«Γεύσεις και Αρώματα της Σεφαράδ»: Η κουζίνα της διασποράς στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης
Ανανεώθηκε:
Υλικά, συνταγές, χρήσεις, κανόνες και χαρακτηριστικά μιας κουζίνας της διασποράς, της σεφαραδίτικης κουζίνας, «ξεπηδούν» από τα γεμάτα χρώμα και λαχταριστές εικόνες ταμπλό της έκθεσης «Γεύσεις και Αρώματα της Σεφαράδ», που φιλοξενείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το Δίκτυο Εβραϊκών Συνοικιών της Ισπανίας, στο πλαίσιο της έρευνας, της ανάκτησης και της διάδοσης της σεφαραδίτικου πολιτισμού δημιούργησε αυτή την έκθεση, με αντικείμενο την ιστορική σεφαραδίτικη κουζίνα. Στόχος είναι να υπάρχει μια διασταυρωμένη και τεκμηριωμένη πηγή για όλες τις πλευρές της κουζίνας αυτής, που έχει ενσωματώσει στον τρόπο μαγειρικής αλλά και παρασκευής των τροφίμων χαρακτηριστικά από τους πολιτισμούς με τους οποίους συμβίωσε η σεφαραδίτικη κοινότητα στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ μετά την εκδίωξή της από την Ισπανία το 1492, επηρεάστηκε από την εξαραβισμένη κουζίνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άλλων εβραϊκών κοινοτήτων της Μεσογείου.
Το «Δίκτυο Εβραϊκών Συνοικιών της Ισπανίας: Δρόμοι της Σεφαράδ» είναι ένας φορέας που έχει συσταθεί από δήμους οι οποίοι έχουν στον μεσαιωνικό οικιστικό τους ιστό μια εξαιρετική κληρονομιά, την κληρονομιά που άφησαν οι εβραϊκές κοινότητες που τον είχαν κατοικήσει.
Οι πόλεις ανακτούν, σιγά σιγά, εδώ και πάνω από 25 χρόνια, τις εβραϊκές τους συνοικίες προωθώντας πρότζεκτ στα πεδία του πολιτισμού και της επιστήμης και αναπαλαιώνοντας παλάτια, δρόμους, σπίτια καθώς και όσα κτίρια μπορούν να διασωθούν από τη λήθη. Ανακτούν έτσι τις γνώσεις σχετικά με τη ζωή των εβραϊκών οικογενειών.
Η έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης βασίζεται στο βιβλίο «Γεύσεις της Σεφαράδ» του Javier Zafra, η οικογενειακή παράδοση και το πάθος του οποίου για τη μαγειρική τέχνη τον οδήγησαν να γίνει επαγγελματίας μάγειρας στην Escuela de Hostelería (Σχολή Επαγγελάτων Εστίασης) της Χαέν.
Το αμάγαλμα του πάθους αυτού και των σπουδών του (πληροφορική, παιδαγωγικά, μάρκετινγκ και φωτογραφία) προσδίδουν στοιχεία διεπιστημονικότητας στα πρότζεκτ του, στα οποία συνδυάζει και μελετά νέα πεδία από κοινού με τη γαστρονομία.
Με το βιβλίο του και τώρα με την έκθεση, προσφέρει στον θεατή έναν αισθητηριακό περίπατο στον γαστρονομικό πολιτισμό των Σεφαραδιτών (Ισπανοεβραίων).
Η έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πλαισίωσαν τα εγκαίνια του παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη, και θα λειτουργεί ώς τις 27/11/2022.