ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

70 Χρόνια Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

J. Strauss Ensemble - Χρ. Πουλίτση

Τα εβδομήντα χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει φέτος ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, το Σωματείο με τη μεγάλη προσφορά στο χώρο της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού που είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου και στεγάζεται μαζί με τη Μεγάλη Μουσική του Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το 1953, η λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη και ο ευπατρίδης Λάμπρος Ευταξίας συνένωσαν θεσμικά εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ιδρύοντας τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Πρωταρχικός σκοπός τους, να προσφέρουν στην Ελλάδα, η οποία δεν διέθετε ακόμη καμία κατάλληλη αίθουσα συναυλιών, την πρώτη οργανωμένη στέγη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη χώρα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με στυλοβάτη τον Χρήστο Λαμπράκη, ο Σύλλογος (www.sfm.gr) διεύρυνε παράλληλα τις δράσεις του με την ίδρυση της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη (www.mmb.org.gr), με τη δημιουργία της Καμεράτα–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, με τη θέσπιση Υποτροφιών για νέους καλλιτέχνες (Υποτροφίες Αλεξάνδρα Τριάντη, Υποτροφίες Κυβέλη–Γιάννη Χορν), με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα, με τη διοργάνωση συναυλιών στο Μέγαρο και στην περιφέρεια κλπ.

Οι άξιοι διάδοχοί του στη διοίκηση του Συλλόγου προσέθεσαν, από το 2010 μέχρι σήμερα, επιπλέον δράσεις και θεσμούς, όπως, μεταξύ άλλων τα μουσικά σχήματα Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής και Μusica - Χορωδία των Φίλων της Μουσικής, το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus, τον σύγχρονο χώρο Μουσικής Εμπειρίας MusiXLab, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, τη συνέργεια με ομοειδείς φορείς κ.ά.

Με μόνη τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των μελών, δωρητών και χορηγών του, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής συνεχίζει με ενθουσιασμό και όραμα την πορεία του, αναζωογονημένος, παρά το μακρύ του παρελθόν, από τους νέους ανθρώπους που κρατούν σήμερα τη σκυτάλη και προσθέτουν στη φαρέτρα τους σύγχρονα μέσα και νέες αντιλήψεις, μαζί με την πίστη τους στην παράδοση και την αφοσίωσή τους σε έναν καθολικά πλέον αναγνωρισμένο θεσμό.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 70 ΧΡΟΝΩΝ

Με πρωτοβουλία του Προέδρου Δ.Σ. Πάνου Δημαρά και του Διευθυντή του Συλλόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, κατά τη διάρκεια του 2023 θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου. Οι επετειακές αυτές εκδηλώσεις αντανακλούν με τον καλύτερο τρόπο την πολυμορφία των δράσεων στις οποίες επιδίδεται καθημερινά ο Σύλλογος εδώ και χρόνια και οι οποίες θα συνεχιστούν βεβαίως και όλη τη φετινή χρονιά.

Εμβληματικές συναυλίες, 70 νέες συνθέσεις που αντιστοιχούν στα 70 χρόνια του θεσμού, ημερίδες, masterclasses, podcasts, εκδόσεις και διαδικτυακές δράσεις είναι μερικές από αυτές. Παράλληλα, σπάνια ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τη μακρά πορεία του Συλλόγου θα εκτίθενται για το ευρύ κοινό στους χώρους του Μεγάρου.

Μεταξύ των επετειακών εκδηλώσεων του 2023, αξίζει να αναφέρουμε το masterclass λυρικού τραγουδιού που θα προσφέρει από τις 22 έως και τις 25 Μαΐου η διεθνούς φήμης υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, η οποία διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με τον Σύλλογο καθώς διετέλεσε πρώην υπότροφός του. Οι σπουδαστές του σεμιναρίου, τους οποίους θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στη συνέχεια το ρεπερτόριο που θα έχουν διδαχθεί σε δύο ανοιχτές συναυλίες στο Μέγαρο.

Από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9.84 θα κυκλοφορήσουν κατά τη διάρκεια του έτους σε μορφή podcast επτά συζητήσεις με τον Διευθυντή του Συλλόγου Αλέξανδρο Χαρκιολάκη και με τη Διευθύντρια του Σταθμού Μαργαρίτα Μυτιληναίου από επτά προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, οι οποίες θα αναφερθούν στη δική τους, βιωματική σχέση με τη μουσική.

Το 2023, θα φιλοξενούνται παράλληλα στο facebook δημοσιεύσεις από 70 καλλιτέχνες και συνεργάτες του Συλλόγου, οι οποίοι θα αναφερθούν στις αναμνήσεις τους και θα διατυπώσουν τις δικές τους σκέψεις για την προσφορά αλλά και για το μέλλον του Συλλόγου. Διαδικτυακά, θα κυκλοφορήσει επίσης η πρωτότυπη ταινία animation της Marni Films, που σχεδίασε ο Τζώρτζης Κόντος αποτυπώνοντας συνοπτικά την 70χρονη ιστορία του θεσμού.

Από την πλευρά της, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», υπό τη διεύθυνση της Στεφανίας Μεράκου, θα κυκλοφορήσει επετειακή μουσικολογική έκδοση σε μορφή ebook με πρωτότυπα κείμενα των μουσικολόγων που μελέτησαν το πλούσιο αρχειακό υλικό και τις συλλογές της με την οικονομική στήριξη του Συλλόγου (Fellowships των Υποτροφιών Κυβέλη–Γιάννη Χορν).

Μια ημερίδα θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις με αντικείμενο τη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Στη σπονδυλωτή αυτή εκδήλωση που θα ξεκινήσει στους χώρους του Συλλόγου και θα καταλήξει με μικρή συναυλία στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος θα επιχειρηθεί μια συστηματική και ενδιαφέρουσα αποτύπωση της πολιτιστικής ζωής του τόπου και θα συζητηθούν οι προοπτικές της για το μέλλον.

70 πιανιστικές μινιατούρες, όσα και τα χρόνια του Συλλόγου, που γράφτηκαν ειδικά για την επέτειο των 70 χρόνων από Έλληνες συνθέτες μετά από πρόσκληση του Συλλόγου, θα παρουσιαστούν στις 23 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τα έργα θα ερμηνεύσουν τελειόφοιτοι σπουδαστές από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του Συλλόγου θα κορυφωθούν τον Νοέμβριο του 2023 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (πρώην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήμης αρχιμουσικού, θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις συναυλίες που προσέφερε το 1955 ο μεγάλος Δημήτρης Μητρόπουλος στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, τα έσοδα των οποίων αποτέλεσαν την πρώτη οικονομική ενίσχυση υπέρ των σκοπών του Συλλόγου.

Τέλος, ως ένδειξη τιμής προς έναν από τους πρωτεργάτες του Συλλόγου, τον αειθαλή δημοσιογράφο κ. Γιάννη Μαρίνο, το Διοικητικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία του Προέδρου Πάνου Δημαρά μετονομάζει σε ειδική τελετή, στις 25 Απριλίου, μία από τις αίθουσές του στο Μέγαρο σε «Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος».

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Νίκος Πιμπλής, Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

«Ο Σύλλογος αποτελεί τον ουσιαστικό εγγυητή της συνέχειας ενός και μόνου έργου, που είναι η δημιουργία και η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σύλλογος και Μέγαρο είναι ένα και η Πολιτεία με τη στάση και τις αποφάσεις της ήρθε να αναγνωρίσει αυτόν τον σημαίνοντα ρόλο στον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής».

Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής:

«Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής έχει σημαντική συνεισφορά στην προώθηση της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα. Στην 70χρονη πορεία του έθεσε τις βάσεις και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μουσική καλλιέργεια των Ελλήνων. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Συλλόγου, τα οποία άλλαξαν την ιστορία της μουσικής δημιουργίας και της εκπαίδευσης στον τόπο μας».

Βύρων Φιδετζής, Αρχιμουσικός

«Ως Έλληνας μουσικός νιώθω ευγνώμων προς τον Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Κατάφερε με τις άοκνες προσπάθειές του να δημιουργήσει τις πρώτες σημαντικές κτιριακές υποδομές που τόσο τις είχε ανάγκη η μουσική στην πατρίδα μας. Το ίδιο σημαντική και η προσφορά του στον τομέα της μουσικής παιδείας. Πέραν όμως της φροντίδας του για τη μουσική πράξη, με τη δημιουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», χάρισε στον τόπο μας μια επιστημονικά και σύγχρονα οργανωμένη στέγη για τα περί μουσικής βιβλία και τις παρτιτούρες, είτε τυπωμένες είτε και χειρόγραφες. Το γεγονός αυτό υπήρξε ιδιαίτερα κρίσιμο για την πολύπαθη Νεοελληνική Μουσική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης