ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ζωγράφος Στέλιος Φαϊτάκης

Γνωστός Έλληνας ζωγράφος που έκανε διεθνή καριέρα, o Στέλιος Φαϊτάκης άφησε το στίγμα του στην σύγχρονη τέχνη της χώρας μας. photo: Σ. Φαϊτάκης

Πέθανε, σε ηλικία 47 ετών, ο καταξιωμένος ζωγράφος Στέλιος Φαϊτάκης.

Ο Στέλιος Φαϊτάκης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2003) με καθηγήτρια την Ρένα Παπασπύρου στο Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής. Παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας, ως κατ’επιλογήν μάθημα, με δάσκαλο τον κ. Σώζο Γιαννούδη.

Ο Στέλιος Φαϊτάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης γκραφίτι και άρχισε να καθιερώνεται στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή μετά την παρουσίαση της τοιχογραφίας "Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο" στην Μπιενάλε της Αθήνας το 2007.

O Στέλιος Φαϊτάκης ερεύνησε με το έργο του τον σύγχρονο κόσμο μας, την τεχνολογία και την βία αλλά μέσα από το μοτίβο της αγιογραφίας και του στυλ που έχει καθιερώσει τον Χριστιανικό, λατρευτικό πολιτισμό.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων: 1η Μπιενάλε της Ρίγας “RIBOCA” (2018), «Αντίδωρον», έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), μέρος της Documenta 14, Κάσελ (2017), «Δικαίωμα στο μέλλον», Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα, Αγία Πετρούπολη (2017), «Τέμπλον», Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (2017), «Κοινοί ιεροί τόποι», Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜOMus), Θεσσαλονίκη (2017), Lasco Project #6, με ανάθεση μόνιμης τοιχογραφίας στο κτήριο του Palais de Tokyo, Παρίσι (2016), "Shit and Die", Palazzo Cavour, Τορίνο (2014), 1η Μπιενάλε του Κιέβου (2012), τοιχογραφία στην πρόσοψη του Δανέζικου περίπτερου στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011), «Art in the Street», MoCa, Λος Άντζελες (2011) και 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Athens» (2007). Η τελευταία ατομική έκθεση του Στέλιου Φαϊτάκη έλαβε χώρα το 2018 στην γκαλερί Rabouan Moussion στο Παρίσι με τίτλο «Επιστημονικό Δόγμα».

Στέλιος Φαϊτάκης "Το Όνειρο της Πλατείας Εγκεφάλου" 2021, 200x260 cm

Καθοριστική στη διεθνή πορεία του Φαϊτάκη στάθηκε η συνεργασία του με την επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου. Το 2011, στην Μπιενάλε της Βενετίας, ως υπεύθυνη της εκπροσώπησης της Δανίας ενέταξε στο δανέζικο περίπτερο μια μνημειακή παράσταση του Έλληνα καλλιτέχνη, ανοίγοντάς του ορίζοντες για διεθνή καριέρα, ενώ συνεργάστηκαν εκ νέου στη Ρίγα της Λετονίας το 2018, όταν ήταν στο τιμόνι της διοργάνωσης.

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, μεταξύ άλλων, έχει πει: «Ο Φαϊτάκης κατάφερε να επινοήσει –από μια εντελώς σύγχρονη οπτική– το προσωπικό του εικαστικό ιδίωμα, αιμοδοτώντας με ζωγραφική φλέβα και πολιτική άποψη την παραδοσιακή παραστατική ζωγραφική».

O Φαϊτάκης είναι ένας πολύ ιδιαίτερος ζωγράφος, μοιάζει να έχει την δική του παράξενη πίστη στο Θεό, και οι αλληγορίες του θυμίζουν έργα αποκαλυπτικά αλλά την ίδια στιγμή γεμάτα με χιούμορ. Δείχνει καθημερινούς ανθρώπους ως δολοφόνους, φωτοστεφανωμένους εξεγερμένους σε μια κόλαση που ανοίγεται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, αλλά έχει το αίσθημα του ζωγράφου που πιστεύει στην σωτηρία με έναν τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης