ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελλάδα όπως Νέα Υόρκη. H έκθεση Greek Gotham φέρνει την σύγχρονη τέχνη στη Μύκονο

Από τότε που η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Μαρίνα Βρανοπούλου αποφάσισε να ιδρύσει τα Δύο Χωριά στο νησί των ανέμων, η Μύκονος γίνεται ένας τόπος πλημμυρισμένος στην τέχνη.

Η πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού που εγκαινιάστηκε το 2015 στο νησί της Μυκόνου, στην Ελλάδα φέτος τολμάει με μια έκθεση που γεφυρώνει την Ελλάδα με τη Νέα Υόρκη. Με τίτλο Greek Gotham πρόκειται για την πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αποκλειστικά με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη.

Βασισμένη σε μια ιδέα της επιμελήτριας Maria Brito, η έκθεση εγκαινιάζεται στις 29 Ιουλίου στα Δύο Χωριά και παρουσιάζει περισσότερα από 45 έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν από τους 16 Νεοϋορκέζους καλλιτέχνες.
Μέσα στα 800 τετραγωνικά μέτρα του χώρου αναδεικνύονται τα κοινά στοιχεία του αρχαίου και κλασσικού ελληνικού πολιτισμού με αυτά της σημερινής Νέας Υόρκης.

Ελλάδα όπως Νέα Υόρκη

Από τη μία, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που αποτέλεσε το λίκνο του δυτικού πολιτισμού ασκώντας τεράστια επιρροή στις τέχνες, την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική και άλλους πολλούς επιστημονικούς κλάδους, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμη και 2.500 χρόνια μετά την κατάρρευσή του.

Από την άλλη, η Νέα Υόρκη βρισκόμενη σε μια καίρια και προνομιακή θέση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτεύουσες που επηρεάζουν τον σύγχρονο πολιτισμό. Η Νέα Υόρκη ως φυτώριο καλλιτεχνών αλλά και πολυπολιτισμικό μωσαϊκό κατοίκων, διαθέτει ένα μεγάλο και συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο από γκαλερί, μουσεία, θέατρα και πλατφόρμες σύγχρονης τέχνης που αντίστοιχό του δύσκολα θα συναντήσει κανείς οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Εξαιτίας αυτής ακριβώς, της πολιτιστικής επιρροής που ασκεί η σύγχρονη Νέα Υόρκη σήμερα, παρομοιάζεται με την Ελλάδα των αρχαίων και κλασσικών χρόνων.

Η έκθεση συνοδεύεται από μία έκδοση που έγραψε και επιμελήθηκε η Maria Brito και προλογίζει ο Jeffrey Deitch. Βασισμένος σε αυτές τις συγκρίσεις ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη, ο κατάλογος όπως και τα έργα της έκθεσης καταπιάνονται με επίκαιρα και μείζονα ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη σήμερα η Νέα Υόρκη – όπως ΛΟΑΤ, σεξουαλικότητα, ναρκωτικά, αστυνομική βία, ταυτότητα του φύλου και φυλές ανθρώπων – μεταξύ άλλων.

Οι δεκαέξι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση Greek Gotham είναι: Assume vivid astro focus, Nina Chanel Abney, Greg Bogin, Mira Dancy, Raul De Nieves, Michael Dotson, Sebastian Errazuriz, Nir Hod, Todd James, Misaki Kawai, KAWS, Robert Lazzarini, Austin Lee, Taylor McKimens, Matthew Palladino, Erik Parker. H Μaria Brito είναι απόφοιτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κατάγεται από τη Βενεζουέλα και ζει στη Νέα Υόρκη από την ηλικία των 16 ετών. Είναι σύμβουλος τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων, σχεδιάστρια, και συγγραφέας του βιβλίου “Out There” (Pointed Leaf Press, 2016).

Κάπως έτσι, με μια συμμαχία διαπολιτισμική, τα Δύο Χωριά ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ της εγχώριας και της παγκόσμιας σκηνής της σύγχρονης τέχνης, προωθώντας παράλληλα τη διεθνή και σύγχρονη τέχνη σε ένα ευρύτερο κοινό.

Greek Gotham στα Δύο Χωριά από τις 29 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης