Έφυγε από τη ζωή ο αιρετικός σκιτσογράφος Σινέ
“Αυτό με ενοχλεί πραγματικά πολύ” γράφει το κεντρικό σημείωμα στην ιστοσελίδα Siné Mensuel. Είναι τα λόγια του ίδιου του δημιουργού και εμπνευστή της, του Γάλλου σκιτσογράφου Μορίς Σινέ που αποχαιρέτησε τους πρώην συνεργάτες και άσπονδους εχθρούς του στο Charlie Hebdo με σκωπτικό χιούμορ.
Ο πρώην συνεργάτης της Ηebdo έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών σήμερα σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού έπειτα από μια επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσε η Siné Mensuel, στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
“Επρόκειτο να υποβληθεί απόψε σε μια σοβαρή επέμβαση στον πνεύμονα” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οικογένειας, Ντομινίκ Τρικόντ. “Αν και ήταν σοβαρά άρρωστος, σχεδίασε ο ίδιος το τελευταίο εξώφυλλο του Siné Mensuel” πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Μορίς Σινέ ήταν βαριά άρρωστος εδώ και μήνες, όμως συνέχισε να ασχολείται με το περιοδικό του ακόμα κι από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Στο τελευταίο χρονογράφημά του αυτήν την εβδομάδα, ο Σινέ αναφερόταν “στον θάνατο που παραμονεύει και σκαλίζει ασταμάτητα γύρω από εμένα σαν γουρούνι που αναζητά τρούφες”.
“Είναι τρομακτικά εκνευριστικό να μην σκέφτεσαι ψυχωτικά τίποτα άλλο από τον θάνατό σου που προσεγγίζει, τους μελλοντικούς επικήδειούς σου και την θλίψη των συγγενών σου” συνέχισε ο ίδιος. “Να πεθαίνεις; Μάλλον να ψοφάς” συμπλήρωσε.
Φίλος του ποιητή Ζακ Πρεβέρ, ο Σινέ ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας γενιάς Γάλλων γελοιογράφων της δεκαετίας του 1970, που ενώθηκαν γύρω από το περιοδικό Charlie Hebdo, όπως ο Βολίνσκι και ο Καμπού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στην επίθεση των τζιχαντιστών που αποδεκάτισαν την ομάδα σύνταξης της εφημερίδας τον Ιανουάριο του 2015.
Ιστορική προσωπικότητα του Charlie Hebdo, απολύθηκε το 2008 έπειτα από 20 χρόνια συνεργασίας, καθώς κατηγορήθηκε για αντισημιτικές θέσεις, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνήθηκε.
Μια βεντέτα πολιτικής ανορθοδοξίας
Ήταν 2008 όταν ο Σινέ, έγραψε με αφορμή τον γάμο του γιου του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην έκδοση σάτιρας: “Δήλωσε ότι επιθυμεί να ασπαστεί τον ιουδαϊσμό προτού παντρευτεί τη μνηστή του που είναι Εβραία και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας. Θα πάει μπροστά στη ζωή του ο μικρός!”
Δύο εβδομάδες αργότερα ο τότε διευθυντής του Charlie Hebdo Φιλίπ Βαλ -που στη συνέχεια έγινε διευθυντής του ραδιοφώνου France Inter, διορισμένος από τον Σαρκοζί- τον απέλυσε.
Ο Σινέ δεν παραιτήθηκε εύκολα, πήγε το Charlie Hebdo στα δικαστήρια για καταχρηστική απόλυση και το δικαστήριο που μέχρι τότε δεν είχε καταδικάσει ποτέ το έντυπο παρά τις απανωτές φορές που βρέθηκε κατηγορούμενο για την προσβολή όλων των θρησκειών (μόνο η Καθολική Εκκλησία το είχε μηνύσει μία ντουζίνα φορές) καταδίκασε το σατιρικό έντυπο επιβάλλοντάς αποζημίωση 40.000 ευρώ στον απολυμένο.
Ο Σινέ δημιούργησε το δικό του περιοδικό, το Siné Hebdo, που μετονομάστηκε σε Siné Mensuel.
“Συνεχίστε τον αγώνα” φέρεται να είπε ο ίδιος. “H μάχη θα συνεχιστεί κάθε μήνα σύμφωνα με την επιθυμία του” σημειώνουν οι συνεργάτες του.