ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα 13 πρόσωπα της Κέιτ Μπλάνσετ, ένα μανιφέστο τέχνης για τον κόσμο

Όποιος έχει δει μία από τις πολλές ταινίες της Κέιτ Μπλάνσετ είναι μάρτυρας σε κάτι. Αυτή η γυναίκα μπορεί να αλλάξει χίλια πρόσωπα.

Όταν ο Γερμανός καλλιτέχνης Julian Rosefeldt τη συνάντησε κάποια χρόνια πριν τη ρώτησε με ειλικρίνεια. "Γιατί δεν έχουμε κάνει κάτι μαζί;". Η ίδια δεν γνώριζε την απάντηση. Απλά συμφώνησε να κάνουν οτιδήποτε, από κοινού, στο μέλλον. Αυτό το μέλλον που ξεκινάει από την Αυστραλία όπου το πειραματικό έργο/installation του με τίτλο Manifesto.

Σε αυτό, η Μπλάνσετ υποδύεται 13 χαρακτήρες, πέρα από φύλο, πέρα από τάξη. Από έναν άστεγο άντρα σε μία νοικοκυρά σε δασκάλα και πριμαντόνα, η ηθοποιός βάζει το ένα προσωπείο μετά το άλλο ερμηνεύοντας μονόλογους στο φακό του Rosefeldt.

Τα κείμενα είναι γραμμένα από δημιουργούς. Από αρχιτέκτονες, χορευτές και σκηνοθέτες και άλλους επαγγελματίες που γέμισαν τον κόσμο με ιδέες είτε ήταν φουτουριστές, είτε ντανταϊστές, είτε οτιδήποτε άλλο εκείνοι θέλησαν να υπηρετήσουν μένοντας πιστοί στο μανιφέστο τους.

Το έργο θέλει να εξερευνήσει το ρόλο του καλλιτέχνη στον κοινωνικό ιστό.

Η Μπλάνσετ αγάπησε αυτό το project. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έπεισε την οικογένεια της να απαθανατιστεί στο τραπέζι μαζί της. Ο σύζυγος της, Άντριου Άπτον και οι τρεις γιοί της προσεύχονται μαζί της υποδυόμενοι τα alter ego (μας).

Σε συνέντευξή του ο Rosefeldt εξηγεί το ενδιαφέρον του για κάθε είδους μανιφέστο. "Στις αρχές του 20ου αιώνα οι καλλιτέχνες ήταν μειοψηφία. Έπρεπε να καθαρογράψουν τις αξίες τους, να τις υπηρετίσουν φωνάζοντας για να διακριθούν μέσα στον όχλο. Σήμερα η τέχνη είναι μια βιομηχανία, ένα παγκόσμιο δίκτυο από ετερόκλητους δημιουργούς, έμπορους, ατζέντηδες. Το μανιφέστο του χθες έγινε εκφώνηση στην τηλεοπτική κάμερα" είπε και μετά έδωσε εντολή στην Μπλάνσετ/newscaster να συνεντευξιάσει.

Τον εαυτό της.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της gallery

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης