ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απομνημονεύματα για την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι θα κυκλοφορήσει ο Σαλμάν Ρούσντι

Η επίθεση που δέχθηκε τον Αύγουστο του 2022 άφησε τον Σαλμάν Ρούσντι τυφλό από το ένα μάτι και επηρέασε τη χρήση του ενός χεριού του AP Photo/Frank Franklin II

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο γεννημένος στην Ινδία Βρετανός συγγραφέας που πέρασε χρόνια κρυμμένος όταν το Ιράν προέτρεψε τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν εξαιτίας του συγγραφικού του έργου, θα εκδώσει απομνημονεύματα με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε το 2022 στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House.

Τα νέα απομνημονεύματα του Ρούσντι, με τίτλο «Μαχαίρι: Διαλογισμοί μετά από μια απόπειρα δολοφονίας» (Knife: Meditations After an Attempted Murder), θα εκδοθούν στις 16 Απριλίου 2024.

«Αυτό το βιβλίο ήταν απαραίτητο για μένα να το γράψω: ένας τρόπος να αναλάβω την ευθύνη για ό,τι συνέβη και να απαντήσω στη βία με τέχνη», ανέφερε ο Ρούσντι, οι δημόσιες εμφανίσεις του οποίου έχουν περιοριστεί μετά την περσινή επίθεση.

Η επίθεση που δέχθηκε επί σκηνής τον Αύγουστο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, άφησε τον 76χρονο συγγραφέα τυφλό από το ένα μάτι και επηρέασε τη χρήση του ενός χεριού του. Ο δράστης, ένας σιίτης μουσουλμάνος Αμερικανός από το Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας δευτέρου βαθμού και επίθεση.

Το βιβλίο «Μαχαίρι: Διαλογισμοί μετά από μια απόπειρα δολοφονίας» θα εκδοθεί στις 16 Απριλίου 2024Penguin Random House UK

Ο Ρούσντι κυκλοφόρησε ένα νέο μυθιστόρημα, το «Victory City», σχεδόν έξι μήνες μετά την επίθεση.

Ο φετφάς και οι «Σατανικοί στίχοι»

Ο συγγραφέας δεχόταν επί μακρόν απειλές θανάτου που σχετίζονταν με το τέταρτο μυθιστόρημά του, «Οι σατανικοί στίχοι», το οποίο απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς κατά την έκδοσή του το 1988, λόγω αποσπασμάτων που θεωρήθηκαν βλάσφημα από ορισμένους.

Ο Ρούσντι πέρασε χρόνια κρυμμένος αφού ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εκείνη την εποχή, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά (διάταγμα) καλώντας τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν.

Ενώ η φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Ιράν υπό τον πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί αποστασιοποιήθηκε από τον φετφά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η επικήρυξη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τον Ρούσντι αυξανόταν συνεχώς και ο φετφάς δεν άρθηκε ποτέ.

Ο διάδοχος του Χομεϊνί, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε κάποτε ότι ο φετφάς κατά του Ρούσντι ήταν «αμετάκλητος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης