62.500 δολάρια για το βιβλίο παραμυθιών της Άννας Φρανκ
Στην τριπλάσια τιμή από την αρχική εκτίμηση του δημοπρατήθηκε τελικά το βιβλίο με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ που ανήκε στην Άννα Φρανκ.
Το ποσό των 62.500 δολαρίων φέρεται ότι κατέθεσε το Μουσείο Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Βοστόνη σύμφωνα με τους New York Times ξεπερνώντας τις πιο γενναιόδωρες προβλέψεις των ανθρώπων του οίκου δημοπρασιών Swann Auction Galleries που είχαν υπολογίζει την αξία του κάπου ανάμεσα στις 20.000-30.000 δολάρια.
Η ιστορία πάει κάπως έτσι
Σε μια υπαίθρια αγορά του Άμστερνταμ, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, κάποιος αγόρασε μια φθαρμένη έκδοση του 1925 των Παραμυθιών του Αδελφών Γκριμ για να το δωρίσει στα παιδιά του.
Δεκαετίες αργότερα, τα παιδιά ενήλικοι αναγνώστες πια ανακάλυψαν στο εσωτερικό μέρος του εξωφύλλου δύο μοναδικά ονόματα γραμμένα με κυρτά, καμπυλωτά και ενωμένα γράμματα: Άννα και Μαργκό Φρανκ.
Ήταν ήδη τα 70s και το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ που είχε γράψει στη σοφίτα της, κρησφύγετο από τους Ναζί, ήταν ήδη διάσημο. Το όνομα της ένας μύθος. Οι ιδιοκτήτες των παραμυθιών επικοινώνησαν με τον πατέρα της, Ότο, για να τους επιστρέψουν το βιβλίο.
Η επιστολή του, απάντηση στις 10 Ιουνίου του 1977 έγραφε:
“Βλέποντας πως το βιβλίο που βρήκατε είναι μια υπέροχη εικονογραφημένη έκδοση των Παραμυθιών των Αδελφών Γκριμ, και διακρίνοντας στο γράμμα σας την συμπόνια για όσα ζήσαμε, θα ήθελα να κρατήσετε το βιβλίο για την κόρη σας, στη μνήμη των παιδιών μου”.
Σήμερα, περίπου σαράντα χρόνια αργότερα, η σπάνια έκδοση που μάλλον ήταν και δώρο της μεγαλύτερης αδελφής της Άννας Φρανκ, Μαργκό, στην ίδια, δημοπρατείται από τις Swann Galleries στις 5 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο θα το συνοδεύει το γράμμα του πατέρα Ότο Φρανκ.
“Η Άννα Φρανκ ήθελε να γράψει παραμύθια και είναι πιθανόν ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να την οδήγησε σε αυτή τη παιδική επιθυμία” είπεο Νίκολας Λόουρι, πρόεδρος της Swann Auction Galleries.
Το βιβλίο με την Κοκκινοσκουφίτσα και τα άλλα ιστορικά παραμύθια των Γκριμ μας υπενθυμίζει την τραγική ιστορία ενός παιδιού που έζησε μέσα στο φόβο και θα ήθελε να ζήσει αυτή καλά και εμείς καλύτερα.