Γάντι πανοπλίας του 14ου αιώνα «έκρυβε» το ελβετικό κάστρο - Πώς είχε κατασκευαστεί
Ελβετοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την Τρίτη (23/1) ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο γάντι πανοπλίας του 14ου αιώνα στο Κάστρο Κίμπουργκ στο Πφέφικον της Ελβετίας.
Η κατάσταση του γαντιού επιτρέπει την αναγνώριση πολυάριθμων κατασκευαστικών και διακοσμητικών λεπτομερειών, γεγονός που το διαφοροποιεί από προηγούμενα ευρήματα.
Αυτό το γάντι πανοπλίας είναι κατασκευασμένο από μεμονωμένες σιδερένιες πλάκες, περίτεχνα στοιβαγμένες σαν λέπια. Οι πλάκες αυτές συνδέονται με πριτσίνια στο πλάι, σχηματίζοντας τελικά ένα εύκαμπτο γάντι. Τα εξαρτήματα ήταν αρχικά στερεωμένα σε μια δερμάτινη ή υφασμάτινη βάση, αναδεικνύοντας χειροτεχνία υψηλού επιπέδου.
Η ανακάλυψη προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το ποιος κατείχε αρχικά το γάντι και αν υπάρχουν κι άλλα σαν αυτό. Το γάντι φυλάσσεται επί του παρόντος στα γραφεία αρχαιολογίας του Ντούμπεντορφ.
Μόλις πέντε γάντια του 14ου αιώνα έχουν ανακαλυφθεί στην Ελβετία, και κανένα δεν είναι τόσο καλά διατηρημένο όσο αυτό το γάντι του Κίμπουργκ, σύμφωνα με την υπηρεσία υποδομών του καντονίου της Ζυρίχης. Η Λορένα Μπούρκχαρντ, επικεφαλής του προγράμματος, σημείωσε: «Η ανακάλυψη είναι συγκλονιστική λόγω της ηλικίας και της κατάστασής της». Τα περισσότερα από τα γάντια που έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν χρονολογούνται το νωρίτερο στον 15ο αιώνα.
Υφαντουργείο και σιδηρουργείο
Εκτός από το γάντι, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως ένα μεσαιωνικό κελάρι υφαντουργίας που περιείχε τρεις αργαλειούς και καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 14ο αιώνα.
Ανακαλύφθηκε επίσης ένα σιδηρουργείο με πάνω από 50 διατηρημένα μεταλλικά αντικείμενα, όπως σφυριά, κλειδιά, μεντεσέδες, μία γραφίδα, ένα τρυπάνι χειρός και αιχμές βλημάτων.
Το Κάστρο Κίμπουργκ ήταν γνωστό ως Chuigeburch κατά τη μεσαιωνική περίοδο και σήμερα είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα μεσαιωνικά συγκροτήματα κάστρων στην Ελβετία.
Η περιοχή αυτή είναι σημαντική για τους αρχαιολόγους επειδή τα αμυντικά τείχη του κάστρου εκτείνονταν μέχρι και το χωριό Κίμπουργκ. Τα εργαστήρια των τεχνιτών και τα σπίτια των υπηρετών του κάστρου βρίσκονταν στο εξωτερικό τείχος, οπότε κάθε προγραμματισμένη οικοδομική εργασία προκαλεί επείγουσα αρχαιολογική ανασκαφή.