Hildén στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «We», η οποία περιλάμβανε επίσης έργα του ηθοποιού Brad Pitt και του καλλιτέχνη Thomas Houseago.

Σε αυτή τη νέα σειρά, ο Cave πλαισιώνει τον χαρακτήρα του Διαβόλου ως έναν περίπλοκο, ελαττωματικό, καθημερινό χαρακτήρα. Μέσω της σειράς κεραμικών ειδωλίων, παρακολουθούμε καθώς ο Διάβολος γεννιέται, κληρονομεί τον κόσμο, ερωτεύεται, πολεμά ένα λιοντάρι, πηγαίνει στον πόλεμο και εξηγεί γιατί οι άνθρωποι τον αποφεύγουν επειδή προκάλεσε το θάνατο του παιδιού του, πριν πεθάνει ο ίδιος.

Αυτό το στόρι θυμίζει το «Seven Ages of Man» του Σαίξπηρ του 1623. Καθώς συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή του Διαβόλου, η εμφάνισή του αλλάζει, ιδιαίτερα το σχήμα των κεράτων του.

Ο Cave έχει από καιρό ένα έντονο, αν και αντικρουόμενο, ενδιαφέρον για τον Χριστιανισμό: «Πιστεύω στον Θεό παρά στη θρησκεία», είπε το 2010. Με τα χρόνια, θέματα που σχετίζονται με την πίστη και τον Διάβολο έχουν εμφανιστεί στα τραγούδια του ("Up Jumped the Devil", "Jesus Alone"), όπως ακριβώς συνυφάνθηκαν στο πρώτο του μυθιστόρημα, «And the Ass Saw the Angel» (1989).

https://www.instagram.com/p/CinFmfcroVH/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σε δήλωσή του, είπε πως η κεραμική σειρά που θα πάει στις Βρυξέλλες τον επόμενο χρόνο, μαζί με τα τραγούδια του, ως επίκεντρο «την ιδέα της συγχώρεσης, την ιδέα ότι υπάρχει μια ηθική αρετή στην ομορφιά. Είναι ένα είδος εξισορρόπησης των αμαρτιών μας».

Ποιος είναι

Ο Cave γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1957 και έχει επιτύχει παγκόσμια αναγνώριση ως τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και συνθέτης. Σπούδασε ζωγραφική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Caulfield της Μελβούρνης πριν στρέψει την προσοχή του σε μια μουσική καριέρα που τον έχει δει να ηγείται συγκροτημάτων όπως οι The Birthday Party και οι Bad Seeds από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Τα τελευταία χρόνια, ο Cave κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματα του με τίτλο Faith, Hope and Carnage και πλέον εξερευνά την κεραμική ως μέσο έκφρασης.

Το «The Devil—A Life (2020–22)» προβάλλεται στο Xavier Hufkens, 6-8, Sint-Jorisstraat, 1050 Brussels, Belgium, 5 Απριλίου έως 11 Μαΐου 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ