Όσα πρέπει να ξέρεις για το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Είναι η καθιερωμένη γιορτή των σινεφίλ και από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το πάρτι της μεγάλης οθόνης ξεκινά. Ακολουθούν κάποιες πληροφορίες που όσα αξίζει να γνωρίζεις.
Τα νούμερα
Φέτος θα προβληθούν 200 ταινίες (118 μεγάλου και 62 μικρού μήκους) από 53 χώρες του κόσμου αναδεικνύοντας το φεστιβάλ στη μεγαλύτερη “γιορτή” του σινεμά στη χώρα, παρά τον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό του (700.000 ευρώ). Ο προϋπολογισμός, ίδιος με τον περσινό, ““ευελπιστούμε να καλυφθεί με 250.000 έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, 150.000 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, 120.000 ευρώ από χορηγίες και 180.000 τα αναμενόμενα έσοδα από εισιτήρια και πωλήσεις καταλόγων και αφιερωματικών τόμων” είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Που γίνεται
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 16 Νοεμβρίου στην έδρα του, τον κινηματογράφο “Ολύμπιον” της πλατείας Αριστοτέλους και τις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού.
Έτσι θα ανοίξει
Ταινία έναρξης επιλέχθηκε η Victoria του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών. Η ομώνυμη ηρωίδα είναι μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Στη διάρκεια μιας νύχτας γνωρίζει μια παρέα νεαρών, γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα οπότε και η κοπέλα γίνεται συνεργός σε μια ληστεία. Ο κινηματογραφικός άθλος που εκθειάζει τη δύσκολη τέχνη του μονοπλάνου (η ταινία κέρδισε το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου εξ ημισείας με το Under Electric Clouds) είναι ένα έργο που αποπνέει την ένταση του Βερολινέζικου αέρα.
Έτσι θα κλείσει
Το βράδυ του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου, την τελευταία νύχτα της κινηματογραφικής γιορτής θα προβληθεί η ταινία του τιμώμενου (και παρόντα στη Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει και masterclass το Σάββατο 14 Νοεμβρίου) Γάλλου Αρνό Ντεσπλεσέν. “Τα χρυσά μου χρόνια” ("My Golden Years" 2015) είναι μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών.
Ποιοι διαγωνίζονται
Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό (“Θόδωρος Αγγελόπουλος”), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος). Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το Silent του Γιώργου Γκικαπέππα και το Interruption του Γιώργου Ζώη.
Οι ελληνικές παρουσίες
20 ταινίες μεγάλου μήκους (14 ταινίες σε πρώτη προβολή κι ακόμη 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα), 16 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας αποδεικνύουν ότι φέτος η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή πρωταγωνιστεί στο 56ο Φεστιβάλ.
Τιμώντας το Νίκο Καβουκίδη
Η φετεινή διοργάνωση τιμά τον καταξιωμένο Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία “Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015”, σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου.
Nαι, το ελληνικό animation υπάρχει και εντυπωσιάζει
Γιορτάζοντας τα 70 χρόνια ελληνικών κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με την ASIFA Hellas (το ελληνικό τμήμα της Ένωσης International Animated Film Society ) το 56ο ΦΚΘ παρουσιάζει μια ανθολογία από 40 μικρού μήκους animation φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα, από το πρώτο κινούμενο του Σταμάτη Πολενάκη “Ο Ντούτσε αφηγείται...” μέχρι τη νέα γενιά δημιουργών.
Μια κινηματογραφική συναυλία
Την Τετάρτη στις 11 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ιστορική ταινία του 1927, “Metropolis” του Φριτς Λανγκ συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής.
Η πρόεδρος
Πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής του φετινού φεστιβάλ θα είναι μια παλιά, “εξ ‘αγχιστείας γνώριμη”. H ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά, σύζυγος του Κώστα Γαβρά είναι επικεφαλής της εταιρείας KG Productions από το 1978, τα τελευταία χρόνια ανέλαβε την παραγωγή για τις ταινίες “Το κεφάλαιο” του Κώστα Γαβρά, “Graziella” του Μέχντι Σαρέφ, ενώ βρισκόταν επί σειρά μηνών στη Θεσσαλονίκη την περασμένη άνοιξη επιστατώντας στα γυρίσματα στην ταινίας “Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω” που πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στα Λουτρά Παράδεισος “Μπέη Χαμάμ” της πόλης.
Η επιτροπή
Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι: Κορνέλιου Πορουμπόιου, σκηνοθέτης, σεναριογράφος από τη Ρουμανία, ο Αμερικανός Τζέι Oυάισμπεργκ, κριτικός κινηματογράφου (στο περιοδικό Variety ), Ελίζ Ζαλαντώ, παραγωγός από τη Γαλλία και ο Έλληνας σεναριογράφος και συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου που θεωρείται και είναι το καλλιτεχνικό έτερον ήμισυ του Γιώργου Λάνθιμου.
Οι προσκεκλημένοι
Το 56ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά. Ο οραματιστής Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεσπλεσέν και ο Ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ που θεωρείται ότι οικοδόμησε με τα πλάνα του, το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.
Μια ειδική μνεία
Στα πλαίσια του φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί ειδική προβολή της ταινίας “Η μωρία του Αλμάιερ” της Βελγίδας σκηνοθέτη Σαντάλ Άκερμαν που πέθανε πρόσφατα (στις 5 Οκτωβρίου σε ηλικία 65 ετών). Η Άκερμαν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Θέλεις περισσότερα;
Θεμιτό. Στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πέρα από τα αφιερώματα στο έργο του γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν και στο έργο του Μίρτσεα Ντανελιούκ στα πλαίσια του “Mατιές στα Βαλκάνια” θα ρίξει κάποιους έξτρα προβολείς στο νέο αυστριακό σινεμά, υπόσχεται “δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά” με τους “Ανοιχτούς Ορίζοντες” ενώ από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου 2015 θα διεξαχθεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, η “Aγορά”.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ εδώ.