Γιάννης Μόραλης - Χώρος Ιδιωτικός: Μία χαραμάδα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Μόραλη
Μία έκθεση των έργων του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη, δεν θα μπορούσε παρά να είναι τουλάχιστον συναρπαστική.
Ωστόσο, στο Μουσείο Μπενάκη και συγκεκριμένα στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου, διαδραματίζεται κάτι μοναδικό.
Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης - Χώρος Ιδιωτικός» που άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στις 26 Οκτωβρίου, φιλοδοξεί να προσφέρει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όχι μόνο τα πάνω από 100 εκθέματα που παρουσιάζονται - κάποια για πρώτη φορά - αλλά και πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου δημιουργού και του ανθρώπου Γιάννη Μόραλη.
Στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες βρίσκουν προσωπικά του αντικείμενα, τον εξοπλισμό του εργαστηρίου του, γνωστά και άγνωστα σχέδια, τα πινέλα και τα καβαλέτα του, σημειώσεις αλλά και πολλά άλλα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το ποιός ήταν εν τέλει ο Γιάννης Μόραλης και τις πολλαπλές πτυχές της πολυτάλαντης προσωπικότητάς του.
Το Μουσείο Μπενάκη και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης - Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης που οργανώνουν την έκθεση ευελπιστούν να ξετυλίξουν το νήμα της ζωής του ανθρώπου που με το έργο του ως ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος επηρέασε καθοριστικά το χώρο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.
Εστιάζοντας πάντα στην προσωπικότητα και τον ιδιωτικό χώρο του δημιουργού, θα περιηγηθούμε σε τρεις ενότητες.
Η πρώτη αφορά την οικογένεια, την παιδική ηλικία καθώς και τα νεανικά χρόνια του ζωγράφου και περιλαμβάνει ανεξερεύνητο πρωτογενές υλικό σχεδιασμάτων, σημειώσεων και πρωτολείων.
Η δεύτερη αναφέρεται στον προσωπικό του χώρο. Εκεί, που δημιούργησε, έζησε και μεγαλούργησε, στο εργαστήριό του.
Σε αυτή την ενότητα θα δούμε τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής, τα χρωματικά του δοκίμια και τα προσωπικά του αντικείμενα.
Στην τρίτη και τελευταία ενότητα η έκθεση επικεντρώνεται στη «μετάβαση στην ωριμότητα» και τις σχέσεις του Γιάννη Μόραλη με φίλους και συνεργάτες. Εκεί θα δούμε γνωστές και άγνωστες συνεργασίες καθώς επίσης και έργα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του επιστήθιου φίλου του Γιάννη Παππά και του Γιάννη Τσαρούχη.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η εταιρεία Βίκος ως χορηγός της έκθεσης.
Στις δράσεις και πρωτοβουλίες «Ο Β-οίκος της ζωής μας» δεν θα μπορούσε να λείπει το κομβικό κομμάτι ενασχόλησης, προσφοράς και πηγαίου ενδιαφέροντος της εταιρείας για τον πολιτισμό.
Το ενδιαφέρον αυτό άλλωστε διαφαίνεται και από τη σταθερή στήριξη της εταιρείας σε πολιτιστικές δράσεις όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Δωδώνης και πρόσφατα το 3ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους. Αντίστοιχα στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία αντιλαμβανόμενη το τεράστιο μέγεθος της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής αξίας των εκθεμάτων, ανταποκρίθηκε άμεσα και με μεγάλο ενθουσιασμό στο κάλεσμα του Μουσείου Μπενάκη, πράγμα που δείχνει και την αγάπη για τον σπουδαίο Ηπειρώτη καλλιτέχνη.
Τα έργα καθώς και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη, ενώ πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι το πρωτότυπο αυτό υλικό δύναται να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ερευνητική προσέγγιση ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την εκπαιδευτική εμπειρία των επισκεπτών. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν η Νίκη Δάφνη και ο Τάσος Κουτσουρής, τον σχεδιασμό ο Σπύρος Νάσαινας, και τον συντονισμό η Χριστίνα Μόραλη και ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη 1 στην Αθήνα και πρόκειται να διαρκέσει έως και τις 8 Ιανουαρίου.