Μια αρχαία λύρα από το Θέατρο Δάσους έπαιξε για το CBS
Ανανεώθηκε:
Το Θέατρο Δάσους ήταν γεμάτο με χιλιάδες πέτρες. Στον κεντρικό χώρο έχουν πάρει θέση οι διαγωνιζόμενοι που πρέπει σύμφωνα με τους κανόνες του τηλεπαιχνιδιού να τις γυρίσουν μια - μια για να βρουν από κάτω κάποιο τεκμήριο ή κάποιο στοιχείο για να περάσουν στο επόμενο αγώνισμα.
Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στη Θεσσαλονίκη προβλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο δίκτυο CBS, στο επεισόδιο του 33ού κύκλου της Αμερικανικής σειράς «Amazing Race» με εκατομμύρια θεατές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μάλιστα το συγκεκριμένο επεισόδιο του γνωστού αμερικανικού ριάλιτι περιπέτειας, στο οποίο οι ομάδες αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, η μουσική που χρησιμοποιήθηκε «ντύθηκε» με τους ήχους αρχαίας λύρας από δύο Θεσσαλονικείς.
«Αυτό που κάναμε ήταν να παίζουμε μουσική με την αρχαία λύρα ενώ εξελισσόταν τα αγωνίσματα στο θέατρο, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Πυθίας, που είχε μόλις δώσει τον χρησμό στους παίκτες», λέει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Θεόδωρος Κουμαρτζής. Μουσικός και συνιδρυτής του Διαδραστικού Μουσείου Αρχαίων Μουσικών οργάνων Seikilo στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την Λίνα Παλερά, λυρίστρια και υπεύθυνη σπουδών της πρώτης παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης αρχαίας λύρας (Lyre Academy.com), έκαναν διάσημη την αρχαία λύρα, καθώς η σύνθεσή τους μπήκε μέσω της πολυβραβευμένης σειράς στα σπίτια εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολουθούν φανατικά τη σειρά.
Ήταν μια πρωτότυπη μουσική καθώς η οδηγία από την εταιρεία παραγωγής δεν ήταν άλλη «από το να είναι τα ακούσματα διαφορετικά αλλά και να κουμπώνουν με το χώρο» όπου έγιναν τα γυρίσματα. «Όταν προβλήθηκε στο CBS, μας ενημέρωσαν συγγενείς και φίλοι που ζουν μόνιμα στην Αμερική ότι είδαν το επεισόδιο, είδαν το Θέατρο Δάσους και την όμορφη πόλη μας και όπως μας είπαν, είχαν την ευκαιρία να δουν γνώριμα μέρη, μας αναγνώρισαν, ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή μας και βέβαια και εμείς ακόμη περισσότερο που μας δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουμε τη δουλειά μας και την αγάπη μας για την αρχαία λύρα και τη διάδοσή της» λέει ο κ. Κουμαρτζής.
Τα γυρίσματα στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη έγιναν το περασμένο φθινόπωρο κάτω από άκρα μυστικότητα. Πιο συγκεκριμένα, το επεισόδιο 9 της σειράς γυρίστηκε στο Θέατρο Δάσους με την πολυμελή ομάδα παραγωγής, καθώς περισσότερα από 180 άτομα ταξίδεψαν για δυο μέρες στη πόλη με την συνεργαζόμενη εταιρεία από την Αθήνα αλλά και απευθείας από την Αμερική, για να καλύψουν από κάθε πιθανή γωνία τον διαγωνισμό, αναδεικνύοντας όχι μόνο την γαστρονομία αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής σε όλο τον κόσμο.
Μαθαίνουν να παίζουν αρχαία λύρα από το σπίτι τους
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο όργανο μεγαλώνει πάντως όλο και περισσότερο. Η οικογένεια Κουμαρτζή που διατηρεί οργανοποιείο στον Ευρωπό του Κιλκίς κατασκευάζει αρχαίες λύρες, ενώ τα μέλη της, ταυτόχρονα συνθέτουν, τραγουδούν, διοργανώνουν εκδηλώσεις και μέσω του το Youtube Channel Seikilo έχει συστήσει πληθώρα μουσικών της Θεσσαλονίκης στο παγκόσμιο κοινό.
«Το ενδιαφέρον για την πόλη της Θεσσαλονίκης μεγαλώνει συνεχώς αφού γίνονται στη χώρα μας και άλλα γυρίσματα για ταινίες διεθνούς αναγνώρισης. Η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης που λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια έχει ήδη τεράστια απήχηση από άκρη σε άκρη της γης και μέσα από αυτήν μπορεί κάποιος να μάθει να παίζει λύρα από το σπίτι του», σημειώνει ο κ. Κουμαρτζής.
Μάλιστα, όπως λέει, όσοι είχαν σκοπό να επισκεφτούν την πόλη και να γνωρίσουν την αρχαία λύρα αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία τους προηγούμενους μήνες, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μερικά μαθήματα από το σαλόνι τους. Η πλατφόρμα, αριθμεί αρκετά μέλη κατά βάση στην Αμερική, Ιαπωνία και Ταϊβάν που δείχνουν σεβασμό και αγάπη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.