ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Art In Elafonisos: Συντελεστές και καλλιτέχνες μιλούν στο CNN Greece για το μοναδικό δρώμενο

Art In Elafonisos: Συντελεστές και καλλιτέχνες μιλούν στο CNN Greece για το μοναδικό δρώμενο
Το AEI είναι ένα επιμελητικό και πειραματικό πρότζεκτ που επιθυμεί να ενταχθεί στα πλαίσια της κοινότητας του νησιού. Έργα στην εικόνα: Camille Corleone, Lissa Gasparotto, Labrilena Konstantelou και Emeline Depas, Elena Demetria Chantzis photo: Arnaud Eubelen

Ένα μοναδικό δρώμενο έγινε στις 30 Μαΐου στο νησί της Ελαφόνησου, στα πλαίσια της δράσης Elafonisos Eco, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε και ο πρίγκιπας του Μονακό σαν επίτιμος προσκεκλημένος.

Το όνομα του εγχειρήματος είναι ΑIE: συντομογραφία του Art In Elafonisos (Τέχνη στην Ελαφόνησο).

Το AEI είναι ένα επιμελητικό και πειραματικό πρότζεκτ που επιθυμεί να ενταχθεί στα πλαίσια της κοινότητας του νησιού.

Η δουλειά των προσκεκλημένων καλλιτεχνών συνδιαλέγεται με κριτική ματιά με το χώρο, δημιουργώντας μόνιμα και εφήμερα έργα.

Το νησί αποτελεί την υποδομή του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας που θα εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

DSC_1663-copy.jpg
Πρόκειται περισσότερο για μια κριτική προσέγγιση σε έναν χώρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί μόνιμα και εφήμερα έργα από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες στο νησί. Η έκθεση βρίσκεται σε 2 πολύ διαφορετικές τοποθεσίες. Έργα στην εικόνα: Camille Lemille και Max Blotas, Elena Demetria Chantzis, Labrilena Konstantelou και Emeline Depas, Michael Van den Abeele photo: Arnaud Eubelen

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι:

Elena Demetria Chantzis
Camille Corleone
Arnaud Eubelen
Lissa Gasparotto
Camille Lemille
and Max Blotas
Gabrielle Lerch
Dominic Michel
Labrilena Konstantelou
and Emeline Depas
Michael Van den Abeele


Το CNN Greece με την επιμελήτρια της έκθεσης Emeline Depas και την καλλιτέχνιδα Elena Demetria Chantzis. Μας εξήγησαν διάφορες απορίες που είχαμε για την έκθεση, το νησί, το έργο τους αλλά και το Elafonisos Eco, στα πλαίσια του οποίου γίνεται η έκθεση.

Πώς ήταν η εμπειρία σας από την επιμέλεια αυτής της εικαστικής εκδήλωσης στην Ελαφόνησο;

Emeline Depas: Η έκθεση οργανώθηκε επί τόπου με τους καλεσμένους καλλιτέχνες, έπρεπε πρώτα να βρούμε τον χώρο και μετά να κάνουμε μαζί το στήσιμο. Αφορούσε περισσότερο αυτό που βρήκαμε εδώ παρά αυτό που μπορούσαμε να έχουμε στο μυαλό μας προηγουμένως. Όλη η εμπειρία που συλλέγεται χτίζει το έργο αργά, ελπίζω να καταφέρουμε να κρατήσουμε το χώρο για το μέλλον και να αναδείξουμε τις συνομηλίες ανάμεσα στους καλλιτέχνες.

Ζωγραφικό έργο της Elena Demetria Chantzis, βίντεο της Gabrielle Lerch, photo: Arnaud Eubelen

Τι πραγματεύεται η έκθεση;

Emeline Depas: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ των έργων, πρόκειται περισσότερο για μια κριτική προσέγγιση σε έναν χώρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί μόνιμα και εφήμερα έργα από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες στο νησί. Η έκθεση βρίσκεται σε 2 πολύ διαφορετικές τοποθεσίες. Ένα ξενοδοχείο θέρετρο και ένας εγκαταλελειμμένο χώρο που δεν φαίνεται καν στον χάρτη.

DSC_1660.jpg
Το AIE είναι ένα επιμελητικό και πειραματικό έργο εντός της κοινότητας. Το νησί ως οικείος χώρος δημιουργεί τις υποδομές του προγράμματος διαμονής των καλλιτεχνών που έρχονται εδώ από το εξωτερικό αλλά και την ευρύτερη Ελλάδα. Έργα στην εικόνα: Dominic Michel, Arnaud Eubelen, Camille Corleone photo: Arnaud Eubelen

Γιατί επιλέξατε την Ελαφόνησο για αυτή την εκδήλωση, υπάρχει κάτι μοναδικό;

Emeline Depas: Το residency που προσφέρουμε φιλοξενείται από έναν οικολογικό σύλλογο του νησιού: Το Elafonisos Eco. Η ιδέα ήταν να οργανωθεί μια πρώτη εικαστική έκθεση και ως εκ τούτου να αλληλεπιδράσουμε με την κοινότητα του νησιού.

Πώς αντέδρασαν οι ντόπιοι όταν έμαθαν για αυτήν την έκθεση τέχνης;

Emeline Depas: Η εμπειρία ήταν καλή, οι ντόπιοι βοήθησαν πολύ.

Ξέρω ότι υπάρχει ένα καλλιτεχνικό residency εκεί στο νησί. Πες μας περισσότερα για αυτό.

Emeline Depas: Το όνομα του residency είναι AIE: μία συντομογραφία της φράσης Art In Elafonisos.Το AIE είναι ένα επιμελητικό και πειραματικό έργο εντός της κοινότητας. Το νησί ως οικείος χώρος δημιουργεί τις υποδομές του προγράμματος διαμονής των καλλιτεχνών που έρχονται εδώ από το εξωτερικό αλλά και την ευρύτερη Ελλάδα.

image2-1.jpeg
"Η έκθεση οργανώθηκε επί τόπου με τους καλεσμένους καλλιτέχνες, έπρεπε πρώτα να βρούμε τον χώρο και μετά να κάνουμε μαζί το στήσιμο. Αφορούσε περισσότερο αυτό που βρήκαμε εδώ παρά αυτό που μπορούσαμε να έχουμε στο μυαλό μας προηγουμένως. Όλη η εμπειρία που συλλέγεται χτίζει το έργο αργά, ελπίζω να καταφέρουμε να κρατήσουμε το χώρο για το μέλλον και να αναδείξουμε τις συνομηλίες ανάμεσα στους καλλιτέχνες". Emeline Depas, Εικονιζόμενοι καλλιτέχνες (αριστερά προς δεξιά): Emeline, Elena, Max, Arnaud, Martina, photo: Arnaud Eubelen

Πόσο καιρό ασχολήθηκες με το συγκεκριμένο έργο και τι υλικά χρησιμοποίησες;

Elena Demetria Chantzis: Το έργο που παρουσιάζω στην έκθεση είναι μια σειρά από ζωγραφικά έργα σε φίλτρα απορροφητήρα. Τα οικιακά καθημερινά αντικείμενα είναι κατά βάση πιο προσβάσιμα και οικονομικά από τα καθαρά εικαστικά και συγχρόνως κουβαλάνε πολυεπίπεδα νοήματα και πληροφορίες. Έχω πειραματιστεί με διαφορα είδη, οπως χρησιμοποιημενες χρωμοπαγίδες για το πλυντήριο ή φίλτρα νερού. Τα συγκεκριμενα φίλτρα απορροφητήρα μπορούν να προσομοιάσουν έναν «μικρο-μεσαίο» καμβά και είναι ή πρώτη φορά τα χρησιμοποιώ. Τα έργα έγιναν κατά τη διάρκεια περίπου ενός μήνα, όσο διήρκησε και η καλλιτεχνική μου φιλοξενία στο νησί. Τα χρώματα είναι gouache, τα βρήκα στο χώρο ανάμεσα σε ότι είχε απομείνει από τους προηγούμενους καλλιτέχνες που έμειναν και δούλεψαν εκεί.

IMG_6449.jpeg
Η είσοδος του εσωτερικού χώρου της έκθεσης, Έργα στην εικόνα: Lissa Gasparotto
Labrilena Konstantelou και Emeline Depas. photo: Arnaud Eubelen

Ποιο είναι το concept των έργων σου που θα δούμε στην Ελαφόνησο; Τι ιστορία κρύβεται πίσω τους;

Elena Demetria Chantzis: Το ζωγραφικό περιεχόμενο των έργων προέκυψε από το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο έζησα για ένα μήνα, απομακρυσμένη από τον πολιτισμό, περικυκλωμένη από παράκτια φύση με χρώματα, αρώματα και ήχους που πολύ δύσκολα σε αφήνουν ανεπηρέαστο, ειδικά αν εχεις ζησει όλη σου τη ζωή σε δρόμους λουσμένους με καυσαέριο και ηχορύπανση. Αποτύπωσα λοιπόν το συνοθύλευμα από όσα γίνονταν γύρω μου στο φυσικό περιβάλλον, σε κάποιες οντότητες-αντικείμενα υβριδικού χαρακτήρα. Θα μπορούσαν να είναι συγχρόνως ένα αντικείμενο, ένα ζωντανό πλάσμα, ένα φρούτο σε τσελεμεντέ 90s, ένας χιονάνθρωπος ή πολλά άλλα. Μου αρέσει να εκφράζω φαινομενικά μπερδεμένα πράγματα και να αποπροσανατολίζω τον παρατηρητή από τις κατηγορίες που ο σύγχρονος πολιτισμός έχει αποκρυσταλλώσει την πραγματικότητα.

DSC_1610.jpg
Μία γενική εικόνα από την έκθεση, Έργα στην εικόνα: Labrilena Konstantelou
και Emeline Depas, Elena Demetria Chantzis, Camille Lemille και Max Blotas photo: Arnaud Eubelen

Περιέγραψε μας λίγο το καλλιτεχνικό σου έργο και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο μέσο για να εκφραστείς.

Elena Demetria Chantzis:Τα τελευταία χρόνια δουλεύω κυρίως με ζωγραφικές εγκαταστάσεις αν και περιστασιακά χρησιμοποιώ και άλλα μέσα όπως συμπυκνωμένο κείμενο (π.χ. τίτλους), φωτογραφία, βίντεο ή διάφορες κατασκευές. Αναλόγως με την περίσταση μπορεί να πειραματιστώ με διαφορετικά υλικά, τεχνικές και ιδέες, διαλέγοντας οτι βρεθεί στο δρόμο μου, επηρεασμένη και από τα επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν παράλληλα με τη καθημερινότητα και τη προσωπική μου ζωή. Όλα αυτά αναμιγνύονται αυτοματοποιημένα με υποσυνείδητες επιρροές και δίνουν μορφή σε έργα πολυεπίπεδης ανάγνωσης, από ένα πρώτο επιφανειακό επίπεδο παιδικής αφέλειας ή μάρκετινγκ αισθητικής, μέχρι μία ουτοπική ή κριτική ματιά.

77510dcc-9f5d-4956-901e-fa17d3342dcb.jpeg
Γλυπτικό έργο του Dominic Michel, photo: Dominic Michel

Πώς βλέπεις τον καλλιτεχνικό κόσμο στην Ελλάδα; Μπορεί ένας καλλιτέχνης να ζήσει από αυτό που κάνει;

Elena Demetria Chantzis: Δύσκολη και έντονη ερώτηση. Χρειάζεται ολόκληρη σειρά ντοκιμαντέρ ίσως για να εξηγήσει και να προσεγγίσει κανείς, όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται και από όλες τις πλευρές, την καλλιτεχνική επικαιρότητα στην Ελλάδα. Η δεύτερη ερώτηση αντίθετα, είναι πολύ εύκολη και η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Το χειρότερο είναι ότι το "όχι" θεωρείται αυτονόητο, ενώ το "ναι" φαντάζει ουτοπικό. Σε κάποιες άλλες χώρες, λίγο πιο πάνω από εμάς, ίσως είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, κυρίως όσον αφορά την αντίληψη που υπάρχει γύρω από το επάγγελμα (καταρχάς θεωρείται όντως επαγγελμα!) του καλλιτέχνη. Η αντίληψη αυτή φέρει σίγουρα θετικές οικονομικές συνέπειες και συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους στο χώρο της τέχνης.

DSC_1609.jpg
Ζωγραφικό έργο της Elena Demetria Chantzis, photo: Arnaud Eubelen

Είναι η συγκεκριμένη έκθεση όντως κάτι καλό για το νησί ή μήπως είναι άλλη μία μορφή εξευγενισμού που βλεπουμε να συμβαίνει και στην Αθήνα;

Elena Demetria Chantzis: Το σωστό μάλλον, όπως πάντα, είναι μια χρυσή τομή. Είναι σημαντικό να γίνονται αποκεντρωμένα πολιτιστικά ή οικολογικά δρώμενα και να είναι προσιτά σε όλους. Το θέμα είναι να μην γίνονται με αυτοσκοπό και υπεροψία καθώς και να έχουν συναίσθηση του περιβάλλοντος στο οποίο τοποθετούνται και τι επιπτώσεις έχουν σε αυτό. Το συγκεκριμένο εικαστικό εγχείρημα στα πλαίσια του Eco Week, έχει μόλις γεννηθεί, υποβοηθάται από το τελευταίο ενώ συγχρόνως έχει και μία ανεξάρτητη υπόσταση η οποία εξελίσσεται κυρίως στην off-season περίοδο. Από μεριάς μας ξέρω ότι έχουμε προσπαθήσει, ο καθένας με τον τρόπο του, να αφήσουμε, αν οχι καλό, έστω όχι αρνητικό αποτύπωμα στο χώρο, αλλά είμαστε και έτοιμοι να κάνουμε και να δεχτούμε (αυτο)κριτική. Η φύση του νησιού καθώς και η οικολογική περίσταση, μας έκανε να αναρωτηθούμε αρκετά για την επίδραση που έχει είτε η δουλειά μας είτε η καθημερινότητά μας στην υπόλοιπη ζωντανή ή μη πραγματικότητα

Η έκθεση διεξάγεται σε δύο σημεία:

Πίσω από την κρεπερί Mammy Mam και στο ξενοδοχείο Elafonisos Resort.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Ιουνίου (17:00-21:00)

Το INSTAGRAM του Residency AIE εδώ