Σε αυτό το μουσείο θα δεις όλη την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών
Ανανεώθηκε:
Πόσο… φορητός ήταν ο πρώτος φορητός υπολογιστής; Πως ήταν τα πρώτα μηχανήματα της Apple; Ποια ήταν τα πιο δημοφιλή υπολογιστικά συστήματα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα -και όχι μόνο- μπορεί να τις βρει κανείς με μία επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, έναν χώρο που φέρνει πολλές αναμνήσεις σε όσους ασχολούνται αρκετά χρόνια με την πληροφορική αλλά δίνει τη δυνατότητα στους νεαρότερους να δουν από κοντά όλη την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών αλλά και γενικότερα του hardware.
Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής και ο δημιουργός του είναι ο Γιώργος Τσεκούρας. Το μουσείο ξεκίνησε να δημιουργείται τον Μάιο του 2008
και, όπως εξήγησε στην πρόσφατα εκδήλωση για τα 15ά «γενέθλια» ο δημιουργός του αφορμή για να ξεκινήσει την προσπάθεια ήταν το γεγονός ότι αναζητούσε ένα μουσείο με προϊόντα πληροφορικής και συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει. Αποφάσισε να το δημιουργήσει, ξεκινώντας από έναν μικρό χώρο για να μεταφερθεί αργότερα στο κτίριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Ο επισκέπτης του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά μία εντυπωσιακή συλλογή από προσωπικούς υπολογιστές αλλά και πολλά προϊόντα πληροφορικής που έχουν καταργηθεί αλλά πριν από 15 ή 20 χρόνια ήταν στην καθημερινότητα των χρηστών. Από τον Apple Lisa, ένα από τα πρώτα μηχανήματα του αμερικανικού κολοσσού, τον Osborne-1, έναν από τους πρώτους φορητούς υπολογιστές με μέγεθος ίσο με ένα μικρό… τραπέζι μέχρι μηχανήματα που είχαν κάνει θραύση στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όπως ο Amstrad 6128, ο Commodore 64, η Amiga 500 και το Atari ST. Εκθέματα που θα φέρουν πολλές αναμνήσεις καθώς ήταν οι πρώτοι υπολογιστές για σημερινούς 50άρηδες που επισκέπτονται το μουσείο με smartphones με πολλαπλάσια υπολογιστική ισχύ.
Τα πρώτα μηχανήματα συγκεντρώθηκαν από τον κ. Τσεκούρα αλλά στη συνέχεια υπήρξαν ουκ ολίγοι άνθρωποι αλλά και εταιρείες που βοήθησαν στην προσπάθεια. Ο αριθμός των δωρητών έχει φθάσει τους 450, ενώ ο συνολικός αριθμός που έχει συγκεντρώσει ο κ. Τσεκούρας ανέρχονται στις 8500. Ο χώρος στο Μοσχάτο, πάντως είναι σχετικά μικρός για να φιλοξενήσει και να αναδείξει όλα αυτά τα εκθέματα και γενικότερα η ανάγκη για μεταφορά σε ένα μεγαλύτερο χώρο είναι προφανής. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη των απαραίτητων κονδυλίων, δεδομένου ότι με εξαίρεση ορισμένους χορηγούς δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη.
Αρκετά σχολεία επισκέπτονται το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το οποίο είναι ανοικτό στο κοινό με το εισιτήριο να είναι αρκετά χαμηλό καθώς διαμορφώνεται στα 4 ευρώ για τους ενήλικες. Σημειωτέον πως το μουσείο έχει και επισκέπτες από το εξωτερικό καθώς στην Ευρώπη είναι ελάχιστα τα αντίστοιχα μουσεία. Και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σημείο προσέλκυσης τουριστών.