ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέσα στο δαιδαλώδες μυαλό του αλχημιστή της κουζίνας, Ferran Adrià

Είναι ένας επιστήμονας της γεύσης, είναι ένας αντάρτης της κουζίνας.

Ο Ferran Adrià του εμβληματικού εστιατορίου El Bulli που τάραξε τα ύδατα της γαστρονομίας αναδεικνύοντας το φαγητό σε τέχνη ανοίγει το μυαλό και τις σημειώσεις του στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Marres του Μάαστριχτ έως και τις 3 Ιουλίου καθώς η έκθεση Ferran Adrià: Notes on Creativity συνεχίζει την περιοδεία της στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο ίδιος το έχει ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο ότι το εργαλείο του για να δημιουργήσει την επανάσταση του στην τρίτη αίσθηση.

“Κρατώ πάντα ένα μολύβι και ένα σημειωματάριο στο χέρι μου. Μαγειρεύω περισσότερο θεωρητικά παρά πρακτικά” έχει πει.

“Το μολύβι λοιπόν έχει συμβολική αξία για εμένα. Ο τύπος του ανθρώπου που έχει μαζί του ένα μολύβι είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός στις αλλαγές” πρόσθεσε ο διάσημος Kαταλανός που καθιέρωσε τη “μοριακή μαγειρική” αποπλανώντας τους γευσιγνώστες με ένα άστατο παγάκι που καθώς πέφτει σε μια σάλτσα, δίνει “ζωή” σε μία νέα συνταγή.

Αμφιλεγόμενος για τις πρακτικές του, όχι όμως και για τις αλχημείες του ουρανίσκου του, ο Ferran Adrià μας κάνει ανοιχτή πρόσκληση στο δημιουργικό κόσμο του σε μία έκθεση που αποδομεί το δαιδαλώδες μυαλό του.

Δίνοντας έμφαση στο στρατηγικό αλλά κυρίως, εικαστικό σχεδιασμό των menu τουη έκθεση είναι γεμάτη από κολάζ και εικονογραφήσεις, από σκίτσα και σχέδια που σημειολογούν επάνω στην υπεροχή του ταλέντου του.

Εικαστικός της τροφής, ο Adrià χρησιμοποιεί τη ζωγραφική για να πυροδοτήσει τις γεύσεις του. Στην έκθεση προβάλλεται και η ταινία 1846, ένα νούμερο σημαντικό για τον ίδιο καθώς τόσα ήταν και τα εξωπραγματικά πιάτα που επινόησε με την ομάδα του όσο το El Bulli σέρβιρε για δύο δεκαετίες τα πανάκριβα πιάτα του.

Ο Adrià επιμένει να είναι ένας υπηρέτης της υψηλής γαστρονομίας, της εικόνας και της χημείας και είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει κάποιος σαν αυτόν στο άμεσο μέλλον.

Άλλωστε, ο ίδιος έχει έρθει από το μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης