Ειρήνη Σαρίογλου: Αναβαθμίζεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου
Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» έχει μια παραπάνω σπουδαιότητα καθώς είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ως εκ τούτου, διανθίζεται από εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ειδικές προβολές και μουσικά αφιερώματα στον Ελληνισμό της καθ΄ημάς Ανατολής, στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.
Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο χωρίς να επαναπαυόμαστε ποτέ, γι' αυτό νομίζω πως το «Πέρα από τα Σύνορα» αναβαθμίζεται αισθητά κάθε χρόνο, δηλώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου.
Πέραν από τις τρεις σκηνές που θα στηθούν φέτος στο ακρητικό νησί για τις προβολές, η κ. Σαρίογλου επισημαίνει ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου καθιερώνει από φέτος Βραβείο FIPRESCI, που θα απονέμεται από 3μελή επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, καθώς και το βραβείο του Φοίνικα, με την ευγενική χορηγία του ZDF στις τρεις νικητήριες ταινίες μικρού μήκους της κατηγορίας μICRO.
Τέλος, αναφέρεται στην προσωπική της πορεία από την γενέτειρά της Κωνσταντινούπολη στο Καστελλόριζο, τονίζοντας ότι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους είναι «η ίδια η Ιστορία και ο γεωγραφικός προσδιορισμός -διττή ταυτότητα: μεταξύ Δύσης και Ανατολής και το Καστελλόριζο και η Πόλη, στο μεταίχμιο, στο συγκέρασμα των δυο κόσμων… διατείνομαι ότι αυτό ακριβώς αποτελεί και την ίδια μας την ιδιοσυγκρασία».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Ειρήνης Σαρίογλου στο CNN Greece έχει ως εξής:
- Έβδομη χρονιά Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα». Ένα φεστιβάλ που συνδυάζει τον συμβολισμό που εκπέμπει το Καστελλόριζο και το ποιοτικό θεματικό περιεχόμενό του. Τι θα μας παρουσιάσει φέτος το Φεστιβάλ;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που και φέτος , παρά τις δυσκολίες σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο γύρω μας, θα ζήσουμε και πάλι μια γιορτή Τέχνης και Πολιτισμού στο Καστελλόριζο, το ανατολικότερο άκρο της χώρας μας, με τη σπουδαία ιστορία και την απαράμιλλη ομορφιά. Η φετινή διοργάνωση έχει μια παραπάνω σπουδαιότητα καθώς είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ως εκ τούτου, το 7ο Πέρα από τα Σύνορα, διανθίζεται από εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ειδικές προβολές και μουσικά αφιερώματα στον Ελληνισμό της καθ΄ημάς Ανατολής, στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Oι πρωτοτυπίες της φετινής διοργάνωσης αυτές θα είναι πολλές και ποικίλες, με κυριότερες την ύπαρξη καινούργιας σκηνής προβολών αφιερωμένη ειδικά στα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ύπαρξη νέων βραβείων διεθνούς εμβέλειας (Fipresci, ZDF κ.ά.), την αισθητή αναβάθμιση του Πανοράματος και τις πολλές και πλούσιες παράλληλες πολιτιστικές δράσεις που θα δώσουν τον παλμό και θα πλαισιώσουν το κύριο κινηματογραφικό αφήγημα του Φεστιβάλ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών επιμένει στην ποιότητα και την υπηρετεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο χωρίς να επαναπαυόμαστε ποτέ, γι' αυτό νομίζω πως το «Πέρα από τα Σύνορα» αναβαθμίζεται αισθητά κάθε χρόνο.
- Με ποιο σκεπτικό έγινε η επιλογή των ταινιών;
Διακεκριμένα μέλη της φετινής προκριματικής επιτροπής ανέλαβαν το δύσκολο έργο επιλογής των ταινιών. Κάθε χρόνο ο αριθμός των ταινιών ξεπερνά κάθε προσδοκία. Φέτος είχαμε την τιμή να λάβουμε 790 ταινίες τεκμηρίωσης, από 100 διαφορετικές χώρες. Κατά τη γνώμη μου, όλα τα ντοκιμαντέρ ήταν υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, η διάρκεια, η θεματολογία, τα μηνύματα που επιδιώκει να περάσει ο κάθε καλλιτέχνης μέσα από την ταινία του και ο τρόπος που το κατορθώνει είναι συνήθως αυτά που καθορίζουν το αποτέλεσμα.
- Ποια είναι τα βραβεία και από ποιους απαρτίζεται η κριτική επιτροπή; Από φέτος προστίθενται δύο νέα βραβεία. Ποια είναι αυτά;
Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν ο Peter Arens – Προϊστάμενος του τμήματος «Ιστορία και Επιστήμη» του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού οργανισμού ZDF, η Φαίδρα Βόκαλη – Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Σκηνοθέτις & Παραγωγός, ο Marco Gastine – Σκηνοθέτης & Παραγωγός, η Danae Elon- Σκηνοθέτις & Κινηματογραφίστρια (βραβείο καλύτερου κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» 2021) και ο Uri Cohen – Επίκουρος Καθηγητής Εβραϊκής και Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Tel Aviv.
Στο πλαίσιο του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ - όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων - το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του ΕΚΚ, το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του ΕΚΟΜΕ καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Από φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» εδραιώνει και θα απονέμει Βραβείο FIPRESCI, που θα απονέμεται από 3μελή επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, καθώς και το βραβείο του Φοίνικα, με την ευγενική χορηγία του ZDF στις τρεις νικητήριες ταινίες μικρού μήκους της κατηγορίας μICRO.
- Πέρα από τις προβολές, ποιες άλλες δράσεις ετοιμάζετε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ;
Παράλληλα με τις τρεις κινηματογραφικές σκηνές, φέτος θα φιλοξενήσουμε την έκθεση: «Η Αττική Γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22» του Ιδρύματος της Βουλής. Θα υπάρξουν εργαστήρια κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών για τα παιδιά του νησιού, όπως ακόμη θεατρικό παιχνίδι και παραστάσεις θεάτρου σκιών. Θα πραγματοποιηθούν τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις, που θα αφορούν και αυτές τα ιστορικά γεγονότα του 1922, workshops και επιμορφωτικές εισηγήσεις, ακαδημαϊκές διαλέξεις σχετικά με τον κινηματογράφο και τις κοινωνικές επιστήμες, θεατρικό αναλόγιο, masterclasses και pitching labs για τη διασύνδεση των δημιουργών και καλλιτεχνών με την κινηματογραφική παραγωγή. Θα υπάρξουν επίσης υπέροχες συναυλίες και τα μουσικά διαλείμματα ανάμεσα από τις προβολές της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και DUETO 16 κ.ά.
- Πείτε μου λίγο για το δικό σας ταξίδι. Από την Κωνσταντινούπολη στο Καστελλόριζο με όχημα τις σπουδές στην Ιστορία και την μελέτη της καθ’ ημάς Ανατολής. Πώς προέκυψαν όλα αυτά;
Το δικό μου ταξίδι καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Πόλη: Εκεί γεννήθηκα το 1972, στα Ταταύλα, σε μια ειδυλλιακή Πόλη, αληθινό σταυροδρόμι πολιτισμών, Δύσης και Ανατολής…
Καθοριστικό ρόλο στην πορεία μου σίγουρα έχει παίξει αυτή η μοναδική Πόλη, κοιτίδα όλου Ελληνισμού για πολλούς συνεχόμενους αιώνες – αυτή η ίδια η Πόλη με μύησε στην αξία της Ιστορίας την οποία αγάπησα και υπηρέτησα από μικρή ηλικία.
Το Καστελλόριζο το γνώρισα στα 18 και τολμώ να πω ότι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έκτατε οι γονείς μου παραθέριζαν εκεί τα καλοκαίρια και εγώ το επισκεπτόμουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Πόλης και Καστελλορίζου είναι η ίδια η Ιστορία και ο γεωγραφικός προσδιορισμός -διττή ταυτότητα: μεταξύ Δύσης και Ανατολής και το Καστελλόριζο και η Πόλη, στο μεταίχμιο, στο συγκέρασμα των δυο κόσμων… διατείνομαι ότι αυτό ακριβώς αποτελεί και την ίδια μας την ιδιοσυγκρασία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση info@beyondborders.gr