ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Γκαουντί στη Zaha Hadid: 12 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που δεν υπήρξαν ποτέ

Το οβάλ σχήμα του κτιρίου θα θυμίζει έναν κρίνο καθώς ο ανθήρας του λουλουδιού είναι και η έμπνευση του Σαντιάγο Καλατράβα για τα σχέδια ανέγερσης του ψηλότερου ουρανοξύστη που θέλει να σπάσει το ρεκόρ του ψηλότερου κτίσματος στο Ντουμπάι, μιας χώρας που ήδη φιλοξενεί το σημερινό ρεκόρ με το Μπουρτζ Χαλίφα που εδώ και έξι χρόνια βλέπει τον κόσμο από τα 828μ.

Το ζητούμενο του εμιράτου συγκεκριμένο. Αναζητούν ένα έβλημα του Creek Harbour, της αναβαθμισμένης περιοχής στο λιμάνι για να καλωσορίζουν τους επισκέπτες της EXPO 2020.

“Το σχέδιο έχει έναν σαφή συσχετισμό με την κλασική καλλιτεχνική φόρμα του παρελθόντος και τον πολιτισμό της χώρας, ενώ την ίδια ώρα λειτουργεί ως ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα” είπε ο αρχιτέκτονας που επενδύει στην τεχνολογία για τις δυναμικές φόρμες του. Με τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας μία από τις αναφορές του το κτίριο-παρατηρητήριο του Καλατράβα θα χαρίζει πανοραμική θέα στο Ντουμπάι και στο εσωτερικό του μια ζούγκλα θα φιλοξενεί τις δραστηριότητες των ενοίκων.

Καταστήματα και ένα πολυτελές ξενοδοχείο θα χαρίζουν αφορμές για να ζήσει κανείς από κοντά μια εμπειρία εν τη γενέσει της.

“Θα είναι ένα εθνικό μνημείο αλλά και ένας προορισμός” είπε ο Μοχάμαντ αλι αλ αλαμπαρ, πρόεδρος της κατασκευαστικής Εmaar Πroperties. Το αρχιτεκτονικό θαύμα που θα υψώνεται όσο θα ήταν το Μπουρτζ Χαλίφα με έναν Πύργο του Άιφελ τοποθετημένο στην κορυφή του θα είναι “φάρος ελπίδας για τον κόσμο, αφιερωμένος στην διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα επιτεύγματα, θα είναι ο προορισμός για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν και να πανηγυρίσουν τη ζωή”.

Το αμφίβολο παρελθόν του Σαντιάγο Καλατράβα

Ωστόσο μέχρι να αποδειχθεί ότι θα τα καταφέρουν μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωση, το 2020, είναι ένα αρχιτεκτονικό και βιωκλιματικό αριστούργημα στα χαρτιά.

Ο Καλατράβα είναι γνωστός για την αγάπη του στη μηχανική αλλά και την υπέρβαση των προϋπολογισμών του (όλοι θυμόμαστε πόσο τελικά κόστισαν στην Αθήνα τα έργα του ή το σκάνδαλο με την κατασκευή της Πόλης των Επιστημών και των Τεχνολογιών στη Βαλένθια που είχε αρχικό προϋπολογισμό 308 εκατ. για να τετραπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,2 δισ. ευρώ!)

Το Ντουμπάι όμως είναι πρόθυμο να πιστέψει ότι το όραμα του 64χρονου Καλατράβα θα είναι έτοιμο σε 4 χρόνια, άλλωστε θα έχει περίπου ένα δισ. δολάρια για να το δημιουργήσει.

Με αφορμή τις προθέσεις του εμιράτου, θυμόμαστε 12 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και ουτοπίες που δεν έγιναν ποτέ. Άλλωστε η ιστορία της αρχιτεκτονικής είναι γεμάτη με αποτυχημένες επιχειρήσεις και σχέδια που ανατράπηκαν και έμειναν στα αζήτητα. Οικονομική κρίση, ασυμφωνίες και τεράστιες δαπάνες απέτρεψαν την ολοκλήρωση μνημείων που μπορεί να κοσμούσαν σήμερα μεγάλες πόλεις.

Από τη Ρωσία, μέχρι το Ντουμπάι σας προσκαλούμε σε ένα οπτικό ταξίδι αρχιτεκτονικής φαντασίας που ήθελε να γίνει πραγματικότητα αλλά δεν τα κατάφερε. Γκαουντί, Zaha Hadid και αναρίθμητοι άλλοι αφηγούνται με τα σχέδια τους την αρχιτεκτονική σε ένα παράλληλο σύμπαν με καλές προθέσεις αλλά άτυχες καταλήξεις.

Still on the drawing board: The greatest buildings that never were by Thomas Page

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης