ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκανίασε τη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε χτες 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, τη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία τελεί υπό τη αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας.

«Βρίσκομαι στην πόλη που γεννήθηκα και έχει μια πολύ σημαντική θέση στην καρδιά μου. Σε μια γιορτή για το βιβλίο που επίσης είναι ένα θέμα που με αγγίζει βαθιά και για αυτό αισθάνομαι ότι δεν έχετε να με ευχαριστείτε για κάτι. Εγώ σας ευχαριστώ. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο δώρο που μου κάνατε σήμερα», είπε στην ομιλία της.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη της έκθεσης με τη γνωστή ρήση του ιστορικού Αΐζάια Μπερλίν «ένα βιβλίο είναι η απάντηση σε κάθε πληγή της ανθρωπότητας» και αναφέρθηκε στην αντοχή του βιβλίου και στην περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας ότι «τα περιοριστικά μέτρα της περσινής χρονιάς δεν έπληξαν μόνο τις διεθνείς εκθέσεις, αλλά ολόκληρο τον εκδοτικό χώρο.

Όμως το βιβλίο και ο κόσμος του, στην μακραίωνη ιστορία τους, έχουν υπερβεί και χειρότερες δοκιμασίες: τη λογοκρισία, τις απαγορεύσεις, τις κατασχέσεις, το κάψιμο στην πυρά».

Αναφερόμενη στη νέα πραγματικότητα που έρχεται να διερευνήσει η φετινή έκθεση, η ΠτΔ σημείωσε ότι η ανάπτυξη του διαδικτύου που τείνει να αλλάξει, αν όχι να μεταμορφώσει ριζικά την παραδοσιακή αλυσίδα της βιβλιοπαραγωγής, διόλου δεν ακυρώνει την ουσία του διπόλου συγγραφή/ ανάγνωση. «Αν, και λόγω πανδημίας, τα audiobooks, τα podcasts και οι διαδικτυακές παρουσιάσεις κερδίζουν έδαφος, ας μην ξεχνάμε ότι η πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού -σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας- παραμένει προσηλωμένη στο χαρτί», επισήμανε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη γερμανόφωνη λογοτεχνία που τιμάται στη φετινή διοργάνωση, σημειώνοντας ότι «ο διεθνής προσανατολισμός της έκθεσης στρέφει τη βελόνα της πυξίδας της προς την Γερμανία, μια χώρα που μας έδωσε μεγάλους κλασικούς».

O πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζίκας, έκανε λόγο για «μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό και το βιβλίο όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

Στη δια ζώσης επαναφορά της ΔΕΒΘ μετά από την περυσινή, αμιγώς ψηφιακή διοργάνωση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, σημειώνοντας ότι «η έκθεση είναι όχι μόνο ένα εμπορικό, αλλά πρωτίστως ένα πολιτιστικό γεγονός που εξαπλώνεται σε όλη την πόλη».

Διεθνείς συνεργασίες στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η γενική διευθύντρια των Ινστιτούτων Goethe Αθήνας και νοτιοανατολικής Ευρώπης Άνγκελα Κάγια μίλησε για την πληθώρα συζητήσεων με ποικίλα κοινωνικά θέματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, ενώ στο διάλογο μεταξύ των ανθρώπων του βιβλίου, που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης, επικεντρώθηκε και ο Γιούργκεν Μπος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της μετάφρασης.

Με αφορμή τον τίτλο της φετινής ΔΕΒΘ «Οι διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου», η Μποντούρ Αλ Κασίμι, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών, στάθηκε ιδιαίτερα στην «επανάσταση» που έχει έρθει στο χώρο του βιβλίου από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα και τόνισε την ανάγκη για συνεργασίες.

Στην «ενηλικίωση» της διοργάνωσης αναφέρθηκαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας αμφότεροι τη σταθερή στήριξή τους στο θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Η Ευρώπη στηρίζεται στους πυλώνες της Ακρόπολης», τόνισε η Μισέλ Μουντεφέρινγκ, υφυπουργός Εξωτερικών για τη Διεθνή Πολιτική σε Θέματα Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία αναφέρθηκε στην επέτειο της Επανάστασης χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη για συνδιαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος.

«Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τα εγκλήματα που έκαναν Γερμανοί είναι ακόμη παρόντα, αλλά να δώσουμε την ευκαιρία ειδικά στους νέους να κάνουμε κάτι καλύτερο», τόνισε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας.

«Ο αγώνας της ανεξαρτησίας εξακολουθεί να γοητεύει τους δημιουργούς», τόνισε με τη σειρά του ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών, (τομέας Μακεδονίας- Θράκης), σημειώνοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη επίκεντρο παιδείας και πολιτισμού».

Για τη σημασία και το ρόλο που παίζει η ΔΕΒΘ στην πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το βιβλίο, μίλησε ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημειώνοντας ότι ο επανασχεδιασμός της ΔΕΒΘ για τα επόμενα χρόνια έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εκδήλωση της τελετής των εγκαινίων έκλεισε με έργα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το µουσικό παραµύθι της Βάνας Παπαϊωάννου «Μια Γέφυρα Αλλιώτικη από τις Άλλες... και ο ∆ράκος του Νερού» και το Ειδύλλιο του Siegfried του Richard Wagner και με ένα χορευτικό δρώμενο αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο από μαθητές των «Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη», οι οποίοι στη συνέχεια παρέδωσαν στην ΠτΔ αναμνηστική πλακέτα με ένα απόφθεγμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης