ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μισές γυναίκες στη μουσική βιομηχανία βιώνουν διακρίσεις - Τι δείχνει νέα έρευνα

Η τραγουδίστρια Taylor Swift στη συναυλία Prime Day της Amazon Music στο Hammerstein Ballroom στη Νέα Υόρκη στις 10 Ιουλίου 2019.

©2019 Evan Agostini/AP

Το ένα τρίτο των γυναικών στη μουσική βιομηχανία έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, με πολλές να το αναφέρουν ως εμπόδιο στην καριέρα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και στην οποία συμμετείχαν 2.526 γυναίκες που εργάζονται στη μουσική σκηνή.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας οι γυναίκες έχουν επίσης οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν διακρίσεις από τους άνδρες. Πρόκειται για την πρώτη απογραφή μουσικών του Ηνωμένου Βασιλείου, που διεξήχθη από την Ένωση Μουσικών και της οργάνωσης Help Musicians. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας, από τους οποίους οι 2.526 ήταν γυναίκες.

Η έρευνα ανέφερε ότι οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες και συχνά έχουν μικρότερη σταδιοδρομία παρά το γεγονός ότι είναι εκπαιδευμένες και μορφωμένες σε υψηλότερο επίπεδο.

Πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών μουσικών (27%) δήλωσαν ότι δεν κέρδιζαν αρκετά από τη μουσική για να διατηρήσουν μια καριέρα, σε σύγκριση με το 20% των ανδρών. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κερδίζουν 10% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, με μέσο ετήσιο εισόδημα 19.850 λίρες σε σύγκριση με 21.750 λίρες για τους άνδρες.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν την ανισότητα «ανησυχητική», προσθέτοντας ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ριζωμένα, δομικά εμπόδια στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

«Είναι ζωτικής σημασίας η βιομηχανία να αναλάβει γνήσιες δεσμεύσεις και να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την επανάληψη των ευρημάτων», δήλωσε η Nadia Khan, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ανάπτυξης μουσικής Women in CTRL.

«Η πραγματική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν αντιμετωπίσουμε αυτά τα συστημικά ζητήματα κατά μέτωπο και δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο τοπίο για τις γυναίκες στη μουσική».

Περιέγραψαν τη μουσική βιομηχανία ως «λέσχη αγοριών» όπου η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποίηση είναι «ενδημικές» και ζήτησαν νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολούθησε έρευνα για τον μισογυνισμό στη μουσική βιομηχανία, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Οι γυναίκες που απάντησαν στην Απογραφή των Μουσικών είχαν να μοιραστούν παρόμοιες ιστορίες, με το 51% να λέει ότι είχε βιώσει διακρίσεις λόγω φύλου στην εργασία. Η έρευνα τόνισε επίσης ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μοναδικά εμπόδια για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, ιδίως όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών και τις διακρίσεις λόγω ηλικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης