ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχιτεκτονική: Η νέα Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία από το γραφείο της Ζάχα Χαντίντ

Αρχιτεκτονική: Η νέα Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία από το γραφείο της Ζάχα Χαντίντ
Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects

To διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects (ZHA), της εκλιεπούσας Ιρακινής Ζάχα Χαντίντ, ολοκλήρωσε την Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής δημόσιο πάρκο, δίπλα στα Ενετικά Τείχη της πόλης.

Η πολυεπίπεδη Πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο είναι χτισμένη σε ένα τμήμα της ξερής τάφρου που μαζί με τα Ενετικά Τείχη σηματοδοτούν το όριο μεταξύ του παλαιότερου τμήματος της Λευκωσίας και των νέων γειτονιών που την περιβάλλουν. Τα Ενετικά Τείχη και η ξηρά τάφρος κατασκευάστηκαν κατά τον Μεσαίωνα και ανακατασκευάστηκαν εκτενώς από τους Βενετούς τον 16ο αιώνα.

Ο σχεδιασμός του Zaha Hadid Architects (ZHA) μετατρέπει το σημείο σε μια σειρά από δεντρόφυτους περιπάτους, πλακόστρωτες πλατείες, χώρους πρασίνου και υδάτινα στοιχεία. Η φιλοδοξία των αρχιτεκτόνων είναι το πάρκο να είναι το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία μιας «πράσινης ζώνης» περιμετρικά της παλιάς πόλης.

Καθώς τα Ενετικά Τείχη και η τάφρος εκτείνονται κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής που χωρίζει την ελληνική από την κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, το αρχιτεκτονικό γραφείο οραματίστηκε την Πλατεία Ελευθερίας ως το πρώτο στάδιο μιας μεγαλύτερης πολεοδομικής ανάπλασης που θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την επανένωση της πρωτεύουσας.

«Η μεταμόρφωση της Πλατείας Ελευθερίας από το ZHA συνδυάζει την πλούσια ιστορία της Λευκωσίας με μια ακλόνητη αισιοδοξία για το μέλλον», εξηγεί το στούντιο αρχιτεκτονικής.

Το τοπίο ενσωματώνει μια σειρά από καμπύλες τσιμεντένιες γέφυρες και διαδρομές πρόσβασης, οι οποίες βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ της βάσης της ξηρής τάφρου και των γειτονικών δρόμων.

@Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects

«Οι ρευστές γεωμετρίες της τάφρου έχουν δημιουργηθεί μέσω της διαδικασίας τριγωνισμού των ακανόνιστων μορφών των αρχαίων οχυρώσεων για να δημιουργηθούν σημεία έντασης που ορίζουν καθίσματα, παρτέρια ή υδάτινα στοιχεία μέσα στο νέο πάρκο», σημειώνει το ZHA.

«Το γρανιτένιο οδόστρωμα της τάφρου μεταδίδει μια διαχρονική στερεότητα, ενώ οι ανοιχτοί σύνδεσμοι μεταξύ των πλακών γρανίτη δημιουργούν ένα παθητικό σύστημα αποστράγγισης όμβριων υδάτων που επιτρέπει στα νέα δέντρα που φυτεύονται μέσα στην τάφρο να εξισορροπούν φυσικά τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων και να μειώνουν τη διάβρωση των θεμελίων των μεσαιωνικών τοίχων», εξηγεί η ανακοίνωση του γραφείου.

@Laurian Ghinitoiu/Zaha Hadid Architects

Η Πλατεία Ελευθερίας θα έχει επίσης δύο καφετέριες και περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης, ως τρόπο απελευθέρωσης περισσότερου χώρου πάνω από το έδαφος για τους πεζούς.

Αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, ο χώρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενηθούν μια ποικιλία από φεστιβάλ και δημόσιες εκδηλώσεις.