ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαριάννα Μασάδη: Μια Ελληνίδα δεύτερης γενιάς φέρνει ξανά την ελληνική μουσική στη Γερμανία

Η Μαριάννα Μασάδη

Ελληνογερμανίδα δεύτερης γενιάς, η Μαριάννα Μασάδη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στουτγάρδη πριν μετακομίσει στο Μόναχο και μετά στο Τέγκερνζεε, ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα στις βαυαρικές Άλπεις, όπου ζει τα τελευταία χρόνια.

Στη Βαυαρία -ιδιαίτερα στο Μόναχο- ζουν περισσότεροι από 20.000 Έλληνες. Οι περισσότεροι δεύτερης γενιάς, όπως η Μαριάννα. Κι εδώ δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα σύζευξη, καθώς η Βαυαρία είναι ένα από τα μέρη της Γερμανίας με την ισχυρότερη δική του πολιτιστική παράδοση.

Πόσο χωράει ο ελληνικός πολιτισμός, σε όλες του τις σύγχρονες εκφάνσεις μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον; «Είμαι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του "παντρέματος"», λέει η ίδια. «Έχω γερμανική οργάνωση και ελληνικό ταμπεραμέντο, πότε βγαίνει μπροστά η Ελλάδα, πότε η Γερμανία, η Γερμανία είναι για μένα η έκφραση και η Ελλάδα το συναίσθημα».

Κάπως έτσι είναι και η μουσική της Μαριάννας Μασάδη, η οποία έκανε την πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή να τραγουδήσει με γερμανικό στίχο, αλλά εντελώς ελληνικούς ήχους.

Το τραγουδι της «Kalinihta» κάνει θραύση στο youTube και φαίνεται ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν εξίσου το ίδιο το τραγούδι όσο και τα πλάνα από την Κέρκυρα, όπου και γυρίστηκε το βίντεο κλιπ.

Στο ίδιο κλίμα είναι και όλα της τα τραγούδια, τα οποία βγαίνουν ένα ένα καθώς η πανδημία εμπόδισε -προς το παρόν- την κυκλοφορία ενός ολοκληρωμένου δίσκου.

Τι επιδιώκει να κάνει η ίδια με τα τραγούδια της; «Θέλω να μοιραστώ τη χαρά με τον κόσμο», λέει απλά, και αυτή η χαρά είναι η ελληνική πλευρά της που είναι διάχυτη στη μουσική της. «Περισσότερο από ποτέ, αυτό το ένοιωσα μετά την πανδημία», συμπληρώνει, «καθώς ο κόσμος έχει ανάγκη από αισιοδοξία και διασκέδαση». Η ίδια περιγράφει τη μουσική της σαν μια «ολοκληρωμένη εμπειρία», καθώς οργανώνει τα πάντα στο μυαλό της, από το τραγούδι ως την εικόνα και τις χορογραφίες.

Υπ' αυτήν την έννοια δεν υπερβάλουν όσοι θεωρούν τη Μαριάννα Μασάδη διάδοχο της Νάνας Μούσχουρη και της Βίκυς Λέανδρος, με τη διαφορά ότι ο δικός της ήχος, αλλά και η εικόνα, είναι πολύ πιο κοντά στο σήμερα.

Συσρτάκι στο ελληνικό σχολείο της Στουτγάρδης

Οι πρώτες αναμνήσεις ειναι σχεεδόν αυτονόητες για ένα παιδί που μεγάλωσε στη γερμανία από γονείς μετανάστες. Ένα συρτάκι στη σχολική γιορτή, μαζί με τις δύο αδελφές της και μπροστά σε 500 άτομα. Ίσως ήταν εκεινη η στιγμή που άρχισε να συλλαμβάνεται στο μυαλό της το όνειρο.

Η ελληνική μουσική πρωταγωνιστούσε φυσικά και στα οικογενειακά τραπέζια και τις γιορτές, όπως σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Τα ακούσματά της από εκείνην την εποχή παραμένουν αναλλοίωτα: «Θεοδωράκης», απαντά αυτόματα όταν τη ρωτά κάποιος για τον αγαπημένο της συνθέτη, χωρίς στη συνέχεια να παραλείπει και τον Χατζηδάκι αλλά και τον Λέο Λέανδρος, πατέρα της Βίκυς. Και παρά την έμφυτη αισιοδοξία της, λέει ότι θα ήθελε να τραγουδήσει κάποια στιγμή το «Μαουτχάουζεν».

Η καθοριστική γνωριμία με τον Μίκη Θεοδωράκη

Με τον ίδιον τον Μίκη γνωρίστηκε όταν ήταν ακόμη παιδί, στη Γερμανία. Τραγούδησε μπροστά του το «Στο περιγιάλι το κρυφό» κι εκείνος της είπε: «Συνέχισε έτσι κορίτσι μου, θα καταφέρεις κάτι πολύ μεγάλο. Έχεις χρόνια μπροστά σου…».

Τα χρόνια πράγματι πέρασαν αλλά για την ίδια έφεραν μια πορεία μακριά από το τραγουδι. Γάμος, παιδιά, δουλειά την απορρόφησαν, χωρίς να ξεχνά το μεγάλο όνειρο. Ήταν και πάλι ο Μίκης, με τον οποίο βρέθηκε ξανά το 2009 που άλλαξε τα πάντα. Ένας κοινός συνεργάτης έφερε τις ηχογραφίσεις της στον μεγάλο μουσικό, εκείνος τις άκουσε και την ενθάρρυνε, λέγοντας της «είσαι η φωνή της Ελλάδας». Ήταν τότε που πήρε την απόφαση να το πιάσει από εκεί που το είχε αφήσει και να αρχίσει πλέον να ασχολείται με το τραγούδι εντατικά.

Τα παιδιά της είχαν μεγαλώσει, οι μεγάλες περιπέτειές της ήταν πλέον πίσω της και μετά το διαζύγιό της ήρθε ο δεύτερος γάμος, με το Γερμανό σύζυγό της, στον οποίο αναφέρεται διαρκώς και τον χαρακτηρίζει «τρομερά υποστηρικτικό». Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία που συνεχίζεται και τη φέρνει σε μια απρόσμενη τροχιά, αυτή ενός δεύτερου κύματος αγάπης των Γερμανών για την ελληνική μουσική.

Η ολοκληρωμένη μουσική της δουλειά είναι προϊόν της συνεργασίας της με την Κριστίνα Μπαχ ενώ πρόθεσή της είναι να έρθει να τραγουδήσει στην Ελλάδα τα τραγούδια που γράφουν γι αυτήν ο στιχουργός Νίκος Μωραίτης και ο συνθέτης Λέο Λέανδρος.

Μια μουσική γέφυρα ή κάτι περισσότερο;

Η Μαριάννα Μασάδη δεν επαναπαύεται. «δεν είναι η επιτυχία το θέμα. Ευπρόσδεκτη, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός». Θέλι να επεκτείνει τους μουσικούς της ορίζοντες, να τραγουδήσει κομμάτια Ελλήνων και Γερμανών δημιουργών, να μπορέσει να ταξιδέψει το κοινό μέσα από τα τραγούδια της και αυτά να βρουν μια θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή.

«Θέλω να καταφέρω να ενώσω μουσικά τους λαούς του νότου με τους λαούς της κεντρικής Ευρώπης. Οι λαοί αυτοί, οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ελβετοί αγαπούν το ελληνικό τραγούδι και βλέπω ότι τα ηχοχρώματα που έχουν τα τραγούδια μου τους αρέσουν».

Η μουσική της, εξάλλου, δεν διαφέρει από την ίδια. Σε ερώτηση αν θα προτιμουσε να ζει στην Ελλάδα ή στη Γερμανία, αν έπρεπε να επιλέξει, απαντά: «Τα χρειάζομαι και τα δυο. Είμαι η Μαριάννα, η Ελληνογερμανίδα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο». και λέγοντάς το, γίνεται η φωνή χιλιάδων Ελλήνων που ζουν μακριά από την Ελλάδα, αλλά με την Ελλάδα στην καρδιά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης