ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open House Athens 2016: Η γιορτή της αρχιτεκτονικής της Αθήνας συμβαίνει τώρα

"Γιατί να με ενδιαφέρει ακόμη ένα Open House Athens;" ρωτάω με το γνωστό (συχνά παρεξηγίσιμο) θράσος που με διακρίνει την Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας ανάμεσα σε άλλα μιας αρχιτεκτονικής γιορτής που έγινε θεσμός.

"Γιατί έχουμε πλήθος παράλληλων δράσεων, έχουμε Open Bike για ξενάγηση με ποδήλατα, έχουμε διαγωνισμό που τρέχει στο Instagram (#openhouseathens2016 #oha2016) και επιπλέον, έχουμε περίπου 50% διαφορετικά κτίρια από πέρσι" μου απαντάει, άμεσα. Ξέρει ότι έχει αναλάβει να επικοινωνήσει μια δράση που έχει αποστολή.

"Οι ξεναγήσεις απευθύνονται στον κόσμο που αγαπάει την αρχιτεκτονική, θέλει να την καταονοήσει και να εκτιμησει την αξία της στην καθημερινότητα μας. Ένας ωραία διαμορφωμένος χωρος, όχι απαραίτητα ο προσωπικός μας, ένα ωραίο κτίριο σε μια γειτονιά, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας" λέει. Επενδύοντας στην παιδεία για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερα. "Έτσι αποτρέπονται λάθη όπως κακά παραδείγματα αρχιτεκτονικήςς και κακές επαναχρήσεις ιστορικών κτιρίων" συμπληρώνει.

Η ιδέα που ξεκίνησε με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πλέον καθιερώθηκε και στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο οι εθελοντές του Open House Athens περιμένουν να μοιραστούν έναν πλούτο της καθημερινότητας μας για να μας αποδείξουν ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει πολλά. Άλλωστε είναι ευλογημένη με ένα φως που τη στολίζει με λάμψη.

Ρωτάω τη Ρενάτα Δούμα που είναι εξαιρετικά απασχολημένη γιατί το Open House Athens είναι μια ιδέα απαιτητική ποιά πόλη της Ευρώπης μπορεί να σε κάνει να την ερωτευτείς για την αρχιτεκτονική της. Διστάζει, αγαπάει την Αθήνα, αγαπάει τη Θεσσαλονίκη. "Η Βαρκελωνη" μου απαντάει. "Είναι εξαιρετικά πολεοδομικά δομημένη. Εχει αξιοποιήσει εξαιρετικά το παραθαλλάσιο μέτωπο της" καταλήγει.

Nαι, ίσως, δεν έχει όμως το φως κάτω από το οποίο το Open House Athens 2016 επιδεικνύει τα στολίδια μας.

Τι είναι το Open House

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές.

Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

To 3o Open House Athens

Η δράση Open House έχει πραγματοποιηθεί ήδη δύο χρονιές στην πόλη των Αθηνών (4-6 Απριλίου 2014, 15-17 Μαϊου 2015) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Το 2015 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 370 εθελοντές, οι οποίοι επιμελήθηκαν τις ξεναγήσεις σε 68 χώρους, ενώ σημειώθηκαν συνολικά περίπου 20.000 επισκέψεις μέσα σε ένα τριήμερο. Το τρίτο Open House Athens προγραμματίζεται ολοκληρώνεται στις 17 Απριλίου 2016.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των δράσεων εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης