Τηλέμαχος Μούσας: Ο Έλληνας πολυοργανίστας που αλλάζει τον τρόπο που ακούμε την κιθάρα
Ανανεώθηκε:
Η κιθάρα είναι ένα όργανο που έχει παιχτεί από πολύ κόσμο, λίγοι όμως είναι εκείνοι που πραγματικά το έχουν «δαμάσει», το έχουν φέρει στα μέτρα τους και το έχουν αξιοποιήσει έτσι ώστε να βγει κάτι αξιόλογο από την διαδικασία αυτή.
Ένας από αυτούς είναι ο Έλληνας κιθαρίστας Τηλέμαχος Μούσας.
Με το τελευταίο του πρότζεκτ Poetry In Motion πηγαίνει το παίξιμο της κιθάρας λίγο πιο πέρα, πέρα από τα όρια του κλασικού και του δεδομένου που όλοι μας γνωρίζουμε από το κλασικό ροκ και την τζαζ.
Ο πολυοργανίστας / κιθαριστής και συνθέτης Τηλέμαχος Μούσας, έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις θεάτρου, χορού, για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Brooklyn Academy of Music, το CCRMA του Stanford University, το IRCAM Centre Pompidou, το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου,TedX Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.α.
Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι : Damo Suzuki, Blaine L. Reininger, Julia Kent, Misha Piatigorsky, Γιώργος Κοντραφούρης, Σαβίνα Γιαννάτου, Pamelia Kurstin, Γεωργία Συλλαίου, Lena Norin, Θάνος Ανεστόπουλος, Michel Hatzigeorgiou, Julia Kent, Missirli Ahmet, Μra Oma, Δημήτρης Βασιλάκης, Δημήτρης “Χαΐνης” Αποστολάκης, Μαρία Βουμβάκη , Νίκος Γιούσεφ, Δ. Καμαρωτός, και άλλους σημαντικούς μουσικούς. Έχει συμπράξει επί σκηνής με καλλιτέχνες της Jazz όπως οι Chico Freeman, Sheila Jordan και με τον θρυλικό Beatnik ποιητή Jerome Rothenberg και έχει ανοίξει συναυλίες των Anouar Brahem, Nouvele Vague, Brendan Perry(Dead Can Dance), Ozric Tendacles, Manhattan Vibes κ.α. Συμμετείχε στα group «Μπλε», «Xaxakes», «LoveLab», «Acetic Voice», «Medieval Death» κ.α.
Το CNN Greece μίλησε με τον Τηλέμαχο Μούσα κι είχε μαζί του μία εποικοδομιτική κουβέντα για την τέχνη του.
Ολόκληρη η συνέντευξη
Πόσο καιρό ασχολείσαι με την μουσική και τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτό;
Τηλέμαχος Μούσας: Θυμάμαι από μικρός την μητέρα μου να μας τραγουδά συνθέσεις του Αττίκ με την υπέροχη φωνή της, παρόμοια με αυτή της Βέμπω! Ο πατέρας μου κάθε Κυριακή, έβαζε όλη τη μέρα στο μπομπινόφωνο, μαγνητοταινίες με φλαμένκο, rock n roll και όπερα. Αυτά είναι και τα πρώτα μου ακούσματα που με έκαναν να συνδέσω την μουσική, με στιγμές ευτυχίας. Άρχισα να παίζω μουσική πριν 40 χρόνια, μαθαίνοντας κιθάρα ως αυτοδίδακτος τα πρώτα επτά χρόνια. Προσπαθούσα με το "αυτί" να βγάζω μελωδίες των Iron Maiden, επίσης αυτοσχεδίαζα παίζοντας μελωδίες πάνω από μουσικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, θυμάμαι ιδιαίτερα το "Μουσικό Καφενείο" όπου σόλαρα σε διαφορετικά είδη μουσικής που ακούγονταν στην εκπομπή.
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι πειραματικός μουσικός στην Ελλάδα; Μπορεί κανείς να επιβιώσει από αυτό;
Τηλέμαχος Μούσας: Το να πειραματίζεσαι και να ερευνάς είναι για μένα αναγκαίο, σε όποιο μουσικό είδος και να ασχολείσαι. Το να επιβιώνεις παίζοντας αποκλειστικά μη εμπορική μουσική είναι σχεδόν αδύνατο. Δεν υπάρχει κανενός είδους πρόγραμμα κρατικής βοήθειας - επιχορήγησης για τη μουσική, όπως υπάρχει για παράδειγμα στο θέατρο.
Μίλησε μας για το νέο σου πρότζεκτ Poetry In Motion, τι ακριβώς θα δούμε και θα ακούσουμε.
Τηλέμαχος Μούσας: Καταδύομαι στα βάθη της ποιητικής έκφρασης της Λαμπρινής Μίχου και κάνω την δική μου ανάγνωση μέσω της ηλεκτρικής κιθάρας, του theremin, των διαδραστικών εργαλείων επαύξησης φωνητικής έκφρασης (που έχω δημιουργήσει στο πλαίσιο του διδακτορικού μου), της μηχανικής μάθησης, αλλά και τους βοκαλισμούς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της σοπράνο – ηθοποιού, Αναστασίας Κατσιναβάκη και τα κρουστά και ρυθμικά περιβάλλοντα του Ιάκωβου Παυλόπουλου και τις πιανιστικές jazzy αρμονίες του πιανίστα Γιώργου Κωνσταντελάκη. Η ποιήτρια, που βρίσκεται επί σκηνής, πειραματίζεται με τον ήχο, τη γλώσσα, την έννοια και την άρθρωση. Το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα μεταφράζεται σε εικαστικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο και σε απόλυτη διάδραση από την Video Artist, Ελένη Ξυνογαλά που συνοδεύει και σχολιάζει, απεικονίζει και συμπληρώνει αυτή την πολυμεσική εμπειρία. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία εμβύθισης και ένα ταξίδι σε διαφορετικούς χωροχρόνους.
Κάνεις περιοδείες στο εξωτερικό; Σε κουράζει αυτό;
Τηλέμαχος Μούσας: Έχω κάνει πολλές περιοδείες στο εξωτερικό, είτε ως συνθέτης για μουσικό θέατρο και νέα όπερα, είτε με δικό μου συγκρότημα αλλά και παίζοντας μαζί με τον Blaine Reininger και άλλα μέλη των Tuxedomoon. Δεν με κουράζει, αντιθέτως μου δίνει τη χαρά να μοιράζομαι με διαφορετικό ακροατήριο την μουσική μου.
Ενδεικτικά, έχω εμφανιστεί σε μέρη όπως τα:
Brooklyn Academy of Music, CCRMA του Stanford University ΙRCAM Centre Pompidou, F Mostra Sesc de Artes Mediterraneo Festival Sao Paolo, Brazil, Copenhagen Opera Festival, 2018, Aalborg Opera Festival, 2018, Malta Cultural Capital of Europe , W Festival, 2019 Belgium, Wiener Festwochen 2008 Vienna Austria, BE Festival, (First Prize) Birmingham, UK, Acco Festival,, ACRE, ISRAEL, Neukollner Oper, , Berlin, Operadagen Festival, Singapore Arts Festival κ.α.
Τι νέο ετοιμάζεις τώρα;
Τηλέμαχος Μούσας: Γράφω μουσική για την θεατρική παράσταση "Βασιλιάς Ληρ" σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, όπως και για την παράσταση «Bella Figura», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, επίσης ετοιμάζομαι να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ με δικές μου συνθέσεις και διασκευές σε τραγούδια των 80s με την jazz τραγουδίστρια Νάσια Γκόφα και ένα άλμπουμ με το νέο μου jazz κουαρτέτο.