ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα αρχαίο κέντημα από τη Νορμανδία θεωρείται το πρώτο comic του κόσμου   

Μια σκηνή από το κέντημα του Bayeux που απεικονίζει τον επίσκοπο Odo να συγκεντρώνει τον στρατό του Δούκα Γουίλιαμ κατά τη διάρκεια της Μάχης του Hastings το 1066. photo: Wikipedia

Το κέντημα του Bayeux θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα ιστορικά ντοκουμέντα στην ιστορία. Απλωμένο σε σχεδόν 70 μέτρα υφάσματος, με εκπληκτική λεπτομέρεια, είναι ένας ολόκληρος κατάλογος του παρελθόντος. Περνώντας μέσα από δέσμες υφάσματος και 58 σκηνές, αφηγείται η ιστορία της Νορμανδικής κατάκτησης της Αγγλίας, χαρτογραφώντας τη μάχη του Χέιστινγκς από το 1066 και την αναμέτρηση μεταξύ του Βασιλιά Χάρολντ Β' και του Γουλιέλμου της Νορμανδίας.

Εκτός από το να προσφέρει στις μελλοντικές γενιές ένα πλήρες παράθυρο στη στρατιωτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία, μπορεί απλώς να χαρακτηριστεί ως το πρώτο κόμικ και μια πρόχειρη ματιά στο έργο θα το επιβεβαιώσει. Αν και μπορεί να είναι στα Λατινικά και να μην έχει την κωμική αξία ενός κλασικού κόμικ ή άλλες γελοιογραφικές τάσεις, είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα κειμένου που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τη σημασία μιας σκηνής. Αυτό είναι ουσιαστικά που οδηγεί τους ιστορικούς να το θεωρούν πρωτοποριακό παράδειγμα τέχνης.

Ο συγγραφέας George Wingfield Digby έγραψε ότι ήταν: «Σχεδιασμένο για να πει μια ιστορία σε ένα ευρύ αναλφάβητο κοινό. «Είναι σαν strip cartoon, ακραίο, εμφατικό, πολύχρωμο, με πολύ αίμα και χιούμορ». Ο Brian Talbot, ο αποκαλούμενος «πατέρας των βρετανικών κόμικς», συμφώνησε, αποκαλώντας το «το πρώτο γνωστό βρετανικό κόμικ».

Στη Σκανδιναβία, άλλα θραύσματα κεντημάτων έχουν βρεθεί και χρονολογηθεί στον ένατο αιώνα, και τα μοναστικά κείμενα αναφέρονται σε αυτό ήδη από το 991. Ωστόσο, το πιο γνωστό, το Bayeux Tapestry, είναι πρωτοποριακό για την περίοδο που δημιουργήθηκε.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί το χρησιμοποίησαν επίσης ως χρήσιμο εργαλείο, μελετώντας το εντατικά για να δείξουν υποτίθεται πώς η γερμανική κουλτούρα πολλαπλασιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης