Μάκης Παπαδημητράτος: Ο «Τσίου» έρχεται live στο θέατρο και ο δημιουργός του εξομολογείται
Ανανεώθηκε:
Ο Μάκης Παπαδημητράτος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, όσοι έχουν δει το «Τσίου» ξέρουν ποιος είναι και τι έχει κάνει για το σινεμά και το θέατρο, μία μορφή ανθρώπου που εμπνέει θετικά συναισθήματα, όρεξη για κουβέντα και όρεξη για ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προβληματίζεται με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά.
Ζούμε σε δύσκολες εποχές, αλλά όμως πότε τελικά οι εποχές ήταν εύκολες;
Ο Μάκης Παπαδημητράτος κάνει τη πιο διάσημη ταινία του θεατρικό και θα την δούμε τον Ιούνιο στον Βοτανικό LIVE.
Το CNN Greece συναντήθηκε μαζί του, ήπιαμε τον καφέ μας και γελάσαμε πολύ, ανταλλάξαμε απόψεις για βιβλία, σινεμά και θέατρο.
Ο Μάκης είναι ένας άνθρωπος που αμέσως σε κάνει να αισθανθείς άνετα, δεν έχει καμία προσποίηση και είναι γεμάτος κέφι για κουβέντα.
Η συνέντευξη που μας έδωσε ήταν σαν να τα λέγαμε με ένα φίλο από τα παλιά.
Ο «Τσίου» είναι μια ταινία που κυκλοφόρησε το 2006, έκανε το ταξίδι της και κάπου το 2009 άρχισε να παίρνει «κεφάλι» μέσα από το Youtube.
Κι από τότε, που το Youtube ήταν απλώς ένα μέσο μουσικής και μετά video uploading, η ταινία «Τσίου» βρήκε πολλούς τρόπους να μιλήσει στο κοινό.
Αυτή τη φορά ο Μάκης βρήκε τρόπο και μέσα να την μεταφέρει ζωντανά στο σανίδι του θεάτρου κι εμείς μόνο να χαρούμε μπορούμε. Κάθεται πάλι στην καρέκλα του σκηνοθέτη αλλά θα παίξει και τον διάσημο Νόντα, όπως είχε κάνει άλλωστε και στην ταινία.
Ο Μάκης Παπαδημητράτος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Εθνικός Ελληνορώσων (σαν ηθοποιός, γραμμένο από τον Α. Τσιοτσιόπουλο) (2018), Δε Variéte Vol.1,2,3 (2018) και στο σινεμά έχει κάνει ταινίες όπως το «Τσιου» και το «Κλέφτες».
Πάμε όμως να δούμε την κουβέντα που είχαμε μαζί του.
Θα δούμε τον Τσίου στο θέατρο μετά από τόσα χρόνια, μίλησε μας λίγο γι΄αυτό το νέο, γενναίο, προτζεκτ.
Ξαφνικά ήρθε η πρόταση της παραγωγής από το πουθενά και είπα μέσα μου πως είναι ευκαιρία να το κάνω. Όσο έβλεπα το πόσο δύσκολο θα είναι να βγει ένα τόσο κινηματογραφικό πράγμα σαν τον Τσίου στο θέατρο, ζωντανά, τόσο πιο πολύ ήθελα να το κάνω. Θέλουμε να απευθυνθούμε και σε αυτούς που έχουν “λιώσει” την ταινία, αλλά και σε αυτούς που δεν την έχουν ξαναδεί, σαν ένα ξεχωριστό θεατρικό έργο που έχει ρυθμό και κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή.
Κάνεις ακόμη ταινίες; Γράφεις σενάρια; Ετοιμάζεις κάτι νέο;
Σενάρια δεν γράφω από χόμπι, γράφω μόνο όταν πρέπει, όταν έχω κάτι στο μυαλό μου συγκεκριμένο. Δεν έχω κάποια βαθύτερη ανάγκη να γράψω, δεν είμαι τέτοιος τύπος. Η τελευταία μου ενασχόληση με την κάμερα είναι τώρα τελευταία που σκηνοθετώ ένα ντοκιμαντέρ για το λόγο που τελικά δεν έγινε ο Τσίου πέρσι θεατρικό. Γιατί είχαμε προσπαθήσει και πέρσι να το κάνουμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Εκεί που κάναμε πρόβες ξαφνικά όλα σταμάτησαν και βρέθηκα σε ένα μεγάλο δημιουργικό κενό, και όλες εκείνες τις στιγμές τις έχουμε κάνει ένα ντοκιμαντέρ. Για να εξηγήσουμε γιατί τελικά δεν το κάναμε πιο νωρίς το θεατρικό. Είμαστε στη φάση του μοντάζ. Θα με ενδιέφερε να το δει ο κόσμος, δεν έχει σημασία από που, από το ίντερνετ, από κάποια προβολή, θα δούμε. Όπως μία άλλη μικρού μήκους που κάναμε με ένα φίλο και την ανεβάσαμε πριν μερικές μέρες στο ίντερνετ. Σε αυτή τη μικρού μήκους παίζω μόνο, δεν σκηνοθετώ, λέγεται Bananas και υπάρχει στο ίντερνετ για όποιον θέλει να το τσεκάρει.
Τι είναι αυτό που σε τραβάει στην Αθήνα; Πιστεύεις πως το gentrification καταστρέφει τις γειτονιές;
Μένω Μοναστηράκι από το 1999, τα έχω δει κυριολεκτικά όλα. Είδα τα πάντα να εξελίσσονται, είδα το πριν με την Ολυμπιάδα, είδα το μετρό που φτιαχνόταν, είδα το μετά, βλέπω και το τώρα. Αυτό που γίνεται τώρα είναι αφόρητο. Η γοητεία της Αθήνας είναι οι Αθηναίοι, δεν έχει και τίποτα να δεις από κτίρια, ποτάμια κλπ. Αν έχει μια ομορφιά είναι οι Αθηναίοι, αν λοιπόν τους διώξουμε όλους για να μένουν οι τουρίστες, τι θα μείνει; Θα γίνουμε δηλαδή όλοι γκαρσόνια και θα σας φτιάχνουμε τις ομελέτες σας; Είχα την τύχη να ζήσω την Αθήνα τις καλές εποχές. Η Αθήνα ανήκει στους Αθηναίους, στις παρέες της, στους ανθρώπους της.
Στο θεατρικό "Τσίου" θα δούμε τους ίδιους ηθοποιούς όπως στην ταινία;
Ναι, οι βασικοί θα είναι οι ίδιοι, ο Τσίου, ο Νόντας, ο Γιάννης είμαστε οι ίδιοι. Είναι η πρώτη φορά που αναγκάζομαι να παίξω, θα ήθελα να το βλέπω λίγο από έξω, αλλά δεν γίνεται, την ξέρω την ταινία, οπότε ξέρω τον χαρακτήρα του Νόντα. Το θεατρικό θα βγει μέσα Ιουνίου στο Βοτανικός LIVE. Δεν ήθελα κανονικό θέατρο. Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη ιδέα ήταν να γίνει στο Αμαξοστάσιο. Έχουν αλλάξει όμως όλα από την πρώτη ιδέα, που τελικά θα την κάνουμε μόνο ντοκιμαντέρ.
Γιατί σε τράβηξε το θέατρο; Πως έγινε αυτό;
Από την αρχή αυτό είχα σπουδάσει, έχω τελειώσει δραματική σχολή και στο χώρο του σινεμά μπήκα εντελώς σαν "αλεξιπτωτιστής". Έκανα δύο ταινίες και μετά πήγα να κάνω και μία σειρά αλλά δεν μου βγήκε όπως το ήθελα. Η σειρά, ο πιλότος, είχε τρομερή ανταπόκριση από τον κόσμο, δυστυχώς όμως δεν βγήκε. Η σειρά όμως υπάρχει, είναι γραμμένη μέχρι το τέλος. Στη χειρότερη μπορεί να το βγάλω και σαν κείμενο μόνο, σαν βιβλίο. Δεν ξέρω. Ήθελα όμως να γυρίσω στο ζωντανό πράγμα του θεάτρου. Έπρεπε κάπως να στηριχτούμε οικονομικά, και το θέατρο μπορεί να το κάνει αυτό γιατί έρχεται κόσμος.
Στην Ελλάδα πιστεύεις πως υπάρχει μέλλον στο σινεμά; Γιατί το θέατρο πάει πιο καλά στην Ελλάδα;
Το θέατρο επιδρά στη ψυχή, είναι σαν ψυχοθεραπεία. Από την άλλη με τις πλατφόρμες και τις τηλεοράσεις, μας έχουνε ταυτίσει και λίγο με τον καναπέ. Ο κόσμος όμως στην Ελλάδα θέλει το θέατρο, θέλει να πάει να ξεσκάσει, να δει τον άλλο στη σκηνή, από κοντά. Είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας για τον λαό. Είναι μια βαθύτερη ανάγκη. Τύπου: Κάνω ψυχοθεραπεία με 15 ευρώ, αυτό είναι το θέατρο. Μπορεί οι ταινίες που γίνονται στην Ελλάδα να είναι αντικειμενικά καλές, ο κόσμος όμως θέλει το θέατρο, να τον δει τον άλλο ζωντανά μπροστά του. Το θέατρο είναι μια πιο πρωτόγονη τέχνη από το σινεμά, αλλά ο κόσμος το προτιμάει.
Βλέπεις Netflix;
Δεν βλέπω πολύ η αλήθεια είναι, παραδέχομαι όμως όσους βλέπουν τις σειρές και προλαβαίνουν. Εγώ προσωπικά έχω δει κάποιες παραγωγές του Netflix που μου αρέσουν, όπως το Roma του Iñárritu. Γενικά όμως δεν προλαβαίνω να δω σειρές.
Με τις εκλογές πως το βλέπεις;
Τι να πω. Αυτό που ζούμε σίγουρα είναι παράνοια. Η ψυχολογία του κόσμου είναι παράξενη, πάει πολύ βαθιά, πάει στο προσωπικό επίπεδο, ο κόσμος μπερδεύεται, δεν ξέρει τι ψηφίζει, ξέρουν πως η κοινωνία δεν είναι στα καλά της, αλλά μοιάζει σαν να μην μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό ουσιαστικά. Για μένα προέχει η αλλαγή, αλλά και πάλι όταν θα έρθουν οι καινούριοι πάλι θα τους κράζουμε.
Το θεατρικό «Τσίου» θα το δούμε μέσα Ιουνίου στο Βοτανικός LIVE.
INFO
ΤΣΙΟΥ…
η παράσταση
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
Ιερά Οδός 72 & Σπ. Πάτση
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητράτος
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Μελίνα Αρβανιτάκη
Με την πρωτότυπη μουσική της ταινίας: Κωνσταντίνος Βήτα, The Savage Mambas, Dr Vodkatini
Επιμέλεια Κοστουμιών: Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα
Βοηθοί Σκηνογράφου: Μαριάννα Παπαγεωργίου & Νικόλας Καναβάρης
Φωτογραφίες: Χρήστος Τόλης (όλους), Κική Παπαδοπούλου (Τραϊάνα Ανανία)
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Παραγωγή: ΤΗE HUB EVENTS
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Αλέξανδρος Παρίσης (Τσίου)
Μάκης Παπαδημητράτος (Νώντας)
Αναστάσης Κολοβός (Γιάννης)
Τραϊάνα Ανανία (Τζένη)
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Στέλιος)
Καλλιόπη Τζερμάνη (Στέλλα)
Δημήτρης Καπετανάκος (Τάκος)
Γιάννης Μητάς (Μπιλ)
Νικήτας Παπαδόπουλος (Νικήτας)
Στράτος Σωπύλης (Άγγελος και Σταύρος)
Μυρτώ Πετροχείλου (Χαρά)
Πέτρος Γιωρκάτζης (Κούκι)
Fuerza Αγγελίδης (Μαξ και Μίλτος)
Αιμιλία Σιαφαρίκα (Όλγα)
Ρεγγίνα Μανδηλάρη (Φίλη της Παμ)
Και άλλοι…
Παραστάσεις
15 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | Ώρα έναρξης 21.00
Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά
Εισιτήρια από 15 ευρώ
Προπώληση