Θεσσαλονίκη: Μια εγκατάσταση από νέον για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής
Μια στοχαστική ή ακόμα και αισιόδοξη προσέγγιση του ιστορικού τραύματος της Μικρασιατικής Καταστροφής προτείνει ο Βασίλης Μπαλάσκας, εικαστικός, διευθυντής Έρευνας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Kingston στο Λονδίνο, μέσα από το διατομεακό project του «2291» της ERGON-CULTURE.
Μέσα από την αντιστροφή των ψηφίων της χρονολογίας της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), ο Βασίλης Μπαλάσκας καλεί το ελληνικό αλλά και το διεθνές κοινό να τοποθετήσει τα γεγονότα της Καταστροφής, καθώς και σε όσα οδήγησαν σε αυτήν και όσα ακολούθησαν, μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο διαρκούς μεταβολής, όπως αυτό που κατεξοχήν χαρακτηρίζει την ελληνική ιστορία και την περιοχή της Μεσογείου.
Μέσω του project, το 2291 καθίσταται μια φανταστική χρονολογία, που αναφέρεται όχι μόνο στον οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα των προσφυγικών καταστροφών, αλλά και στην ελπίδα αυτές να εκλείψουν νωρίτερα παρά αργότερα.
Κεντρικός άξονας είναι μία εγκατάσταση neon μεγάλων διαστάσεων, που αποτελείται από τις φράσεις «THERE IS NO SEA WITHOUT A LAND» («Δεν υπάρχει θάλασσα χωρίς στεριά») και «THERE IS NO LAND WITHOUT A SEA» («Δεν υπάρχει στεριά χωρίς θάλασσα») και επιχειρεί μία ποιητική ανάγνωση της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Δράσεις - Εργαστήρια
Το πρότζεκτ «2291», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 τού θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πλαισιώνεται από μια δίγλωσση έκδοση, δύο δράσεις - εργαστήρια, συμβουλευτική υποστήριξη, ιστότοπο (www.2291.gr) και διεθνή ημερίδα, με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο του Kingston.
Οι δράσεις - εργαστήρια από τον Βασίλη Μπαλάσκα, στα οποία ο καλλιτέχνης θα αναλύσει την εγκατάσταση και θα προσφέρει ένα εναλλακτικό είδος ξενάγησης, θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 22 Ιουλίου 2022, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (11:00-13:00).
Η πρώτη δράση, την Πέμπτη 21 Ιουλίου, απευθύνεται σε νέους και εφήβους, με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και η δεύτερη δράση, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65+), τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν μία διαφορετική οπτική πάνω στη συνέχεια ιστορίας και τέχνης.
Η προεγγραφή είναι υποχρεωτική στο ergonculture@gmail.com.