Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: «Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για την αποκατάσταση
Ανανεώθηκε:
Την ομόφωνη θετική του γνωμοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος μελετών και εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κοίλου του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης, παρείχε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίνοντας την προμελέτη-πλαίσιο του μεσαίου κοίλου του Θεάτρου και την προμελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Α΄ διαζώματος.
Η εκπόνηση της μελέτης-πλαισίου του μεσαίου κοίλου βασίστηκε στην αποτίμηση των εργασιών αποκατάστασης του κάτω κοίλου, στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την εικοσαετή ενασχόληση με το μνημείο, στη συστηματική παρατήρηση, τεκμηρίωση και καταγραφή της εξέλιξης της παθολογίας του Θεάτρου.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία οριοθετούνται η επιθυμητή έκταση του έργου, η χρονική ιεράρχηση των εργασιών, καθώς και πρόγραμμα συμπληρωματικών ερευνών και μελετών που ενδεχομένως θα απαιτηθούν. Κρίσιμοι παράγοντες που επηρέασαν τη διαμόρφωση πρότασης ως προς τον τρόπο επέκτασης των εργασιών στο μεσαίο κοίλο, αποτέλεσαν οι παράγοντες «χρόνος» και «φθορά».
Επεμβάσεις με χρονική και θεματική ιεράρχηση
Αντικείμενο της προμελέτης αποτελεί η αποκατάσταση του συνόλου του Α' Διαζώματος σύμφωνα με τις αρχές και την εγκεκριμένη μεθοδολογία που έχει ήδη εφαρμοστεί για την αποκατάσταση του κατώτερου κοίλου, και η επικαιροποίηση της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης που αφορά στην περιοχή των κερκίδων 1 και 2. Επίσης, αξιοποιούνται οι αναλυτικές επιτόπιες μετρήσεις και η δημιουργία βάσης δεδομένων για κάθε αρχιτεκτονικό μέλος μελετώντας την αυθεντική τους θέση και την άρση των παρατοποθετήσεων.
Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, είπε σχετικά: «Το Ιερό της Αρχαίας Δωδώνης αποτελεί έναν από τους μείζονος σημασίας και ενδιαφέροντος αρχαιολογικούς χώρους. Το εν εξελίξει έργο, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" και με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια των επεμβάσεων στο μνημειακό σύνολο που εκτελούνται ήδη από τις αρχές του 2000. Οι ανωτέρω μελέτες εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκατάστασης του Θεάτρου και διατυπώνουν συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις για τη στερέωση και αποκατάστασή του. Σταθερή προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί η συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης του Θεάτρου, η προστασία και ανάδειξη του συνόλου των μνημείων του Ιερού, η αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού όπως και η βελτίωση της ασφάλειας του χώρου».
Οι επεμβάσεις στη μεσαία ζώνη του Θεάτρου ιεραρχούνται χρονικά και θεματικά. Ξεκινούν με τη συντήρηση και αποκατάσταση του Α΄ διαζώματος. Ακολουθεί η σταδιακή ανά κερκίδα εκπόνηση-έγκριση-υλοποίηση μελετών συντήρησης εδωλίων και βαθμίδων και επανατοποθέτησή τους, ξεκινώντας από την κεντρική κερκίδα 5Β, που εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό θραυσμένων εδωλίων από όλες τις κερκίδες της μεσαίας ζώνης.
Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την προμελέτη πλευρικών αναλημμάτων και εξωτερικών κλιμακοστασίων και τη μελέτη στατικής επάρκειας αναλημμάτων κοίλου και αναλημμάτων κλιμακοστασίων για το Β΄ διάζωμα.