ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2023, η χρονιά της ελληνικής μυθοπλασίας: Πώς εκτοξεύτηκε η εγχώρια παραγωγή ταινιών και σειρών

Το CNN Greece έκανε μία ενδελεχή έρευνα σε στατιστικές και νούμερα, μιλώντας με ανθρώπους του οπτικοακουστικού τομέα για το φαινόμενο της άυξησης των ελληνικών παραγωγών ταινιών και σειρών. photo: Το Ναυάγιο (MEGA)

Είχαμε μάθει τόσα χρόνια να ζούμε την ελληνική τηλεόραση μέσα από τις επαναλήψεις, κάτι που -καλώς ή κακώς- ώθησε το κοινό να μάθει τις ξένες πλατφόρμες τύπου Netflix.

Η καραντίνα και ο κορωνοϊός φυσικά δεν βοήθησαν όλη αυτή την έλλειψη στην ελληνική παραγωγή ταινιών και σειρών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα ραγδαία.

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε ποιοτικά νέα σίριαλ και αξιόλογες παραγωγές στην ελληνική τηλεόραση.

Πλέον γίνονται θέμα συζήτησης στις παρέες αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.

Τα νούμερα τηλεθέασης έχουν ανέβει πολύ πλέον και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος σε όλες αυτές τις νέες παραγωγές που βλέπουμε να ξεπηδάνε κυριολεκτικά στην οθόνη μας... σαν μανιτάρια.

Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για όλους, σύμφωνα πάντα με το Εθνικό Κέντρο Οπτικών Μέσων κι Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

H ελληνική παραγωγή ταινιών και σειρών ανεβαίνει από πέρσι μιας και υπάρχουν πλέον πολλές χρηματοδοτήσεις από το ΕΚΟΜΕ.

Πώς όμως έχει επηρεάσει το ΕΚΟΜΕ στην παραγωγή ταινιών και σειρών στην εγχώρια αγορά;

Έχει όντως αυξηθεί η ελληνική μυθοπλασία σε πραγματικά νούμερα; Απ’ ότι βλέπουμε όλοι μας η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από θετική.

Το CNN Greece έκανε μία ενδελεχή έρευνα σε στατιστικές για το 2023 και μίλησε με ανθρώπους του οπτικοακουστικού τομέα έτσι ώστε να διαπιστώσει αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν: η ελληνική μυθοπλασία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% από το 2021 και μετά, ένα ποσοστό που ξεπερνάει κάθε προσδοκία και μάλλον πρόκειται για αληθινό ρεκόρ στην ελληνική τηλεόραση αλλά και στον κινηματογράφο.

Η ελληνική μυθοπλασία έχει περάσει πολλά από την πανδημία και μετά, όπως πολλοί άλλοι τομείς της ψυχαγωγίας.

Τώρα όμως η ανοδική πρόοδος της είναι τόσο εμφανής που μας έβαλε σε πειρασμό να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτό τελικά συμβαίνει.

Μετά από μία διετία που όλος ο κόσμος αναγκάστηκε να μείνει στο σπίτι και να βλέπει ξένες πλατφόρμες, πλέον ο Έλληνας μπορεί να πει πως η χώρα του έχει μία δική της, πρωτότυπη και ποιοτική βιομηχανία του θεάματος, ισάξια με τις πλατφόρμες και τις παραγωγές που έρχονται από το εξωτερικό.

Ένας βασικό πυλώνας αυτού του φαινομένου οφείλεται, όπως είπαμε, στο ΕΚΟΜΕ, που με την στήριξη και την διαρκή του χρηματοδότηση έβαλε τις βάσεις για τους παραγωγούς νέων σειρών και ταινιών.

Ο ρόλος του ΕΚΟΜΕ

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, μίλησε με το CNN Greece και μας εξήγησε μερικά βασικά σημεία για το φαινόμενο.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, μας εξήγησε το φαινόμενο της αύξησης στην ελληνική παραγωγή ταινιών και σειρών τα δύο τελευταία χρόνια. photo/ΑΜΕ-ΜΠΕ

«Μετά την πρωτοβουλία του ΕΚΟΜΕ οι χρηματοδοτήσεις ταινιών και σειρών έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας σε σχέση με παλιότερα κι αυτό είναι εμφανές. Η ίδρυση και λειτουργία του ΕΚΟΜΕ είναι πλέον μια από τις δυνατότερες ευκαιρίες και πιο καινοτόμες δράσεις της κυβέρνησης στον χώρο της ελληνικής multimedia παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση και ισχυροποίησή τους, σαν βασικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας στον τομέα των media. Αν κοιτάξει κανείς την παραγωγή νέων ταινιών και νέων σειρών το 2022 και μετά θα δει την δουλειά που έχει γίνει στο ΕΚΟΜΕ. Η αποστολή του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας-ΕΚΟΜΕ είναι η στήριξη, ανάπτυξη και προώθηση των δημόσιων και ιδιωτικών ιδεών, εγχώριων και ξένων, στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων στη χώρα μας. Αυτό φυσικά το πετυχαίνουμε με την χρηματοδότηση από την Ε.Ε.» είπε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Μερικά δείγματα από αυτή την αύξηση βρίσκονται μπροστά μας, στις οθόνες μας, για το 2023 μόνο είδαμε να παράγονται πάνω από 15 νέες σειρές στην ελληνική τηλεόραση και μάλιστα όλες με πρότυπα παραγωγής και post production που βρίσκει κανείς μόνο στο εξωτερικό.

Μερικά τρανταχτά παραδείγματα είναι: Η παραλία (ΕΡΤ1), Η Γη της Ελιάς (Mega), Ψυχοκόρες (ΑΝΤ1), Το προξενιό της Ιουλίας (Alpha), Το ναυάγιο (Mega), Φόνοι στο καμπαναριό (Alpha), Οι Πανθέοι (Σκάι), Milky Way (Mega), Μάγισσα (ΑΝΤ1), 17 Κλωστές (CosmoteTV), Σασμός (Alpha).

Αυτές οι σειρές είναι ένα μικρό δείγμα από την ελληνική παραγωγή του 2023, κάτι που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με άλλα χρόνια.

Μην ξεχνάμε το γεγονός πως από το 2010 και μετά η ελληνική τηλεόραση συρρικνώθηκε κατά πολύ, βλέποντας στις οθόνες μας μόνο τούρκικες σαπουνόπερες και ξένα σίριαλ, πολλά από αυτά σε επανάληψη μάλιστα.

Εντός αυτού του τηλεοπτικού χάους που είδαμε να επικρατεί από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά, πολύ λίγο επένδυαν τα κανάλια σε ελληνική μυθοπλασία, πόσο μάλιστα το ίδιο το κράτος.

Άρχισαν να αυξάνονται τα θεωρούμενα ως trash reality, που, λόγω της ωμότητάς τους και της αλήθειας τους, τελικά, κέρδισαν μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού, δίνοντας τροφή για σχολιασμό από τον τύπο και τις εκπομπές ποικίλης ύλης. Πλέον όμως αυτό και ειδικότερα από το 2022 και μετά είδαμε να αλλάζει ραγδαία.

Μην ξεχνάμε όμως πως πλέον μετά την μεγάλη παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών που πάνε στο εξωτερικό και διαγωνίζονται σε μεγάλα φεστιβάλ ή τις ταινίες του Χόλιγουντ οι οποίες γυρίζονται στην Ελλάδα, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, μας εξήγησε και το φαινόμενο αυτό.

Είδαμε ακόμη και την αύξηση του τουρισμού σε πολλά από τα νησιά μας, λόγω αυτού του φαινομένου.

«Αυτό ισχύει ναι, αλλά συνέβαινε και παλιότερα, με όλες αυτές τις ταινίες οι οποίες γυρίζονται τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας αλλά και στις πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ο τουρισμός φυσικά και αυξάνεται και επηρεάζεται μόνο θετικά από αυτό. Ανοίγουν επιπλέον θέσεις εργασίας αλλά και ευκαιρίες για σχέδια νέων παραγωγών ταινιών και σειρών. Μπορεί κανείς να δει αυτό το γεγονός σε νησιά όπως οι Παξοί, τα Κύθηρα, στην Πελοπόννησο, όπως Πύργος Ηλείας και Μάνη, στην Κρήτη από πιο παλιά, στην Κεφαλονιά επίσης από μερικά χρόνια πριν. Το ΕΚΟΜΕ παίζει ταυτόχρονα μεγάλο ρόλο στην δημιουργία ενός εναλλακτικού τουρισμού ο οποίος επηρεάζεται από τα οπτικοακουστικά έργα τα οποία και χρηματοδοτεί. Πλέον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που αναδύονται στον οπτικοακουστικό τομέα αλλά και στους συγγενείς με αυτόν τομείς, που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο των δημιουργικών βιομηχανιών της τέχνης και της τηλεόρασης, στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ψηφιοποίηση αρχείων που ίσως τελικά να είχαν χαθεί. Στόχος, μέσα από το ΕΚΟΜΕ, είναι να δημιουργηθεί ένα σημείο συνάντησης όλων των παραγωγικών συνιστωσών του οπτικοακουστικού κλάδου με τους πολίτες, το οποίο, μέσα από τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, θα ενισχύσει σημαντικά την εγχώρια οπτικοακουστική αγορά. Φυσικά όλο αυτό έχει άμεση επίδραση και στον τουρισμό της Ελλάδας και ότι αυτό συνεπάγεται.» είπε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ξαφνικά όμως, από το 2021 και μετά παρατηρούμε την ελληνική μυθοπλασία και παραγωγή να ξυπνάει σαν από χειμερία νάρκη. Η ελληνική τηλεόραση, στο μεταξύ, είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι της ποιοτικής παραγωγής.

Το «Έτερος Εγώ» του Τσαφούλια, ως ταινία, είχε τραβήξει πολλά βλέμματα και όταν έγινε επιπλέόν και τηλεοπτική σειρά η επιτυχία αυτή κορυφώθηκε.

Οι «Άγριες Μέλισσες» επίσης καθήλωσαν σοβαρό αριθμό ανθρώπων μπροστά στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της ΕΡΤ, το 2021 μόνο είχαμε αύξηση κατά 25% στα εισιτήρια που κόπηκαν στους κινηματογράφους εκείνη τη χρονιά: Συγκεκριμένα οι ταινίες που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια ήταν: 1. Ο Άνθρωπος του Θεού 283.520 εισιτήρια, 2. Καλάβρυτα 1943 75.900 εισιτήρια, 3. Σμύρνη μου Αγαπημένη 65.662 εισιτήρια, 4. The Black Bachelor 38.888 εισιτήρια. 5. Digger 24.353 εισιτήρια. 6. Monday 19.272 εισιτήρια. 7. Μήλα 12.929 εισιτήρια, 8. Πρόστιμο 11.191 εισιτήρια, 9. Ράφτης 8.185 εισιτήρια, 10. Λούγκερ 5.788 εισιτήρια.

Ένα άλλο καλό παράδειγμα ελληνικής μυθοπλασίας που πήγε πολύ καλά διεθνώς είναι η ταινία της Ασημίνας Προέδρου η οποία μέχρι τώρα έχει κερδίσει 10 βραβεία συνολικά σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό αλλα και στην Ελλάδα.

Το CNN Greece μίλησε πριν λίγους μήνες με την Ασημίνα Προέδρου, η οποία μας εξήγησε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που πήρε από χρηματοδοτήσεις για να καταφέρει να τελειώσει την ταινία της «Πίσω από τις Θημωνιές», που βρίσκεται και στις ελληνικές υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ.

«Είναι αδύνατον να κάνεις μία ταινία χωρίς χρηματοδότηση, κι αυτό το κομμάτι είναι το πιο σημαντικό σε μία παραγωγή, ναι βλέπουμε μία αύξηση στην παραγωγή ταινιών στη χώρα μας» είχε πει στο CNN Greece η Ασημίνα Προέδρου.

Επίσης, μέσα στο 2022 είδαμε το νέο φαινόμενο ελληνικών σειρών που έκαναν τόσο μεγάλη επιτυχία που τελικά κατάφεραν να μπουν στην πλατφόρμα του Netflix, κάτι που είναι πρωτοφανές για τη χώρα μας και δείχνει την άμεση ανάπτυξη της ελληνικής μυθοπλασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη το οποίο μετά την επιτυχία που έκανε στην ελληνική τηλεόραση, αγοράστηκε από την διάσημη πλατφόρμα.

Στο τελείωμα του 2022 άνοιξε ο δρόμος και επίσημα για τις ελληνικές ταινίες και σειρές στο Netflix με μεγάλη επιτυχία. Στην λίστα βρίσκονται και πολυβραβευμένες ταινίες με μερικές από αυτές να κατακτούν μια θέση στα Top 10 της πλατφόρμας. Άλλα τέτοια παραδείγματα είναι η ταινία του Άγγελου Φραντζή, «Ευτυχία», το Ελ Γκρέκο και ο Καζαντζάκης του Σμαραγδή, το «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι», τα «Bachelor» και η «Μικρά Αγγλία».

Μιλώντας με αντιπρόσωπο του γραφείου τύπου της ΕΡΤ και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα πριν μερικούς μήνες ο πρόεδρος του φορέα Κωσταντίνος Ζούλας, μας έδειξαν τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην αύξηση της Ελληνικής μυθοπλασίας το ERTFLIX, η δική μας εγχώρια πλατφόρμα.

Ένα γράφημα με τα στατιστικά στοιχεία τηλεθέασης του τελευταίου εξαμήνου δείχνει ποια ήταν η πραγματικά απροσδόκητη τηλεοπτική έκπληξη της χρονιάς που φεύγει. Και αυτή δεν είναι άλλη από την γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ που ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει κατά κυριολεξία απογειωθεί.

Μοιάζει απίστευτο ακόμη και για τους ανθρώπους που τη διαχειρίζονται, αλλά βάσει των επίσημων στοιχείων που μετρούν την επισκεψιμότητα, το ERTFLIX μόνο τον Δεκέμβριο δέχθηκε περισσότερες από 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις και αθροιστικά από τον Ιούνιο περισσότερες από 23 εκατομμύρια. Γεγονός που την αναδεικνύει πλέον στην δημοφιλέστερη εγχώρια ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει δωρεάν ταινίες, σειρές και γενικότερα βίντεο on demand.

Με τις νεότερες γενιές κυριοαλεκτικά «κολλημένες» στο Netflix και άλλες πλατφόρμες του είδους, τώρα βλέπουμε να κοιτάζουν την οθόνη της τηλεόρασης οι λιγότερο εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο, δηλαδή θεατές μεγαλύτερης ηλικίας.

Ένας άλλος πυλώνας της ανάπτυξης της ελληνικής μυθοπλασίας βρίσκεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το οποίο με τις χρηματοδοτήσεις που έδωσε μέσα στο 2023 βοήθησε κατά πολύ την εγχώρια παρσγωγή ταινιών για τον κινηματογράφο. Μιλώντας με το γραφείου τύπου του ΕΚΚ μας είπαν για τα νέα προγράμματα χρημοτοδότησης. Προγράμματα όπως το CO-PRODUCTION WINDOW και το ΜΙCRO BUFGET PLUS, στα οποίο η μέγιστη χρηματοδότηση έχει ανώτατο όριο το ποσό των 150.000€, βοήθησαν φέτος σε μεγάλο βαθμό την ελληνική μυθοπλασία.

Μπορεί κανείς να δει το αναλυτικό pdf του ΕΚΚ για την παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ εδώ: https://gfc.gr/publication/greek-cinema-fall-2023/

Για την ακρίβεια και μετά από επικοινωνία που είχαμε με το ΕΚΚ, μας ενημέρωσαν πως μόνο το φθινόπωρο του 2023 παράχθηκαν 18 ταινίες μυθοπλασίας και 22 ντοκιμαντέρ - αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγής, όλα με την χρηματοδότηση του Κέντρου. Δείγμα από αυτές τις παραγωγές είναι τα: Πίσω από τις θημωνιές, Η Γυάλα, ο Τελευταίος Ταξιτζής, Μικρά Πράγματα που πήγαν λάθος, Φόνισσα, Σπασμένος Ήχος, Cage Survivor, Ο,τι λες για μένα, Στον Ουρανό του Τίποτα με Ελάχιστα, Γελώντας στο Αφγανιστάν κ.α.

Όλες οι ενδείξεις και τα στατιστικά δείχνουν καθαρά πως η ελληνική μυθοπλασία το 2023 έχει αυξηθεί και η πορεία της ποιότητας των ταινιών και των σειρών έχει ανοδική πορεία, πάντα χάρις των χρηματοδοτήσεων του ΕΚΟΜΕ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της συνεισφοράς φορέων όπως είναι η ΕΡΤ και η ψηφιακή της πλατφόρμα ERTFLIX.

Μένει να δούμε φυσικά αν αυτή η πορεία θα μείνει σταθερή τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης