Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι άνθρωποι φιλήθηκαν για πρώτη φορά πριν… 4.500 χρόνια
Ανανεώθηκε:
Το παλαιότερο αρχείο της ανθρωπότητας για το φιλί χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια στην αρχαία Μέση Ανατολή, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φιλί ήταν μια συνηθισμένη πρακτική σε μερικές από τις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας και τεκμηριώθηκαν σε αρχαία κείμενα από το 2500 π.Χ., τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθεί.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές αναφέρουν επίσης στοιχεία ότι το φιλί μπορεί να συνέβαλε στην εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από το στόμα, όπως ο επιχείλιος έρπης.
Αν και η έρευνα προτείνει ότι το φιλικό ή οικογενειακό φιλί ήταν μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων διαχρονικά και γεωγραφικά, το ρομαντικό-σεξουαλικό φιλί δεν θεωρήθηκε ότι είναι πολιτιστικά καθολικό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά ζώα φιλιούνται με ρομαντικό-σεξουαλικό σκοπό και οι χιμπατζήδες επιδίδονται σε πλατωνικά φιλιά για να διαχειριστούν τις κοινωνικές τους σχέσεις.
Οι χιμπατζήδες, ως οι πλησιέστεροι εν ζωή συγγενείς στο είδος μας, δείχνουν πολλά από την συμπεριφορά τους που έχουν σχέση με εμάς.
Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτές οι πρακτικές των χιμπατζήδων υπονοούν την αρχαία παρουσία και την εξέλιξη της συμπεριφοράς στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι το φιλί μπορεί να έπαιξε ακούσια ρόλο στη μετάδοση παθογόνων παραγόντων, όπως ο ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1), που προκαλεί έρπη και διφθερίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη.
Πιστεύεται ότι το bu'shanu, μια ασθένεια που περιγράφεται στα αρχαία ιατρικά κείμενα, θα μπορούσε να είναι η μόλυνση από τον HSV-1.
Βρέθηκε μέσα και γύρω από το στόμα, που είναι ένα από τα κύρια σημάδια του ιού του έρπητα.
Ο Δρ Arbøll είπε:
«Υπάρχει ένα σημαντικό σύνολο ιατρικών κειμένων από τη Μεσοποταμία, μερικά από τα οποία αναφέρουν μια ασθένεια με συμπτώματα που θυμίζουν τον ιό του απλού έρπητα».
Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα κείμενα δεν μπορούν να είναι εντελώς αντικειμένα αξιόπιστα επειδή επηρεάστηκαν από μια ποικιλία πολιτιστικών και θρησκευτικών αντιλήψεων της εποχής.