ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανόραμα Τέχνης στην Αθήνα τον Μάιο: Τι θα δούμε στο pre-festival του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Σε κέντρο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής μετατρέπεται η Αθήνα για επτά ημέρες τον Μάιο, καθώς λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex (26-28/5) αλλά και μια σειρά από προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις, από τις 22 έως και τις 25 Μαΐου. Καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, υπότροφοι και οι προστατευόμενοί τους, που επιλέχθησαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Rolex Αέναες Τέχνες, έρχονται στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών του προγράμματος και παρουσιάζουν υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις στο ελληνικό κοινό.

Η Rolex, έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες εδώ και μισό αιώνα, επιδιώκει να τιμά την προσωπική αριστεία και να συνεισφέρει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από την Πρωτοβουλία Rolex Αέναες Τέχνες, μια ευρεία γκάμα τεχνών που καλύπτει τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο περιλαμβάνεται σε αυτό το πρόγραμμα καθοδήγησης, μέσω του οποίου η εταιρεία επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στον πολιτισμό.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις αλληλεπίδρασης με την αθηναϊκή καλλιτεχνική κοινότητα

Με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται στην Αθήνα περισσότερες από 60 εκδηλώσεις, η Τέχνη παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο ήδη από τις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις, που ξεκινούν από τη Δευτέρα 22 Μαΐου. Σε αυτό το ειδικό προφεστιβαλικό πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε ειδικά για τους κατοίκους της Αθήνας, λαμβάνουν χώρα ποικίλες εκδηλώσεις, σε μερικούς από τους πιο εμβληματικούς χώρους τέχνης της ελληνικής πρωτεύουσας, με στόχο να προωθηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών, των επαγγελματιών των τεχνών και των νέων ανθρώπων.

Συνολικά στο προφεστιβάλ, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει επτά δημόσιες ομιλίες, ενώ λαμβάνουν χώρα επίσης δύο ειδικά εργαστήρια, τρία masterclasses και μουσικές παραστάσεις που όλες «συνομιλούν» με τους φιλότεχνους θεατές, τους εγχώριους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες αλλά και τους σπουδαστές Τέχνης που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αυτό το σπάνιο καλλιτεχνικό σύμπλεγμα. Σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια αλληλεπίδρασης με την αθηναϊκή καλλιτεχνική κοινότητα, συμμετέχουν καλλιτεχνικοί μέντορες, υπότροφοι και προστατεύομενοι της Rolex. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 16 δωρεάν δημόσιες και επαγγελματικές εκδηλώσεις – για κάποιες από τις οποίες απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση θέσεων.

Το πρόγραμμα του προφεστιβάλ: Οι δημόσιες ομιλίες

Επί τέσσερις ημέρες, το προφεστιβαλικό πρόγραμμα, ως μια χειρονομία σεβασμού, αναγνώρισης και συναδελφικότητας, απευθύνεται στην ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα ώστε να αναδειχθεί από κοινού το μήνυμα της ανταλλαγής που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος mentoring της Πρωτοβουλίας Rolex Perpetual Arts.

Οι δημόσιες ομιλίες του προφεστιβάλ, που όλες πραγματοποιούνται στα αγγλικά και στα ελληνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία, αναμένεται να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού. Την Τετάρτη, 25 Μαΐου, το κοινό έχει να επιλέξει μεταξύ τριών δημόσιων ομιλιών: Ο συγγραφέας Miroslav Penkov συζητά για τη δια-συνοριακή και δια-γλωσσική συγγραφή, μαζί με τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Άκη Παπαντώνη, ενώ συντονίζει ο εκδότης Κώστας Σπαθαράκης, στις 7μμ, στην Εθνική Βιβλιοθήκη (ΚΠΙΣΝ). Την ίδια ώρα, στον Κινηματογράφο Άστορ, ο Αμερικανός μοντέρ Walter Murch και ο Έλληνας ομότεχνός του Γιώργος Μαυροψαρίδης μιλούν για την τέχνη του μοντάζ, ενώ τη συζήτηση, που είναι ήδη sold out, συντονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο μοντέρ και μέντορας της Rolex, Murch Walter

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, τέσσερις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δημόσιες ομιλίες διοργανώνονται για τις 7 το απόγευμα σε τρεις σημαίνοντες πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας: Ο Ιρλανδός συγγραφέας Colm Tóibín και ο Έλληνας ποιητής Διονύσης Καψάλης συζητούν για την αρχαιοελληνική λογοτεχνική παράδοση και τη συνεχιζόμενη επίδρασή της στους σύγχρονους συγγραφείς, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΚΠΙΣΝ). Στο Εθνικό Θέατρο, ο πολυσχιδής δημιουργός Robert Lepage συζητά για τα σαράντα χρόνια δραστηριότητάς του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα και τις πολυμεσικές παραστάσεις, με συντονίστρια την Κάτια Αρφαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεάτρου και Επιτελεστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι και πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – πηγή: INTIME

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, τέσσερις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δημόσιες ομιλίες διοργανώνονται για τις 7 το απόγευμα σε τρεις σημαίνοντες πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας: Ο Ιρλανδός συγγραφέας Colm Tóibín και ο Έλληνας ποιητής Διονύσης Καψάλης συζητούν για την αρχαιοελληνική λογοτεχνική παράδοση και τη συνεχιζόμενη επίδρασή της στους σύγχρονους συγγραφείς, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΚΠΙΣΝ). Στο Εθνικό Θέατρο, ο πολυσχιδής δημιουργός Robert Lepage συζητά για τα σαράντα χρόνια δραστηριότητάς του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα και τις πολυμεσικές παραστάσεις, με συντονίστρια την Κάτια Αρφαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεάτρου και Επιτελεστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι και πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα.

O πολυσχιδής δημιουργός Robert Lepage μιλά για το έργο του στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ο κορυφαίος εικαστικός William Kentridge και o Sammy Baloji συμμετέχουν σε μια ευρεία συζήτηση που συντονίζει η Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ενώ αμέσως μετά, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί μια έκθεση έργων οκτώ υποτρόφων των εικαστικών τεχνών του προγράμματος mentoring. Για τον σκοπό αυτό, το εισιτήριο για τον χώρο διαμορφώνεται στα 8 ευρώ, με πρόσβαση σε όλο το Μουσείο. Τέλος, στο Μουσείο Μπενάκη, η βραβευμένη με Pritzker Γαλλίδα αρχιτεκτόνισσα Anne Lacaton και η βραζιλιανοπαραγουανικής καταγωγής αρχιτεκτόνισσα Gloria Cabral, μαζί με φοιτητές αρχιτεκτονικής που έχουν συμμετάσχει σε τετραήμερο προφεστιβαλικό εργαστήριο, παρουσιάζουν και συζητούν τα έργα τους, σε μία ομαδική συζήτηση που συντονίζει ο αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαγεωργίου, ιδρυτής του PILA.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) – πηγή: INTIME

Εργαστήρια και masterclass υψηλού επιπέδου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαστήρια και τα masterclasses του προσφεστιβάλ, με αρχή από το εργαστήριο αρχιτεκτονικής, που διαρκεί και τις 4 ημέρες των εκδηλώσεων. Συνολικά 14 φοιτητές και φοιτήτριες από επτά ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής συμμετέχουν αποκλειστικά στο εργαστήριο που συντονίζουν οι αρχιτέκτονες Gloria Cabral και Ηλίας Παπαγεωργίου, με επίκεντρο τον σχεδιασμό παιδικών χαρών στο κέντρο της Αθήνας. Από τις 23 έως και τις 25 Μαΐου διαρκεί το έτερο εργαστήριο, στο οποίο επιλεγμένοι κάτοικοι της Αθήνας, μη επαγγελματίες του θεάτρου, συνεργάζονται με τον Πολωνό σκηνοθέτη Michal Borczuch και παρουσιάζουν ιστορίες ανθρώπων από γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε ακροατές από το κοινό, τα απογεύματα, στην Πειραιώς 260, στον Χώρο Β, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (περιορισμένος αριθμός θέσεων).

Η αρχιτεκτόνισσα Gloria Cabral συμμετέχει στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

Τα masterclasses του προφεστιβάλ είναι ανοιχτά μόνο στους συμμετέχοντες και αφορούν στον χορό και τη μουσική. Τέλος, η Καναδή μεσόφωνος Susan Platts δίνει μια ερμηνεία αποκλειστικά για μαθητές του El Sistema Greece, στη Δομή Φιλοξενίας του Σχιστού.

Τη γενική επιμέλεια για το Rolex Arts Festival και το προφεστιβαλικό πρόγραμμα φέρει η ανεξάρτητη καλλιτεχνική σύμβουλος και programmer Emma Gladstone, πρώην Καλλιτεχνική Programmer στο Sadler’s Wells του Λονδίνου και πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Dance Umbrella. Μια διακεκριμένη οκταμελής συμβουλευτική επιτροπή από την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Candice Wood, Εκτελεστικής Διευθύντριας και Συνιδρύτριας της Georg Solti Accademia, έχει συμβάλει επικουρικά στην επιμέλεια της διοργάνωσης.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης