ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατερίνα Βρανά: Από το κώμα στη Μαλαισία, όρθια στη θεατρική σκηνή της Αθήνας, με χιούμορ και πείσμα

Το «θαύμα» της Κατερίνας Βρανά δεν είναι ότι μπορεί και σηκώνεται όρθια ξανά, μετά την «περιπέτεια με την υγεία της», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ. Το «θαύμα» είναι ότι είναι μαζί μας και το επίτευγμα είναι ότι πρωταγωνιστεί σε μια θεατρική παράσταση, το «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ' τη γη», αξιοποιώντας πρωτίστως το υποκριτικό της ταλέντο και δευτερευόντως το χιούμορ, τους μύες και την ισορροπία της – όση διαθέτει.

Αυτή η «περιπέτεια με την υγεία της», το 2017 στη Μαλαισία, έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της καθώς επηρέασε την παρεγκεφαλίδα, το κέντρο συντονισμού και ισορροπίας του εγκεφάλου, επομένως δεν μπορεί να περπατήσει, ενώ προκάλεσε και σημαντικό πρόβλημα στην όρασή της. Η Κατερίνα Βρανά όμως, δεν επιβίωσε της περιπέτειας αυτής «απλώς», αλλά εργάζεται καθημερινά για να κάνει το καλύτερο που μπορεί, τόσο στις παραστάσεις της όσο και στη ζωή της.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε η Κατερίνα Βρανά στο CNN Greece:

Η Κατερίνα Βρανά συστήνεται ως «stand up comedian, ηθοποιός και επίσημα ανάπηρη», θέλοντας να συμπεριλάβει όλες τις ιδιότητες που τη συγκροτούν και μας απαγορεύει να της μιλάμε στον πληθυντικό. Κάθε συζήτηση που κάνει, όπως εξομολογείται, περιλαμβάνει μία αναλυτική περιγραφή του τι της συνέβη ακριβώς στη Μαλαισία – αν δεν φαίνεται να την ακούει κανείς, όπως μας λέει, καθώς όλοι νομίζουν πως είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Και αυτό, όπως τονίζει και ξανατονίζει, δεν ισχύει.

Ξεκινώντας από την αρχή, για την Κατερίνα μαθαίνουμε ότι είναι «βέρα Αθηναία», δεν έχει καν εξοχικό. Τελειώνοντας το σχολείο, έφυγε στην Αγγλία για σπουδές κι εκεί ήταν που μπήκε το stand up comedy στη ζωή της: «Πήγα Αγγλία να σπουδάσω και όπως λέω μου άρεσε ο καιρός κι έμεινα – χα, χα, χα. Ξεκίνησα το stand up στην Αγγλία και για να λυθεί η γλώσσα μου στα αγγλικά, ξεκίνησα αυτοσχεδιασμό. Εκεί, πρέπει να σκέφτεσαι την ατάκα επί τόπου κι αυτό με βοήθησε πάρα πολύ να σκέφτομαι αγγλικά και να καταλάβω και να ενσωματώσω το φλεγματικό τους χιούμορ, που έρχεται ξαφνικά και σε χαστουκίζει».

Ακολούθησε μια επιτυχημένη καριέρα, που από το 2015 και μετά περιελάμβανε και μια σειρά διακρίσεις και βραβεύσεις – που η ίδια χαρακτηρίζει «ασήμαντες» για τις χώρες με παράδοση στο stand: «Είναι σαν να βγάζει μια λίστα το CNN και να λέει πως το καλύτερο σουβλάκι είναι στην Αυστρία. Ναι, αλλά δεν διαγωνίστηκαν τα ελληνικά σουβλάκια! Όχι, πως συγκρίνομαι εγώ με το σουβλάκι με πίτα, τίποτα δεν συγκρίνεται με το σουβλάκι με πίτα», εξηγεί.

Το 2017, λίγο μετά το τέλος του διαγωνισμού για τον «Καλύτερο Κωμικό του Κόσμου», όπου η ίδια αναδείχθηκε στην πρώτη πεντάδα, ο Μαλαισιανός νικητής κάλεσε τους πρώτους στη χώρα του. Εκεί θα έκαναν μία περιοδεία παραστάσεων, που θα καταγραφόταν και τηλεοπτικά, ώστε να προκύψει ένα ντοκιμαντέρ με όσα θεωρούν αστεία στη Μαλαισία οι ξένοι. Ενώ βρισκόταν στον τρίτο σταθμό της περιοδείας, στην πόλη Μαλάκα, όπως τονίζει η Κατερίνα κοιτώντας μας με νόημα, άρχισαν όλα:

«Άρχισα να νιώθω πολύ άσχημα. Πήγα στον γιατρό, όπου μου είπαν πως δεν ξέρουν ακριβώς τι έχω, αλλά να το παρακολουθώ, μήπως ήταν σκωληκοειδίτιδα. Το βράδυ χειροτέρεψα και με πήγαν στα επείγοντα, όπου μπήκα στο χειρουργείο, έβγαλαν τη σκωληκοειδίτιδα που ήταν καθαρή και ανακάλυψαν ότι είχα πάρα πολύ πύον. Το καθάρισαν, αλλά είπαν ότι ‘κάποιο λάκκο έχει η φάβα’ με τόσο πύον και με κρατήσαν για παρακολούθηση. Εκεί ανακάλυψαν ότι είχα διάτρηση εντέρου, έπεσα σε σηπτικό σοκ και μετά με έριξαν σε κώμα για να με σώσουν. Εκεί ξεκίνησε όλο αυτό το αν θα καταφέρω να συνέλθω και με πόση ζημιά».

«Αυτό θα κάνει πολύ καλή παράσταση»

Πράγματι, η Κατερίνα έμεινε σε κώμα δύο εβδομάδες, εκείνον τον Δεκέμβριο του 2017 στη Μαλαισία και έφτασε στον θάνατο πολλές φορές. Η στατιστική λέει πως 8 στους 10 που πέφτουν σε σηπτικό σοκ δεν μπορούν να το ξεπεράσουν, η ίδια ανήκε στους υπόλοιπους δύο και τα κατάφερε: «Από την ώρα που βγήκα από το κώμα, σκέφτηκα αυτό είναι γαμάτο, πολύ δραματικό και θα κάνει πολύ καλή παράσταση… Πρώτον ότι πήγα να πεθάνω στην πόλη Μαλάκα, ως Ελληνίδα κωμικός, από μόνο του, είναι καταπληκτικό».

Πράγματι, η πρώτη παράσταση που ανέβασε η Κατερίνα Βρανά όταν συνήλθε σε ικανοποιητικό βαθμό ήταν το «Staying alive – Σχεδόν Πέθανα». Η ίδια μιλάει με συγκίνηση για το πώς το κοινό ανταποκρίθηκε στην παράσταση εκείνη: «Όταν αποφάσισα να κάνω παράσταση είχα λίγο άγχος γιατί στην Ελλάδα φοβόμαστε τις αρρώστιες και στα θέματα αναπηρίας έχουμε άγνοια. Οπότε ήμουνα σε μια φάση, ‘εσύ τι κάνεις, τα διακωμωδείς κιόλας’… Ήξερα ότι είχα ένα κοινό που είναι η βάση μου, αλλά δεν το περίμενα αυτό που έγινε. Οι παραστάσεις ήταν όλες sold out από πριν, ο κόσμος γέλαγε και έδινε τόση αγάπη, ‘ναι, είμαστε μαζί σου’, που έγινε μέρος της αποκατάστασής μου».

Ζήτημα ισορροπίας

Ξυπνώντας από το κώμα, η Κατερίνα Βρανά ξεκίνησε τη διαδικασία επανόδου, παίρνοντας κάθε στιγμή ξεχωριστά:

«Δεν είχα καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που είχε γίνει. Το κατάλαβα σχετικά αργά, τον Ιανουάριο του ’18 που κάποιες εξετάσεις έδειξαν ότι έχει επηρεαστεί η παρεγκεφαλίδα - δεν ήξερα καν ότι έχω τέτοιο πράγμα. Πάντα ήμουν λίγο ανισόρροπη, οπότε αυτό δεν εξέπληξε κανέναν και το θέμα είναι ότι δεν έχω συντονισμό, δεν έχω ισορροπία. Είναι αυτό που παλεύω να εξηγήσω, γιατί τώρα στο θεατρικό είμαι όρθια και κάποια sites βγήκαν κι έγραψαν ‘ΘΑΥΜΑ’, ‘η Βρανά σηκώθηκε’ και ήμουν ‘what? Δεν είναι το θέμα να σταθώ όρθια, είναι να μείνω’. Κι επειδή μιλάω συνέχεια γι’ αυτό και λέω ‘δεν έχει βαρεθεί να τα ακούει ο κόσμος’ και τελικά ο κόσμος δεν ακούει! Οι μύες μου είναι μια χαρά, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΩ»!

Το ζήτημα με την Κατερίνα είναι ότι δεν γνωρίζει πότε, πώς και εάν, θα επανέλθει πλήρως. «Ποτέ κανείς δεν μου είπε ‘δεν θα ξαναπερπατήσεις’, μου είπε, πάρ’το πάνω σου και όπου φτάσεις. Τα πολύ ουσιαστικά πράγματα που με γεμίζουν μπορώ ακόμα να τα κάνω και με γεμίζουν χαρά και είμαι καλά, βλέπω φίλους, τρώω, βγαίνω. Το πιο σημαντικό που δεν μπορώ να κάνω είναι να δω σειρές και ταινίες γιατί έχει επηρεαστεί η όρασή μου, ήμουν τυφλή, τώρα επανέρχεται και η όραση, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα επανέλθει εντελώς. Δεν μπορώ να βαφτώ, δεν μπορώ να γράψω, οι λεπτές κινήσεις μου δεν υπάρχουν…», λέει για την αποκατάστασή της και συμπληρώνει για τη σημερινή της πραγματικότητα:

«Είμαι πολύ χαρούμενη με τη ζωή μου και εδώ που είμαι, έχω μικροενοχλήσεις, εντάξει. Όλοι έχουμε».

«Αυτή η πανδημία με έχει κάνει πιο ανάπηρη από ό,τι ήμουνα»

Την πανδημία, η Κατερίνα Βρανά την υποδέχτηκε με… ανοιχτές αγκάλες: «Στην αρχή ήταν τέλεια, γιατί έκλεισαν τα φυσικοθεραπευτήρια», τονίζει με έμφαση, δείχνοντας πως οι καθημερινές, απαραίτητες φυσικοθεραπείες την κουράζουν. Στη συνέχεια εξηγεί πώς εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο και τις… νοσοκόμες, που ζουν μαζί της και την βοηθούν: «Φτιάξαμε, εκείνες, δηλαδή, εγώ δεν έκανα τίποτα, ένα σωρό συνταγές, αβγά μπενεντίκτ, θα κάνουμε pancakes, δεν σου λέω πόσο βρίσιμο έφαγα, ήταν τόσο ωραία η αρχή της πανδημίας».

«Φεβρουάριο του ’21… εκεί τα είδα όλα. Δεν έκανα τίποτα, δεν μπορούσα να δω τους φίλους μου, δεν μπορούσα να πάω πουθενά, τα θέατρα κλειστά… Σε κάποια φάση ήμουνα ‘αυτή η πανδημία με έχει κάνει πιο ανάπηρη από ό,τι ήμουνα, άντε να φεύγει’. Είμαστε στο Όμικρον, πόσα γράμματα έχουν μείνει ακόμα;».

«Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ' τη γη»

Σήμερα η Κατερίνα Βρανά είναι πρωταγωνίστρια μιας από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν, το «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ' τη γη», που ανεβαίνει κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Ήβη, «Ήταν τεράστια πρόκληση από όλες τις απόψεις. Όταν ήρθε η Θέμις Μαρσέλλου να με δει και μου το πρότεινε, συγκινήθηκα, καταενθουσιάστηκα και χάρηκα γιατί ένιωσα ότι η ταινία, μου άρεσε, αλλά δεν είχε εμβαθύνει. Και όταν σου δίνεται η ευκαιρία να πεις μια ιστορία καλύτερα – κατά τη γνώμη σου - είναι μεγάλο πράγμα».

Η Κατερίνα Βρανά έχει μόνο καλά λόγια να μπει για τον συμπρωταγωνιστή της, Γιώργο Καπουτζίδη: «Και μετά δεν πίστευα ότι θα πει ‘ναι’ ο Καπουτζίδης και όταν το είπε, εγώ πανηγύριζα ‘θα παίξω με τον Γιώργο, θα παίξω με τον Γιώργο’. Και νομίζω έχουμε καταφέρει αυτό που θέλαμε, να πούμε αυτή την ιστορία με βάση την αγάπη και το πάθος για τη ζωή που είχε αυτή η γυναίκα που ήταν πανευτυχής που μπορούσε να τραγουδάει. Και οι γύρω της την προφύλαξαν από το να μάθει ότι δεν μπορεί να τραγουδάει. Μου αρέσουν τα πάντα σε αυτή την παράσταση, είμαι πανευτυχής, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΝΕ»!

Τη Μαλαισία, η Κατερίνα Βρανά θέλει να την επισκεφθεί ξανά. Ένα από τα μελλοντικά της σχέδια είναι να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ στο μέρος που «σχεδόν πέθανε» και να μιλήσει και πάλι με τους γιατρούς της, υπό άλλο πρίσμα αυτή τη φορά. Άλλωστε παρότι έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από τότε (του χρόνου, στην πενταετία, ετοιμάζει τεράστιο πάρτι), συνεχίσει να κρατάει επαφή μαζί τους. Η ίδια άλλωστε τονίζει πως στόχος της είναι συνεχώς να γίνεται καλύτερη επαγγελματικά: «Ε, κι η υγεία μου να καλυτερέψει, καλό θα ήταν, αλλά οκ, δεν επείγει»!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2021

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά · Head of Multimedia Hub | Σεραφείμ Ντούσιας · Κάμερα, ήχος, φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ, Γιώργος Χατζής · Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης