Βρετανικό Μουσείο: Κατακραυγή στα social media - Ζητούν την επιστροφή αγάλματος
Ανανεώθηκε:
Το Βρετανικό μουσείο έχει δύο αγάλματα moai που αποκτήθηκαν από τη Χιλιανή επικράτεια του Ράπα Νούι, ή το νησί του Πάσχα, το 1868.
Η διαδικτυακή καμπάνια ξεκίνησε αφού ένας influencer ενθάρρυνε τους ακολούθους του να γεμίσουν με σχόλια «return the moai», τις αναρτήσεις του μουσείου στο Instagram. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που το Βρετανικό Μουσείο αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια.
Το νησί Ράπα Νούι, που βρίσκεται περίπου 2.300 μίλια (3.700 χλμ.) από τις ακτές του Ειρηνικού της Χιλής, είναι πολύ γνωστό για τα αγάλματά moai, τα οποία λέγεται ότι ενσαρκώνουν το πνεύμα ενός εξέχοντος προγόνου.
Χρονολογείται μεταξύ 1400 και 1650 μ.Χ., πολλά παραμένουν στο νησί μέχρι σήμερα, αλλά πολλά έχουν μεταφερθεί σε μουσεία σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένου του Hoa Hakananai'a στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.
Το άγαλμα, μαζί με ένα δεύτερο, μικρότερο μοάι γνωστό ως Hava, δόθηκαν ως δώρα στη βασίλισσα Βικτώρια το 1869 από τον καπετάνιο του HMS Topaze, Richard Powell. Η βασίλισσα δώρισε τα δύο αγάλματα στο Βρετανικό Μουσείο.
Υπήρχαν εδώ και καιρό εκκλήσεις για επιστροφή του Hoa Hakananai'a, ή του «Κλεμμένου φίλου», στο Rapa Nui.
Η ανανεωμένη καμπάνια του Χιλιανού influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Mike Milfort είδε πολλούς από τους ακόλουθούς του να ζητούν τον επαναπατρισμό του αγάλματος στην ενότητα σχολίων σε αναρτήσεις του μουσείου στο Instagram.
Ο κ. Milfort μιλάει τακτικά για το moai στα viral βίντεό του.
«Οι ακόλουθοι μου άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στη Wikipedia και στη συνέχεια η ενότητα σχολίων του Βρετανικού Μουσείου στο Instagram ήταν γεμάτη από ανθρώπους που δημοσίευαν "επιστρέφτε το moai"», σχολίασε πρόσφατα.
Ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς υποστήριξε κι αυτός την εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη.
Το μουσείο λέει ότι έχει καλές και ανοιχτές σχέσεις με τους συναδέλφους του στο Ράπα Νούι και έχουν υπάρξει αρκετές επισκέψεις από την κοινότητα στο Λονδίνο από το 2018.
Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα -ή Ελγίνεια Μάρμαρα- από το μουσείο.
Τα γλυπτά είναι ένα από τα πιο υψηλού προφίλ τεχνουργήματα στη συζήτηση σχετικά με το εάν τα μουσεία σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επιστρέψουν αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους.