ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρητικός και νικηφόρος - Χρυσό για την Ελλάδα στα International Design Awards του Λος Άντζελες

Κρητικός και νικηφόρος - Χρυσό για την Ελλάδα στα International Design Awards του Λος Άντζελες

Ένα μήνυμα ελπίδας με αφορμή μια διάκριση. "Στην Ελλάδα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παράγουν σημαντικό έργο και οι Έλληνες επιστήμονες αναγνωρίζονται με τα έργα τους διεθνώς" λέει ο φοιτητής στο 5ο έτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Σεργεντάκης που διεκδίκησε και κέρδισε με την οριγκάμι καρέκλα του στα International Design Awards του Λος Άντζελες.

Ο ίδιος, σε ηλικία 32 ετών ανταγωνίστηκε με ξένους φοιτητές από 52 χώρες και κατάφερε να κερδίσει χρυσή διάκριση και έπαινο, σχεδιάζοντας την ελληνική καρέκλα του μέλλοντος, μια κατασκευή από ελαφρύ αλουμίνιο που δημιούργησε στα εργαστήρια της σχολής όπου είναι φοιτητής. Ωστόσο η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Κρήτης είναι το δεύτερο πτυχίο του.

"Ήταν το μεράκι μου. Η αρχιτεκτονική μου αρέσει πολύ σαν επιστήμη" λέει ο Χανιώτης φοιτητής.

Μιλώντας για την εμπειρία που αποκόμισε από την συμμετοχή του σε ένα διεθνή διαγωνισμό και για το πώς οι ξένοι βλέπουν τα ελληνικά πανεπιστήμια ο Δημήτρης Σεργεντάκης μίλησε αισιόδοξα. "Σέβονται το ελληνικό πανεπιστήμιο, τους φοιτητές και τους καθηγητές. Βλέπουν ότι υπάρχει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος χώρος για αυτούς που θέλουν να προσπαθήσουν".

dimitris sergentakis karekla origami 1 719x1080

Ο Δημήτρης Σεργαντάκης δεν θέλει να γίνει κομμάτι του κύματος εξόδου νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. "Σκέφτομαι να μείνω στην Ελλάδα και ήδη δραστηριοποιούμαι στη χώρα μου" είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ.

Ο Δημήτρης Σεργεντάκης βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο (gold) στην κατηγορία Home Interior Products και με εύφημο μνεία (horonable mention) στην κατηγορία Interior Furniture των International Design Awards που έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες για το σχεδιασμό της καρέκλας "Origami Chaise Longue".

Οι κριτές επέλεξαν μεταξύ 1000 συμμετοχών από αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από 52 χώρες.

Mε ελληνικό πνεύμα και έμπνευση από την Ανατολή

"Το συγκεκριμένο project εμπνεύστηκε από την αναδιπλούμενη τεχνική Origami. Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε ο σχεδιασμός καθώς και η κατασκευή της συγκεκριμένης Chaise Longue αφενός γιατί έπρεπε να είναι πολύ ελαφριά και αφετέρου γιατί έπρεπε να έχει την σταθερότητα και την αντοχή που χρειάζεται μια τέτοια κατασκευή. Κατά τις πρώτες προσεγγίσεις του συγκεκριμένου project οι κλίσεις καθώς και οι απαραίτητες διαστάσεις ώστε να είναι άνετη και αναπαυτική συνετέλεσαν στην δημιουργική διαδικασία.

Στην συνέχεια αυτές οι ανάγκες οδήγησαν σε έναν πιο δυναμικό σχεδιασμό βασισμένο σε τρία κύρια τρίγωνα τα οποία έρχονται να παραλάβουν τις τρεις βασικές λειτουργικές ανάγκες της chaise longue όπως είναι το κάθισμα, η πλάτη και το υποπόδιο. Τέλος κι’ άλλα τρίγωνα σχεδιάζονται ώστε να καλύψουν τις περαιτέρω ανάγκες όπως τα πλαϊνά ‘μπράτσα’ και τα πίσω ‘φτερά’ στήριξης . Η κατασκευή έγινε με σύνθετα φύλλα αλουμινίου ‘etalbond’ εξαιτίας της ιδιότητας του να δουλεύεται εύκολα όπως το χαρτί επιτυγχάνοντας τις αναδιπλώσεις καθώς και την σταθερότητα μια κατασκευής όπως είναι οι κατασκευές origami.

Η καρέκλα από αλουμίνιο που δημιούργησε ο ίδιος φιλοξενείται στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων, στο πλαίσιο έκθεσης και εκδηλώσεων με τίτλο "Παρακαλώ καθίστε Κύριε Le Corbusier" η οποία εντάσσεται στη δέσμη εκδηλώσεων "Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier - XANIΑ", σε επιστημονική επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, Αμαλίας Κωτσάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου.